Helyettünk vigyáz a kamaszokra - Ford Fiesta-menetpróba

ford fiesta
Vágólapra másolva!
Fél, hogy friss jogsis gyereke kikapcsolt ESP-vel, biztonsági öv nélkül, bömbölő rádióval próbálgatja autója végsebességét, miután hazavitte a nagyit? Megvan a megoldás: vegyen új Ford Fiestát, ami a programozható kulccsal kamaszbiztossá tehető, és a hangvezérlő rendszere a házasságokat is egyben tartja. A ráncfelvarrás új orrot és egy egyliteres benzinmotort is hozott Európa legkelendőbb kisautójának.
Vágólapra másolva!

Forrás: Ford
Nem mentünk vissza az időben, a nemzetközi sajtóbemutatót egy római filmstúdióban tartották
(Még több kép a galériában. Kattintson a képre!)

A Fordnak igencsak bejött a négy éve bemutatott hetedik generációs Fiesta. A 80 országban kapható, a Föld hat különböző pontján készülő modell mindenhol sikeres, Európában például csak VW Golfból adnak el többet. Nem véletlen, hogy a Ford vezetősége a legendás T-modellhez hasonlítja a jelentőségét. A sikernek két alappillére van: a jól sikerült dizájn és a remek vezethetőség. Kritizálni a vetélytársaknál szűkösebb helykínálatot és a kissé elavult motorpalettát szokták, előbbin egy ráncfelvarrásnál nem lehet segíteni, utóbbin viszont könnyedén. Nem is hagyták ki a ziccert, már a Fiestában is elérhető az Év Motorjának is megválasztott egyliteres, háromhengeres benzinmotor, és kapott egy új 1,5-ös dízelt is, Azonban az olcsóbb régi motorok is megmaradtak, így már 16 (!) féle hajtáslánccal érhető el a modell.

Természetesen a dizájn is megváltozott. A Rómában tartott nemzetközi bemutatón megtudtuk a vezető formatervezőtől, hogy a vásárlók nem engedték a Fiesta hátulját megváltoztatni, ott ezért csak a lámpák buráján módosítottak. Elöl viszont megkapta a Fordok új egyen-hűtőmaszkját, ami talán túlontúl komoly megjelenést kölcsönöz a kisautónak, cserébe egyedi, vidám színek (mustárolíva, szupermagenta, fagyott fehér, versenypiros) is megjelentek a kínálatban, és a belső anyagokon is javítottak, a kilincs például már fém.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Az eddig alul lévő trapéz alakú maszk felköltözött, és minden változaton krómléceket kapott

Az egyliteres benzines turbó nélküli, 65 és 80 lóerős változatai csak a Fiestában jelennek meg, viszont a turbósak (100 és 125 lóerő) már a Focusban is kaphatóak - a vevők harmada ezzel veszi a kompaktot -, a legerősebb pedig az új Mondeóban is meg fog jelenni 2014 tavaszán. James Sanderson, a Ford kisautókért felelős globális programmenedzsere szerint a motor jó lesz a Mondeóban, még jobb a Focusban, de a Fiesta az a modell, amelyben igazán brillírozik. Nem csoda, azt már tudjuk, hogy a kis motor elég jól megbirkózik a Focus 1,2 tonnájával is, de azért a Fiesta egy tonnája nyilván jobban fekszik neki. Fontos volt ezt a motort bevezetni a Fordnak, mert az eladott Fiestákból tízből csak három megy gázolajjal.

Az egyliteres blokk különösen azoknak való, akik gyakran rövid távokat tesztnek meg autójukkal, mivel az okos tervezés miatt sokkal hamarabb bemelegszik, mint egy hagyományos benzines, egy dízelnél meg pláne. Ez nemcsak a fűtés miatt hasznos, hanem a kopás és a fogyasztás is csökken. Mi csak a 125 lóerős csúcsváltozatot vezethettük, amelynek a nyomatéka 170 Nm 1400-as fordulatszámtól, de túltöltéssel - az előzéseket megkönnyítendő - rövid ideig 200 Nm is lehet. A szabványos ciklus szerinti átlagfogyasztása 4,3 liter, a szén-dioxid kibocsátás 99 g/km, ami alig haladja meg a dízelekét, gyorsulása 9,4 másodperc százra. Összehasonlításképp, a régi 120 lóerős 1,6-os motor csak 152 Nm-es nyomatékkal rendelkezett, és az átlagfogyasztása 5,8 liter, szén-dioxid kibocsátása pedig 132 g/km, gyorsulása 9,9 volt. Mi ez, ha nem fejlődés?

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Aki megveszi a Sony hifit, elbúcsúzhat a mobiltelefonos hangulatú gombsorról

Vezetés közben nem igazán a 125 lóerő érződik, inkább a combos nyomaték, mivel olyan kevés váltással vezethető, mint egy dízel. 1500-tól gond nélkül, egyre erősödve húz, 2000-től már tényleg fürgének nevezhető. Annyira rugalmas, hogy nem is hat, hanem csak ötfokozatú a kézi váltója, de elég hosszúak az áttételei, 130 km/h-nál háromezer alatt marad a fordulatszám. Az ügyesen hangolt lendkerékkel és motortartó bakokkal sikerült kiegyensúlyozó tengely nélkül is kisimítani a háromhengeres járását, szinte semmi vibrációja nincs, és a Wartburgra emlékeztető repedtfazék hang is csak erős gyorsításkor hallható. Azonban így is vannak halkabb kisautók a Fiestánál, a szélzaj ugyan minimális, de a gumik surrogása utat talál a kabinba. Mindössze egyetlen probléma van a kis turbómotorral, de ez szinte minden más gyártó hasonló motorjaira is igaz: nem sikerült megközelíteni vele a gyári átlagfogyasztást. Országúton, 90-100 km/h-s átlaggal 5,5 litert fogyasztott, amikor lekezdtük kihasználni a motor erejét, akkor hét liter fölé is fölment az étvágya, persze ez még mindig nem tragikusan sok, a kéthengeres 0,9-es Fiat 500 Twinair például vígan beszippant 8-9 litert is, ha dinamikusan vezetjük.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A parányi turbómotor a Fiestában az igazi, de a Mondeo is megkapja. Fölösleges pörgetni, alul is erős

Valamelyes áthangolták ugyan a futóművet a könnyebb motor miatt, érzésre mindössze annyi változott, hogy a rugózás kényelmesebb lett, jobban kiszűri az úthibákat. Szerencsére ez az útfekvést nem befolyásolta, a kanyarokban magabiztosan, minimális dőléssel fordul, a sportautósan közvetlen, sok visszajelzést adó elektromos szervokormánnyal és a rövid utakon járó váltóval tényleg olyan élmény a vezetése, amit más kisautó nem tud megadni. Talán csak a műszakilag rokon Mazda2 említhető vele egy napon, de az sem éri el a szintjét, persze a dedikált sportváltozatokat nem számítva.

Sokat fejlődtek az autók szolgáltatásai a Fiesta bemutatása óta eltelt négy évben, ezért a Ford is fejlesztett. A feláras City csomag része például a Focusból ismert koccanásgátló, ami 30 km/óra alatt aktív. Sajnos a többi, hasonló rendszerrel ellentétben csak 15 km/óra alatt képes meggátolni az ütközést, e fölött csak mérsékli az erejét, de valószínűleg így is már ez első beavatkozásnál behozza a 130 ezer forintos árát, pláne, hogy a csomagban még tolatóradart és behajtható tükröket is adnak.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Hátul csak a lámpabura változott, mert a vevők így akarták hagyni

Nem drága a 97 ezer forintos, Microsofttal közösen kifejlesztett SYNC hangvezérlés sem, pláne, hogy az árában a vészhívás funkció is benne van. Ha kinyílnak a légzsákok, a kocsi automatikusan felhívja az adott ország vészhívó számát, és bediktálja a koordinátánkat. Persze ennél sokkal többet tud a SYNC, az USB-n vagy bluetooth-on hozzákapcsolt mobiltelefonról (290 típussal kompatibilis) hangutasításra lejátssza a zenéket, kezeli hívásokat (név alapján), és a telefon beépített navigációs rendszerét, de még az SMS-eket is felolvassa, úgy, hogy a :) jelek sem fognak ki rajta. Még a motyogva és hadarva mondott parancsokat is megértette, de magyarul egyelőre nem tud. A híváskezelésre és az SMS-felolvasásra a vezető a kormányon lévő gomb megnyomásával ad engedélyt, a fordosok szerint azért, mert nem akartak házasságokat felbontani a nemkívánatos üzenetek automata beolvasásával. A Ford szerint egy telefon- vagy zeneszám kiválasztása egy mobilról átlagosan 28 másodpercbe telik vezetés közben, de a SYNC ezt szinte nullára redukálja.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Profilból nehéz megkülönböztetni a régitől, a nagyobb hátsó szpojler és a nyúlánkabb fényszóró segít

Még érdekesebb a MyKey rendszer, ami Európában még csak a Fiestához kapható. A szülő beprogramozhat akár hét különböző gyerekkulcsot is az autóhoz. Így be tudja állítani, hogy ne lehessen kikapcsolni a menetstabilizálót, hogy mekkora legyen a hifi maximális hangereje, hogy mekkora sebesség felett legyen hangos figyelmeztetés, de még azt is, hogy mennyivel a tank kiürülése előtt figyelmeztessen az autó az alacsony üzemanyagszintre. MyKey-vel csak bekapcsolt övekkel lehet zenét hallgatni, és még a maximális sebességet is le lehet csökkenteni 140 km/órára. Ennek háttere, hogy a fiatalok okozta balesetek több mint a fele a gyorshajtás miatt következik be. Egyébként azért nem lehet alacsonyabbra állítani a végsebességet, mert a Fiesta az autópályán akadályozná a többi közlekedőt, így ez a funkció inkább csak arra jó, hogy ott ne mérhessék be az autót a rendőrök.

Sokat tud tehát a Fiesta, de nem is adják túl olcsón. A fapados modell az öregecske 1,25-ös, 60 lóerős motorral 3,3 millió forinttól indul (85 lóerős Kia Riót már 2,85 millióért kapni), a legolcsóbb, 75 lóerős 1,5-ös dízel eggyel jobb felszereltséggel 4,24 millió, a 125 lóerős 1,0 Ecoboostért Titanium felszereltséggel pedig 4,56 milliót kérnek.