Ez aztán a forradalom - Mazda CX-5 CD150 AWD-teszt

mazda cx-5
Vágólapra másolva!
Kétliteres benzinmotorral és automata váltóval sem okozott csalódást a Skyactiv-technológiás Mazda CX-5, de valami hiányzott belőle. A 2,2 literes dízel mindent pótol, a gyengébb változat is meggyőző.
Vágólapra másolva!

Kicsit késve ugyan, de a Mazda is belépett a kompakt szabadidő-autók szegmensébe, és ha már ennyit várt, igazi technikai csemegékkel robbantott. A CX-5-tel mutatkozott be a japánok 2006 óta fejlesztett Skyactiv-technológiája, a fantázianév 30 százalékkal merevebb vázat, kivételesen magas sűrítésű benzin- és alacsony sűrítésű dízelmotort, új kézi és hatékonyabb automata váltót, új futóműveket, padlólemezt és kormányzást jelöl. Ezekkel részletesen foglalkoztunk egy korábbi cikkünkben, a jövőben minden modell erre a technikára épül majd.

Néhány hete kétliteres benzinmotorral és automata váltóval már teszteltük a CX-5-öst, Gulyás kolléga tesztjét nagyon röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy jó-jó, de mintha a régi Mazdákat jobb lett volna vezetni. Pontosan értem, mire gondol: igaz, hogy nagyon jó, finoman működő automata váltót fejlesztettek az autóhoz, de a nem túl élénk motor miatt gyenge kis fuvallat lett a forradalom szeléből.

Hogy néz ki?

Korábban azt írtuk a CX-5-ről, hogy így kell kinéznie egy modern, de hivalkodástól mentes kompakt SUV-nak. Igaz, hogy a CX-5-öt tömegmodellnek szánják, a világ minden részén jól kell mennie, de én egy kicsit több bátorságot vártam volna a dizájnerektől.


A benzines automatával kicsit erőtlennek tűnt a CX-5, a dízellel nagyon jól megy. A képre kattintva galéria nyílik!

Nekem túl konzervatív, visszafogott a formaterv, minden porcikájából sugárzik a sok-sok kompromisszum. A Skyactiv-technológia fejlesztése hat éve kezdődött, a formatervre egy-két esztendővel később bólinthattak rá, érezni is az egy-kétéves lemaradást. Egy SUV-okkal teli parkolóban lehet, hogy simán elsétálnék mellette.

Milyen belül?

Ha már forradalom, az utastérben is nagyot akart alakítani a Mazda - és sikerült is neki. Nem a kedvencem a japán stílus, de a CX-5-ben jól éreztem magam, az anyagok minősége remek, a kezelőszervek elhelyezése logikus, a műszerfal áttekinthető. Ellentétben a benzinessel, a dízelben találtam néhány lötyögö elemet, az A oszlop burkolata és a váltót körülölelő műanyagpanel mocorgott kissé, de menet közben nem zavarták nyikorgással a hangulatot. A navigáció jól kezelhető, a tomtomos grafika is szép, a térképek ráadásul könnyen cserélhetők: az SD kártya nyílása a kormánytól bal kéz felé található.


Igényes anyagokból rakták össze az utasteret, a műszerfal tetejét élmény nyomkodni

Jó fogású a kormánykerék, a középkonzol nem vesz el sok helyet a térdektől, az ülések oldaltartása egész jó. A két szélső ülésen kényelmesen el lehet férni hátul, középen a kardánalagút miatt nem igazán kényelmes ülni. Családi autóként is megállja a helyét a CX-5, a csomagtartó több mint 500 literes, ráadásul az üléstámla is három részben dönthető.

Műszaki tartalom

Érdekes módon a szintén vadonatúj, és szintén teljesen könnyűfém, 2,2 literes dízelmotor sűrítése megegyezik a benzinesével (14:1), ezzel a világ legkisebb kompressziójú dízelje (az átlagos dízelmotoroké 16:1 és 18:1 között van). Mivel a sűrítési arány kicsi, az égés hamarabb, a felső holtpont közelében kezdődik és elnyúlik, ami a levegő és a gázolaj homogénebb keveredését teszi lehetővé.


A 2,2 literes dízel gyengébb verziója is meggyőző, a 380 Nm-es nyomaték mindenre elég

Ezáltal egyenletesebb az égés, ami jelentősen csökkenti a nitrogén-oxidok és a korom kialakulását. Ez az egyetlen dízel a világon, amely méregdrága SCR katalizátor és AdBlue adalék nélkül is képes teljesíteni a világ egyik legszigorúbb NOx határértékét jelentő, 2014-ben életbe lépő Euro6-os szabványt. Kétféle változat készült a motorból, a gyengébb 150, az erősebb 175 lóerős, csúcsnyomatékuk 380, illetve 420 Nm.

Milyen vezetni?

A 160 lóerős benzinmotor 208 Nm-es nyomatéka kevésnek tűnt a CX-5-höz, az igazi élményekért a dízeleket kell választani. A 2,2 literes blokk 150 lóerős változata is elismerésre méltó menetteljesítményekkel ruházza fel az autót, nem hiányzik a plusz 25 lóerő és 40 Nm nyomaték. Már néhány méter után érezni, hogy nagyon jó az összhang a motor és a hatfokozatú kézi váltó között, ami saját kategóriájában ugyanolyan jó, mint a benzinesben próbált automata. A kar pontosan jár, az autó karakteréhez illően a kapcsolgatáshoz és a kuplung lenyomásához kell egy kis erő. Ez a keménykedés még véletlenül sem öncélú, nagyon jól áll a CX-5-nek. Apróság, de a kuplung kinyomásakor olykor egy kis csattogást lehetett hallani felhúzott ablakokkal is, ennek oka talán csak annyi, hogy az autót körülbelül ezer futott kilométerrel kaptuk meg. Furcsa volt az is, hogy a dízel indítás után legalább fél percig kétezer körül tartotta a fordulatszámot.


Nem kockáztattak a dizájnerek, kicsit talán túl konzervatív lett a végeredmény

Mindennél fontosabb viszont, hogy ezzel a hajtással megkaptuk a CX-5-től azt a vezetési élményt, amit vártunk. A kategóriára jellemző apró hiányosságok természetesen megvannak, de egy ilyen motor mellett nem annyira tolakodóak, a nagy nyomatéknak köszönhetően a kanyarok támadása sokkal szórakoztatóbb, mint a benzinesben. Mindehhez zseniális fogyasztás társul, az átlag alig ment hét liter fölé, ami jelzi, hogy jó úton jár a Mazda a Skyactiv-technológiával.

Megéri az árát?

Ahogy a benzines tesztjében is kiemeltük, a CX-5 nem kategóriájának legolcsóbb autója, a hosszú évek fejlesztésének megkérik az árát. A legolcsóbb, összkerekes CD150 8,93 millió forintba kerül, de gazdagabb ellátmánnyal bőven tízmillió fölé szaladhat a számla végösszege.

Műszaki adatok - Mazda CX-5 Skyactiv-D (CD150) AWD
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 2191 cm3. Furat/löket: 86,0/94,2 mm Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 110 kW (150 LE)/4500. Nyomaték: 380 Nm/1800-2600. Sebességváltó: hatfokozatú manuális. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4555/1840/1710 mm. Tengelytáv: 2700 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1585/1590 mm. Tömeg: 1605 kg. Terhelhetőség: 550 kg. Csomagtartó térfogata: 503 l. Üzemanyagtartály térfogata: 58 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 9,4 mp. Végsebesség: 197 km/óra. Átlagfogyasztás: 5,2 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 136 g/km.