Egy korszakváltó - Skoda Favorit 135 GLX

2006.11.19. 13:11

Minden valamire való autókban jártas ember tudja, hogy a Skoda Favorit nagy vetélytársa a vele szinte egy időben gyártott Lada Samara. Mind a két típusnak megvolt a maga előnye, amivel magához csábította a vevőket. Persze-persze sokan már ekkor is a nyugat-európai modellekre esküdtek, de azok használtak, sokak szemében földönkívüliek és nem utolsósorban drágán fenntarthatók voltak. Mindkettőnek volt nyugatról segítsége, mert - mint már említettem - a Favoritot a Volkswagen félúttól segítette, vonalait pedig a híres dizájner, Bertone rajzolta, míg a Samara motorját a Porsche Művek mérnökeivel karöltve fejlesztették. Úgyhogy ezen a téren egy-egy. Úgyszintén mindkét modell szép számban hordozza a volt szocialista gyártás hibáit: nagy illesztési hézagok, "biztonság", rossz szigetelések, gyenge korrózióvédelem. Mondhatni ez is kiegyenlített, de meg kell említeni a cseh modell néhány jelentős erényét a vetélytársához képest: barátságosabb anyagok, finomabb megoldások minden téren. Továbbá a típuspaletta mellett a praktikus extrák és megoldások a felhasználó-központúságot jelzik: mélyről nyíló csomagtartó, félautomata szivató...

Elszámolás

Baromi egyszerű technikájának köszönhetően szervizelése olcsó, olyannyira, hogy egy-két művelet otthon is elvégezhető: pl. gyújtáselosztó-zsírozás vagy gyertyapucolás. A karbantartási füzetben nem sűrűn lehet olvasni: "Ajánlatos a műveletet Skoda-szervizben elvégeztetni." Alkatrészek vannak bőven, hisz' sok egység egyezik a Feliciáéval, így felkutatása sem ördöngős. Amúgy a hibák többségét - ahogy azt Murphy törvénye mondja - filléres alkatrészek okozzák, így ezek cseréje is inkább csak bosszúságot okoz, mint anyagi megterhelést.

Skoda Favorit 135 GLX - alapadatok

motor: S4/8 benzin, OHV szelepvezérlés lánchajtással, karburátorral és szabályozatlan katalizátorral, 1289 ccm
max. teljesítmény: 42 kW/57 LE (5000/min)
max. nyomaték: 94 Nm (3000/min)
hajtás, erőátvitel: elsőkerék-meghajtás, ötsebességes manuális váltó
futómű: McPherson rugóstag elöl, független felfüggesztés oldalstabilizátorral hátul
fék: egydugattyús tárcsa elöl (236 mm), dob hátul (200 mm)
végsebesség: 140 km/h
gyorsulás 0-100 km/h: 16 s
gyári átlagfogyasztás: 7,2 l/100 km
CO2-kibocsátás: 167 g/km
h/sz/m/tt: 3815/1620/1415/2450 mm
saját tömeg: 875 kg
csomagtartó: 251/1038 l
üzemanyagtartály: 42 l
gumiméret: 165/70 R13
alapár: 760 000 Ft, GLX: 840 000 Ft (1993)

Az éves zöldkártya-érvényesítés miatt összeköthető a kötelező a hasznossal, és letudható az évi egyszeri átvizsgálás is (pl.: olajcsere), ami általában nem haladja meg a 20-30 ezer forintot. A kötelező-biztosítás összegét ma már annyi dolog határozza meg, hogy a tesztelt kocsi 25 ezres díja csak jelzésértékű. A 11 ezres súlyadóval együtt az éves fenntartás - anélkül, hogy mennénk vele - minimum 56-66 ezer Ft között mozog. Mindent egybevetve igencsak barátinak tűnik az összeg. Persze ha használjuk is, akkor a több mint 8 literes fogyasztása városban ma már nem hangzik jól.

Ergo

Manapság durván 100-tól 300 ezerig találni évjárattól függően Favoritot, persze állapot és futott kilométer dönt. Így már 50 ezerért is vehetünk, vagy akár félmmilliót is költhetünk. Talán lehet azt mondani, hogy a leendő Favorit-vásárló nyugatias autót kap keleties áron?! Ez a típus épp annyira idézi a múltat, amennyi a nosztalgiázáshoz kell, de már hordoz annyi újat, hogy versenyképes legyen.

+

-

 
6 év átrozsdásodási garancia hosszú úton járó, néha akadó váltó
olcsó fenntarthatóság nyomatékszegény motor
szép külső, tágas belső 7 év után korrodáló karosszéria
ötletes tanksapka kétséges biztonság
jó fékek zéró elektronikai extra

Nézze csak, mennyi Favorit közül válogathat jármű apró rovatunkban!

UI.: A kötelezőkön kívül mindenkinél legyen nem gyári kerékanyakulcs, tűzoltó készülék, mindent szigetelő szalag, egy flaska desztvíz, a zsebben zár-jégoldó és autós lámpa - NEM CSAK FAVORITOSOKNAK! Mindezek levesznek 10 litert a csomagtartóból, de olykor sok terhet a vállunkról!

Bak Szabolcs

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK