[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

vásárlás

Keresés

Képdepó


Az új Suzuki Swift

Gyorskereső


Autó > Bemutató


Új autókHasznált autókHírlevél

E-mail:


Halról mintázott tanulmányautó a Mercedestől
2005. június 8., szerda, 13:04
A cikk betűmérete: kisebb nagyobb

A washingtoni Innovációs Konferencián a Mercedes bemutatta Bionic Car (bionikus autó) névre keresztelt, az A osztály alapjaira épített tanulmányát, amelyet a bőröndhalról mintázott.


A Bionic Car négy személy számára kínál helyet, légellenállási együtthatója mindössze 0,19 cW. A kétajtós, 4,24 méter hosszú, 1,82 méter széles és 1,59 méter magas tanulmány ezzel kb. 65 százalékkal tudhat kedvezőbb értéket magáénak, mint az átlagos kompaktok, de a Mercedesnek még így sem sikerült tökéletesen lemásolnia a természetet. Az igazi bőröndhal ugyanis szögletes, már-már kocka alakú törzse ellenére is 0,06-os cW-értékkel büszkélkedhet.


A Mercedes fejlesztői egyébként éppen ezért, vagyis kedvező adottságai (tágas "belső tér", jó "aerodinamika") miatt vették alapul az Indiai- és Csendes-óceánban, északon a Vörös-tengertől Tuamotuig, Japánig és Hawaii-szigetekig, délen a Lord-Howe-szigetekig és a dél-afrikai Kapprovinzig előforduló hal formáját, de az autó szerkezetét is a természetről mintázták, egyfajta csontvázat alkottak. A Bionic Carba a Mercedes egy kétliteres, közös nyomócsöves dízel erőforrást épített, amelynek maximális teljesítménye 140 LE, üzemanyagból pedig 4,3 litert fogyaszt száz kilométerenként. A motor 8,2 másodperc alatt gyorsítja nulláról százra a kasztnit, a vége 190 km/h. A CDI erőforrást természetesen részecskeszűrővel is felszerelték, a Mercedes emellett az égéstermékek új alapokra helyezett tisztítási eljárásával is előállt. Ennek célja a szén-dioxid kibocsátás minimálisra redukálása.

Forrás: [origo]

A Mercedes szerint az SCR-technológia (Selective Catalytic Reduction) a haszongépjárműveknél már régóta nem számít újdonságnak, személyautóknál az USA-ban kívánják bevezetni 2009-ben. Thomas Weber, a fejlesztési részleg vezetője szerint főleg az M osztály esetében lenne logikus alkalmazása, de más szériagyártású modellekben is gondolkodnak.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

[origo] legfrissebb


Földrengés volt a szlovák határnál

Bankpapírok a középpontban

Áramot is árul az osztrák Aldi

Úgy éreztem magam, mint egy prostituált

Megugrottak a piacok a remek makroadatokra

Használt autókFórum


Vezetünk - de hogyan is?

Benzin vagy Dízel?

OLDTIMEREK

Milyen autó a Suzuki Swift?

Kinek milyen gepkocsi tipus tetszik a legjobban ?


TIPP


autóriasztók


Forma-1


autók


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!