Belépő a klubba - Audi A3 2.0 TDI teszt

2008.08.25. 12:04

Azonnal elfelejtek fanyalogni, mihelyt az Audi vezetésére gondolok. A kétliteres common-rail dízelmotor 140 lóerős, de van 170 lovas változata is. Az 1,9-es 105 lóerős, arra azt mondanám, a jó igásló, erre azt, hogy derbit is nyerhetne. 320 Nm-es nyomatékkal dolgozik. Ezek az értékek egy dinamikus, viszonylag nagy erejű motort sejtetnek, de a valóságban ennél többről van szó. Tényleg van nála erősebb, nyomatékosabb, de harmonikusabban, csendesebben és takarékosabban működő nem sok. A tények kedvéért: bődületes gyorsításokra képes kettes-hármas fokozatban, mint ahogy a legtöbb ilyen erős és nyomatékos dízelautó, ám 1500-as fordulatszámnál már erősíteni kezd, nem liheg 1800-2000 alatt. Gyakorlatilag 2000-2200-ig elég volt "kiforgatni" ahhoz, hogy a jónép többségét állva hagyjam, megelőzzem. Az efölötti régió már komoly duhajkodásnak számított. Nem csak a jó szigetelésnek köszönhető, hogy belül hidegen indítva sem hallani kellemetlen zajt, a gyorsítások pedig kifejezetten visszafogott hangon adnak hírt magukról. Az is nagyszerű, ahogyan nagyobb sebességen viselkedik. 120-130 körül csendes, az ember itt kezd aggódni a megjövő szélzaj miatt - később kiderül, hogy az sem emelkedik kellemetlen határ fölé. Vadállat háromajtós, erős motorral. Utazóautó, komfortos erőforrással. Ahogy tetszik.

A másik kellemes meglepetés a fogyasztás. Klímával 6,3 litert evett százon: hajtottam is, utaztam is, városban is tekeregtem. Mivel nagy fogyasztásmérő vagyok, örültem annak a kis plusznak, amit a "fokozatkijelző-fogyasztási-főtanácsadó-optimalizátor" jelentett, tehát műszerfali kijelző néhány kis karaktere (jelenlegi fokozat - nyíl - kívánt fokozat). A sebességet, az aktuális fokozatot, és a sofőr gázpedál-taposási kedvét tanulva figyelő számítógép kijelzi, melyik volna a megfelelő fokozat a fogyasztás csökkentésére. Amíg nyugodt gyorsításokkal vezettem, a számomra már túlzottan alacsony 1100-1200 közötti fordulatszám közé parancsolt. De igaza volt, mert selymesen járt itt is a motor, és pimasz fogyasztási adatokat produkált. Igaz, gyorsításkor vissza kellett kapcsolni, de ez nem volt kérdés a gép számára sem. 1300-as fordulaton gurulva felkapcsolást vezényelt, hogy alig ezer fölött dolgozhasson tovább. Ha pedig jobban kihúzattam a gyorsításokkor, egy idő után alkalmazkodott a tempóhoz, és magasabb fordulatnál jelzett váltást. Ez a viszonylag olcsó megoldás többet jelent a mai fogyasztáscsökkentő, környezetkímélő green, eco és mindenféle más technikáknál, mert állandó figyelembevételével ugyanúgy spórolunk a naftával. És közben nincs tojás a gázpedál alatt, a 6-6,5 liter körüli érték semmiféle dinamizmusbeli kompromisszumot nem kíván.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Kifejezetten sportosan vezethető, az új dízelmotor is jól muzsikál
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Ez fontos tétel, mert a pontosan és gyorsan kapcsolható váltóval, az érzékletes kormánnyal és a betonbiztos futóművel jól autózható az A3. A tapadás elképesztő erővel tartja úton nagysebességű kanyarokban is, a dőlés mértéke nem zavar bele az élvezetbe. Opciós a gombnyomásra felkeményedő csillapítás, érzésem szerint a hazai útviszonyok között inkább rázósabb lett, bár előnyeit pályán, köridőben biztosan meg lehet mutatni.

A közel hétmilliós árat (amibe a xenonfény és a menetstabilizáló nem fért bele) számtalan tétellel nyolcjegyűvé lehet növelni. Így lesz az A3 különös belépőmodell, jegy az exkluzívabb kínálat világába. A tolatóradar mellett felszerelhető parkolást segítő rendszerrel, amely kiválasztja a megfelelő helyet a sorban, be is kormányozza az autót, a vezetőnek csak a pedálokat kell kezelnie. Aztán a sportosabb kivitelűnek szánt Ambition ugyanúgy létezhet luxusszínű bőrkárpittal, hozzá passzoló varrással. Van visszagurulás-gátló, még mélyebbre ültetett futómű, emelt futómű, jobb hifi, különféle csomagok, amelyekkel más-más hangulatúra alakítható az autó. Nem árt odafigyelni az extralistára: ha nem akarjuk a sportfutóművet, akkor nem szerelik bele, és ez ingyen van.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Minőségérzetben már nagyon jó az A3-as, az új dízellel a motorhang sem annyira zavaró
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Lényeges változás történt a hajtáslánc variálhatóságában. A három nagy kérdés egy Audi esetében: motor, váltó, meghajtás. Váltóból négy van, az ötfokozatú kézi már csak a leggyengébb benzin és dízelmotorhoz jár. Az 1.4 TFSI-től kezdve hatos kézit kap minden modell. A duplakuplungos, hétfokozatú S tronic automataváltót a kisebb benzinesekhez (1.6, 1.4 és 1.8 TFSI), míg ugyanennek a hatfokozatúját a két nagyobb dízelhez lehet rendelni félmillió forintért, ezzel fél másodperccel jobban gyorsulna dízelünk. Érdekesebb, hogy a quattro összkerékhajtást korábban csak a nagyobb benzinesek kaphatták, ma már az 1.8 TFSI is. Dízelek közül a legnagyobbnak járt, ami régebben a 140 lovas volt. Efölé lépett a 170 lóerős, így a tesztautónkhoz hasonló motorizáltsággal csak elsőkerekes lehet az A3. Kár, mert a 150 lovat közelítő vagy meghaladó erőforrások mellé jó volna ez a hasznos lehetőség bő hatszázezerért. A biztonságos autózáson felül érdemes abból a szempontból is elgondolkodni ezen, hogy hasonló teljesítményeket, dízeles nyomatékot így lehet maximálisan a talajra vinni. A fajsúlyos antré érdekében.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1968 cm3. Furat/löket: 81/95,5 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 103 kW (140 LE)/4000. Nyomaték: 320 Nm/1750-2500. Sebességváltó: hatfokozatú manuális. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4238/1765/1421 mm. Tengelytáv: 2578 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1612/1618 mm. Tömeg: 1320 kg. Terhelhetőség: 560 kg. Csomagtartó térfogata: 350-1080 l. Üzemanyagtartály térfogata: 55 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 9,4 mp. Végsebesség: 207 km/óra. Átlagfogyasztás: 5,1 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 6,3 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 134 g/km.Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK