Szelíd vadállat - Volkswagen Golf R teszt

Vágólapra másolva!
A Volkswagen Golf R az az autó, amellyel Kovács úr minden nap kényelmesen el tudja vinni a gyerekeket az óvodába, aztán a következő sarkon megnyom egy-két gombot, és durrogó kipufogóval, csikorgó gumikkal indul tovább munkába. Útközben a piros lámpánál legyorsul néhány Porschét és Subarut, de a pulzusa eközben alig megy feljebb.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A 19 colos felnikkel csak tökéletesen sima úton élmény autózni, ilyenből meg kevés van

Nem nézhette tétlenül a Volkswagen, hogy a 210 lóerős Golf GTI-nél lassan már minden hot hatch erősebb lett, így elkészítették minden idők leggyorsabb Golfját, amely már a kategória királyait, a Ford Focus RS-t és a Renault Mégane RS-t is megszorongatja. Kívülről nem nagyon mutatja az R, hogy mire képes. A Fordhoz képest nagyon visszafogott lett az optikai tuning, nincsenek sárvédőszélesítések, pingpongasztal méretű szárnyak, és légbeömlők a motorháztetőn. A lényeg a részletek kidolgozásában rejlik, minden kicsit szebb és sportosabb, mint a mezei Golfokon, vagy akár a GTI-n.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nagyon alacsony az eleje, vigyázni kell a padkákkal. LED-es nappali világítást is kapott

Különösen jól sikerült a feketebetétes fényszórók és a LED-es hátsó lámpák rajzolata, agresszívebb lett a mélyre húzott első lökhárító a hatalmas légbeömlőivel, és a hátsó is a diffúzorral, és akkor még ott vannak a középen kivezetett kipufogócsövek is, amelyek annak idején az elődnek tekinthető R32-n jelentek meg. Csinos küszöbidom fut végig az ajtók alatt, a hűtőrács zongoralakk-fényezést, és egy apró R-logót kapott, az ötküllős felnik pedig csak ehhez a változathoz (és a Scirocco R-hez) készültek. Alaphelyzetben 18 colos kerekekkel szállítják az R-t, de a tesztautón feláras, 19 colosak voltak, amelyek szépen kitöltötték a kerékjáratokat, részben a 25 mm-es ültetés miatt is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A LED-es, sötétített hátsó lámpa szériatartozék az R-hez, de a többi Golfhoz is rendelhető

Belül még kevesebb nyom utal arra, hogy ez a Golf elektronikus leszabályozás nélkül 250 km/óránál is gyorsabban tudna menni. Az órát ugyan 300-ig skálázták, és a kormány is vaskosabb és alul lapos, de ezektől eltekintve minden olyan, mint egy jól felszerelt normál Golfban, még a német humor bizonyítéka, a sörnyitó is megvan benne. Az ülések a GTI-énél is jobb oldaltartást biztosítanak, az első félórában közel tökéletesnek tűntek, de egy-két óra vezetés után már kiderült, hogy a Focus RS-ben és a Mégane RS-ben található Recarók hosszabb távon kényelmesebbek. Igaz, a Volkswagenhez is rendelhető hasonló kagylóülés, de azt csak a prospektusban láttam, így nem tudok róla nyilatkozni.


Verseny a Subaru Impreza WRX STi, a Mitsubishi Lancer Evo, a Volkswagen Golf R, a Volkswagen Scirocco R, és a Honda Civic Type-R Mugen között

Bunker-érzés olcsóbban

Mindig megdöbbenek a hatos Golfokban a tökéletes összerakottság-érzéstől, és ez az R-ben csak annyiban változott, hogy a fekete bőrülésektől még inkább prémiumterméknek érződött minden porcikája. Az ajtócsukódás hangja, a zörgések és kellemetlen zajok hiánya (macskakövön is), az illesztések pontossága, a kidolgozás gondossága, a kapcsolók finom kattanása, egyáltalán minden, ami tapintható, érezhető, hallható, legalább olyan minőségű, mint egy Audiban. Itt kell megemlítenem, hogy a Golf R lényegében megegyezik az Audi S3-assal, de több mint másfélmillió forinttal olcsóbb nála: 12,8 helyett "csak" 11,15 millióba kerülne az ötajtós verzió, ha itthon is forgalmaznák.



Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Forgatáskor kicsit fura érzés a lapított aljú kormány, egyébként nagyon jó a fogása

Használati értékét tekintve alig marad el a gyengébb testvéreitől a Golf R; ezt is lehet öt ajtóval rendelni, a hátsó lábtér az egyik legtágasabb az alsó-középkategóriában, számos tárolórekesz várja az apróbb holmik érkezését, az ajtózsebekben a másfél literes palackok is vidáman elférnek. Ugyan a csomagtartó befogadóképessége 350-ről 275 literre csökkent az összkerékmeghajtás helyigénye miatt, ez azonban minden 4Motion-Golfban így van, nem csak az R-t érinti. Pótkerék helyett defektjavító készlet jár az autóhoz, ezért a padló alatt rekeszeket is kialakítottak. Az ötödik ajtót nyitni a hátfalon lévő VW embléma kihajtásával lehet, érdekesség, hogy e mögé helyezték el a feláras tolatókamerát is. Hátramenetbe kapcsoláskor eleinte nem értettem, mi azt a kattanó hang, ami a művelet előtt és után is hallható volt, aztán rájöttem, hogy csak a jelvény fordult el, hogy láthasson a kamera. A tolatókamera egyébként azért hasznos, mert a C oszlopok kifejezetten vastagok (ettől golfos minden Golf formája), így amikor ferdén kéne hátranézni, nagy segítséget jelent.

Kettővel kevesebb henger, de több erő

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A 270 lóerős Golf R a korábbi R32 utódjának tekinthető, de már nem a nagy, komplex és nehéz 3,2-es V6-os motor, hanem a kétliteres, négyhengeres turbó alaposan felhúzott változata dolgozik benne. Erre a kedvezőbb károsanyag-kibocsátás miatt volt szükség, a fogyasztás több mint 20 százalékkal csökkent, a szén-dioxid kibocsátás pedig 255 g/km-ről 199 g/km-re esett, miközben javult a gyorsulás és a végsebesség is. A motor nem a Golf GTI EA888-as kódjelú TSI-motorjára, hanem a régebbi EA113-asra épül, a gyár szerint azért, mert azt könnyebb volt tuningolni. A 152 kilogrammos, közvetlen befecskendezéses erőforrásnak megerősítették a blokkját, kicserélték a hajtókarokat, nagyobb, 1,2 bar nyomást produkáló turbót és méretesebb töltőlevegő-hűtőt tettek rá. Valószínűleg nem lett volna egyértelmű az evolúció, ha az utódot R20-nak nevezték volna, ezért simán R lett minden idők legerősebb és legdrágább szériagyártású Golfjának a neve. Mellesleg a kisebb fogyasztás ellenére a nyomaték 30 Nm-rel, a teljesítmény pedig 20 lóerővel nőtt az R32-höz képest, így azon sem kell csodálkozni, hogy a százas sprintben 0,7 másodperccel jobb a négyhengeres.



Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A GTI-ben kockás huzatot visel ugyanez a sportülés. Van kagyló is az R-hez

Elinduláskor sem tűnik fel elsőre, milyen komoly technika lapul a lemezek alatt. D-állásban a duplakuplungos váltó arra játszik, hogy minél jobban levigye a fogyasztást, így aztán 1500-as értéken tartja a fordulatszámot, ahol szinte semmi hangja - és ereje - nincs a TSI motornak. Comfort állásban a futómű még Budapest úthibáinak többségével is szépen elbánik, ami a Focus és a Mégane állíthatatlan csillapításairól nem igazán mondható el. Arra azért vigyázni kell, hogy a rövidebb rugók miatt a rövid úthullámokon borzalmas hanghatás kíséretében felüthet a futómű, de a 235/35-ös, tehát roppant alacsony oldalfalú gumik ellenére kellemes a gördülési komfort. Sport-állásban az adaptív Monroe lengéscsillapítók rendesen bekeményítenek, a rugózás lényegében megszűnik, emiatt a legtöbb hazai úton sajnos használhatatlan ez a beállítás. Szerencsére a futóművet függetlenül lehet állítani a váltótól, így lehet lágyabb rugózással, sportos váltásokkal és kemény futóművel, öreguras váltókezeléssel is autózni.