A tökéletesség néha unalmas - Volkswagen Tiguan 2.0 TDI DSG-teszt

Volkswagen Tiguan
Vágólapra másolva!
Biztos alapok, megbízható technika, precíz formaterv, jó minőség - a Tiguan mindent tud, amiért bele lehetne szeretni, de a Skoda Yeti ugyanezt olcsóbban és izgalmasabban adja elő.
Vágólapra másolva!

Fotó: Vida János [origo]
A Volkswagen 2007-ben alaposan elkésett a Tiguan megjelenésével, de cserébe igazán jó autót készítettek
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Mi ez, és mi benne az újdonság?

A Volkswagen 2007-ben hozta ki a kisebbik hobbi-terepjáróját, a Tiguant. Eléggé elkéstek a németek, rossz belegondolni, hogy a Honda CR-V-ből és a Toyota RAV4-ből hány generáció futott már ki, mire a Volkswagen is elhitte, hogy ennek a kategóriának is van létjogosultsága. Formailag a Touareg kicsinyített mása a Tiguan, de inkább Golf alapokra építkezik. 2011-ben egy kis modellfrissítésen esett át, melynek hatására megkapta a mostani Volkswagen-modellekre jellemző egyen orrészt.

Fotó: Vida János [origo]
A tesztautó az aszfaltra szánt verzió, létezik olyan változata is, amivel a terepszögek sokkal jobbak

Hogy néz ki?

Bár nem az én tisztem eldönteni, de azért ki merem jelenteni, hogy ezzel a Tiguan egy kicsit unalmasabb lett. Nekem a régi orr jobban tetszett, ez az új már egy kicsit túl unalmas, szerintem a frissített Passat CC-t is elrondítja. Valahogy kiveszik így a karakter a modellekből, bár a Volkswagen sosem az izgalmas formaterveiről volt híres. Azért az utóbbi években a Passat CC és a Scirocco megcsillantott valamit, de most szépen lassan újra kiölik belőlem a vonzalmat.

Belül Volkswagen-minőség és -hangulat fogadja az utasokat, de ne lepődjenek meg, ha olyan érzésük lesz, hogy ezt már látták valahol. A Tiguan egy az egyben a Golf Plus műszerfalát kapta meg, annak minden előnyével. Talán ez a legkülönlegesebb Golf-műszerfal, de csupán ezért senki sem fog beleszeretni a Tiguanba. Ott van azonban a rengeteg tárolórekesz, a nagy térkínálat és a jó minőség.

Fotó: Vida János [origo]
A Volkswagen Golf alapjain nyugszik

Műszaki tartalom

Biztos alapokról építkezik a Tiguan, bár úgy néz ki, mintha a Touareg kicsinyített mása lenne, valójában a Golfhoz van a legtöbb köze. A motorok, a váltók és a kezelőszervek onnan érkeztek, mint ahogy a padlólemez is onnan származik. A kétliteres, közös nyomócsöves TDI-t már rengeteg Volkswagen-csoporthoz tartozó modellben próbáltuk, a tesztelt Tiguanban 140 lóerős teljesítmény és 320 Nm-es forgatónyomaték leadására képes, ez utóbbi már egészen jó, 1750-es fordulatszámon rendelkezésre áll. A hétfokozatú, duplakuplungos (DSG) váltót is ismerjük már, ez az egyik legjobb váltó ma a világon, a Tiguanba is nagyszerű választás.

Fotó: Vida János [origo]
Hátulról hasonlít legjobban a nagyobb testvérre, a Touaregre

A Haldex-összkerékhajtás sem világújdonság, de egy ilyen hobbi célokra szolgáló álterepjáróban nincs szükség jobbra. Alapesetben leginkább elöl hajt (a nyomaték 10 százaléka megy hátra), de a tapadás elvesztését gyorsan érzékeli az elektronika, és akár teljesen hátsókerekessé is tudja változtatni a Tiguant. Ehhez még jár elektronikus differenciálzár is, ami a kereket oldalanként fékezgetve éri el, hogy ne pörögjön ki egy tengelyen a kerék, így egészen jól elmozog csúszós úton is a Tiguan. A kéziváltósoknál egyébként rövidebb az egyes fokozat, hogy nagy emelkedőkre is felmásszon, van olyan kivitel, amelynek a terepszögei is jobbak - a módosított lökhárítóknak köszönhetően. Az, hogy a Tiguant alapvetően nem terepezésre találták ki, abból is látszik, hogy az elöl McPherson, hátul multilink futómű hangolása kicsit keményebb. Felárasan lehet hozzá választani állítható keménységű futóművet is, de erre nincs nagy szükség.

Fotó: Vida János [origo]
A Golf Plus műszerfala egy az egyben

Milyen vezetni?

Induljunk ki abból, hogy ezeket a szabadidő-autókat rendszerint aszfalton használják a vásárlók, tehát leginkább arra kell beállítani a futóművet. Ez pedig nagyszerűen sikerült, egy kellemes kompromisszum született. Bár el tudom képzelni, hogy létezik olyan, akinek ez egy picit kemény, de a feszességgel a szabadidő-autók idegesítő billegését kiölték, így a Tiguan teljesen személyautósan mozog. Mivel nem sportautóról beszélünk, ezért nem lenne tisztességes számon kérni rajta a vezetési élményt, de talán egy kicsivel több érzés lehetne benne. A kormányból nem sok visszajelzés jön, a magasabb üléspozíció is elvesz az élményből, de legalább a váltó lelkesítő.

Sajnálkozhatnék azon, hogy a hétfokozatú DSG-váltó a 170 lóerős, kétliteres TDI-hez nem választható, de nem teszem. Papíron ugyan 30 lóerővel gyengébb ez a motor, de a duplakuplungos váltóval jó összhangban van. Kényelmesen, nagyobb erőlködés nélkül mozgatja a kasztnit, amit az is jól mutat, hogy sikerült egy 7,3 liter/100 km-es vegyes átlagot kihoznom belőle. Persze ehhez az is kell, hogy ne sportautóként használjuk a Tiguant, kisebb gázra a DSG szinte észrevehetetlenül váltogat helyettünk, miközben a fogyasztásra is odafigyel. Ha kell, akkor gyors is tud lenni, ráadásul a váltó akár a kormány mögötti fülekkel is kapcsolható. Erre nagyjából semmi szükség. Ettől függetlenül a hajtáslánca sem lelkesítő, de igazán kellemes választás.

A Tiguan egy olyan autó, amibe az ember beleül, észre sem veszi, hogy mit vezet, eljut A-ból B-be, kiszáll, és elégedetten megvonja a vállát, ez is megvolt. Semmi több, de ettől függetlenül kiváló társ átlagos hétköznapokra. Általában ilyenből van több, tehát alapjában véve nem rossz döntés ennek megfelelően választani autót.

Fotó: Vida János [origo]
Elvileg automatán is tud parkolni, de ez egyik autóban sem működik tökéletes

Milyen benne utazni?

Nem csak az azonos műszaki alap miatt lehet Golf-utánérzése az utasoknak a Tiguanban, nagyjából minden ugyanolyan, csak 20 centiméterrel magasabban ülünk. A szabadidő-autó folytatta azt a Golf-hagyományt is, hogy bár kívülről a kategória egyik legkisebb autója, a beltere meglepően tágas. 1,9 méteres sofőr mögött simán elfér egy ugyanakkora utas, az ülések ugyan németesen kemények, de azért kényelmesek. Az utastér hangulata nem magával ragadó, de az anyag- és összeszerelési minőség meggyőző. Nagyon tetszett, hogy az autó tele van tárolórekeszekkel, és az is pozitívum, hogy 16 centiméteres úton mozgatható a hátsó üléssor. Ennek megfelelően a csomagtartó mérete is változik, de minimum 470 literes, vagyis bőven elég bármire. Ha az üléseket lehajtjuk, akkor ugyan nem sík padlójú rakteret kapunk, de a másfél köbméteres térbe azért sok mindent el lehet szállítani.

Fotó: Vida János [origo]
Nagyon kellemes a vezetőülés, hosszú úton is kényelmes

Megéri az árát?

Három különböző felszereltség létezik a Tiguanhoz, amelyek nem csak abban különböznek, hogy milyen extrák járnak hozzá, hanem az autó használati célja szempontjából sem mindegy melyiket választjuk. Az alap Trend&Fun mellett ugyanis létezik a Sport&Style, ami nevéből adódóan egy kicsit sportosabb. A terepeseknek azonban a Track&Style-t kell választaniuk, ugyanis ennek a lökhárítója úgy van kiképezve, hogy az autó jóval nagyobb terepszögekkel rendelkezzen (elöl 18 fok helyett 28 fok). Ebben már kartervédő is van, és egy olyan offroad-kapcsoló, amellyel az autó felkészül a terepezésre. Bekapcsol a lejtmenetvezérlés és a visszagurulásgátló, elektronikus diffizár - a kerekek fékezésével - segíti a hajtást, finomabb reakciókra áll át a gázpedál, más hangolású a kipörgésgátló, valamint engedi blokkolni a kerekeket a blokkolásgátló.

Fotó: Vida János [origo]
11 millió forintért már nem biztos, hogy ebből a méretből választanék

A Sport&Style-csomagos tesztautó talán a legjobb összeállítást képviselte, amit ehhez az autóhoz el tudok képzelni. Télire jól jön a 4x4, de a hárombetűs elektronikákból is bőven van benne, akárcsak a 8 légzsák, vagy a kellemes érintőképernyős multimédiás egység. A motor is a már jól bevált kétliteres TDI, a hétfokozatú DSG pedig csak pont az i-re. Ez így nagyon jó csomag, még a 170 lóerős TDI sem hiányzik, hiszen ahhoz nem kérhető a duplakuplungos váltó. A vételár azonban így is húzós, hiszen már az alapára 9,7 millió forint, ami a feláras extráknak köszönhetően szépen gyarapodhat.

Szerencsére a legtöbb feláras dolgot egy jól összeállított csomagban lehet megvenni, kifejezetten kedvező áron. A 260 ezer forintos Family-csomag ugyanis tartalmazza az esőérzékelős ablaktörlőt, a kétoldali klímaberendezést, a 8 hangszórós, MP3 lejátszására is alkalmas hifit, amihez még egy hatos CD-váltó is jár, az automatán elsötétedő belső tükröt, vagy az elektromosan behajtható külsőket. Ugyanebben a csomagban szerepel még az első ülésfűtés, a tolatókamera, a parkolósegéd, a tempomat és még pár apróság. Ehhez képest bosszantó, hogy az USB-csatlakozó felára 46 ezer forint, a szőnyegbetét is 41 ezer forint. Ennek megfelelően pár módosítással a Tiguan ára közel 11 millió forint, ami már nem kevés egy ilyen kategóriás autóért.

Cikkajánló

Forrás: [origo]

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Atombiztos kombi -
Kia Sportage 2.0 CRDI-teszt

A kis Landi -
Toyota RAV4-teszt

A divat nyomában -
Ford Kuga-teszt


Mégsem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a Tiguan nagyon drága, hiszen egy automata Kuga ára is ide van belőle, mint ahogy a japán konkurensek árai is itt mozognak. Igaz, alapban több extrát kínálnak. Ellenben van egy autó, ami érdekes konkurens lehet, a Skoda Yeti ugyanis azonos alapokon nyugszik, stílusosabb, és ami fontosabb olcsóbb is. Nem is kevéssel, a legmagasabb felszereltségi szinttel, ugyanezzel a motorral és váltóval 1,7 millió forinttal olcsóbb.

Fotó: Vida János [origo]
Meglepően alacsony fogyasztást is ki lehetett belőle hozni

Összegzés

Azt nem lehet a Tiguantól elvitatni, hogy egy kiváló autó. Sok nyerő tulajdonsága mellé csak pár bosszantó részlet párosul, az összkép emiatt már-már tökéletességet sugall. Az a baj, hogy a precíz tökéletesség néha már unalmas, valami ilyesmit éreztem a Tiguantól is. Ha hozzám vágnák, mint egy céges autót, és ezzel kellene bejárnom egész Magyarországot télen-nyáron, akkor nem esnék kétségbe. Nagyszerű választás, de senki nem fogja tőlem azt hallani, hogy önszántamból vennék ilyet. Már csak azért sem, mert a házon belüli Yeti számomra izgalmasabb, és ami fontosabb, olcsóbb is.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1968 cm3. Teljesítmény: 103 kW (140 LE)/4000. Nyomaték: 320 Nm/1750-2500. Sebességváltó: hétfokozatú duplakuplungos (DSG). Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/hűtött tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4426/1809/1703 mm. Tengelytáv: 2604 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1569/1571 mm. Tömeg: 1600 kg. Terhelhetőség: 660 kg. Fékezett utánfutó maximális tömege: 2200 kg. Csomagtartó térfogata: 470-1515 l. Üzemanyagtartály térfogata: 64 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 10,2 mp. Végsebesség: 188 km/óra. Átlagfogyasztás: 6,3 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 7,3 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 167 g/km.