Amikor a bolha kerreg - Smart Fortwo Coupé 0.8 CDI Passion teszt

2008.05.21. 1:05

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Tényleg tágas a beltér. István ugyan nem tud terpeszkedni benne, de 208 centiméteres magasságával ehhez úgysincs hozzászokva
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A kormányzása szervó híján nehezebb a szokásosnál, több mint három és fél fordulatot lehet tekerni rajta, ennek megfelelően érzéketlen is. Nagy sebességnél azonban még így is óvatosan kell bánni vele - nem a felborulástól, hanem az elgurulástól tartottam, de józan használat mellett kár aggódni, és hiába a hátsókerék-hajtás, túl gyors kanyarvételnél is inkább az orrát tolja. Parkolásnál nem a kormányzás izzasztó, hanem a gázadagolás, lévén ezt finoman gyakorlatilag lehetetlen megvalósítani, lökdösődni meg nem illik.

Pedig a parkolás az egyik legfontosabb tényező egy városi mini életében. A 2,7 méteres kocsival - a gázadagolástól eltekintve - nem kihívás beállni egy normál méretű parkolóhelyre. De ki akar egy Smarttal unalmasan, hosszában parkolni, ahogy a többiek? Remélem, mindenki, keresztben ugyanis nem lehet. Az új Smart alig harminc centivel rövidebb egy kispolszkinál, tömpe orra jócskán kilógna a hosszában álló kocsik síkjából, elvész tehát az egyik legvonzóbb tulajdonsága.

Fotó: Hajdú D. András [origo]


A koncepció halála: keresztben parkoláshoz túl hosszú

A nagy kisautónak persze előnyei is vannak: két személynek tágas, annyi csomagot pedig gond nélkül be lehet pakolni hátra, amennyi a mindennapokban a városban keletkezik két embernek. A külön nyitható hátsó szélvédő megkönnyíti a rámolást, ritka, hogy az ajtó alsó felét is le kelljen hajtani. Az új beltér-kialakítás miatt megszűnt a műszerfal teljes felső felületét kitöltő rakodóhely, nem kár érte, a tükröződés miatt úgysem lehet kihasználni. Az apróbb holmikat a vezető oldalán, a műszerfal közepénél húzódó tároló és az utas előtti kesztyűtartó fogadja, pohártartó viszont nincs.

Nagyfokú kompromisszumkészséget feltételez használójáról a dízel Smart - ha autóként vizsgáljuk, súlyos mínuszokat érdemel a kulturálatlan motor-váltó-fék egység a pattogó-billegő futóművel együtt. Hiába elegendő a hely két ember és kézipoggyászai számára, 2008-ban többet várnak el a vevők. Ami egy negyvenötéves Eicher traktornál elnézhető, megmosolyogtató, egy 2008-as modellévű kisautónál komoly hiba. De a Smartot nem feltétlenül kell hagyományos autóként vizsgálni - ez nem a lenézését jelenti, inkább a különleges koncepció felismerését. Butaság elvárni a tökéletes kényelmet, a kitűnő menettulajdonságokat. A család második harmadik autójának szánt, vagy egy egyedülálló fiatal városi járművének való Smart létjogosultsága nem kérdés. Lényege, hogy kicsi, nem kell vele parkolóhelyet vadászni, takarékos, és persze olcsó - ezért nézzük el gyengéit.

De nem 3,3 millió forintért, amennyibe a Pure felszereltségű dízel kerül (a tesztünkben szereplő napfénytetős, könnyűfém felnis, automata üzemmódban is használható Passion ára több mint 3,8 millió). Néha nem értem az embereket, de azt igen, hogy autóáron autót akarnak kapni - nem meglepő, ha ennyi pénzért autóként ítélik meg. Annak pedig rossz. Városi mininek remek lehetne, de - lévén az alapkoncepció súlyos sérülésének - annak sem jó. Divatcikknek megteszi, mégis kár érte: nagy szükség lenne öt liter alatti fogyasztású, minimális károsanyag-kibocsátású járművekre, amelyekről még a leggonoszabb újságírónak sem juthat eszébe egy fél évszázados munkagép.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 799 cm3. Furat/löket: 65,5/79 mm. Hengerek/szelepek száma: 3/12. Teljesítmény: 33 kW (45 LE)/3800. Nyomaték: 110 Nm/2000. Sebességváltó: ötfokozatú szekvenciális. Fékrendszer elöl/hátul: tárcsa/dob. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 2695/1559/1542 mm. Tengelytáv: 1867 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1283/1385 mm. Tömeg: 770 kg. Terhelhetőség: 280 kg. Csomagtartó térfogata: 220 l. Üzemanyagtartály térfogata: 33 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 19,8 mp. Végsebesség: 135 km/óra. Átlagfogyasztás: 3,3 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 4,5 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 88 g/km.


Előző
  • 1
  • 2
Következő