Százévesek hétvégéje - Oldtimer Show

Vágólapra másolva!
Eddig gyakorlatilag nem létezett itthon az önálló veteránjármű-kiállítás műfaja, idén viszont immár másodszor rendeznek tárlatot sok évtizedes autókból és motorokból. Ezt sem érdemes kihagyni.
Vágólapra másolva!

Fotó: Szabó Pál

Előtérben a fiatalabb, 1902-es Panhard-Levassor M4E, mögötte a 110 éves London-Brighton-győztes M2E
(Több mint nyolcvan fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Noha a veteránozásból itthon egyelőre nagyon kevesen tudnak megélni, egyre divatosabb hobbi a régi járművek gyűjtése, évről évre több versenyt és találkozót rendeznek, a tavaszi Oldtimer Expo után pedig ismét egy színvonalas kiállításon csodálhatják meg az akár száz évnél is idősebb autókat, motorokat az érdeklődők.



Különleges autók, passzoló zenével. Helyszíni riportunk

Míg azonban az Expo helyszíne, a Vasúttörténeti Park bejáratott helyszín, az Oldtimer Show egy igényes, de családiprogram-célpontként eddig ismeretlen létesítményben, a budaörsi Autó Expo M1 igényes épületében sorakoztatja fel a kiállítási darabokat. Nem akármilyeneket. A hetvenes és hatvanas évek autóitól alig férni a találkozókon, egy ötvenes évekből származó gyártmány szinte ritkaságszámba megy, ha van egy-két háború között gyártott típus, majdnem biztosan ő a korelnök. Ennek ismeretében különösen szép eredmény, hogy Budaörsön huszonhét 1930 előtt gyártott autót lehet megcsodálni, köztük azt az 1897-es Panhard-Levassort, amely néhány hete sikerrel teljesítette a hetvennegyedik London-Brighton emlékfutamot - olyannyira, hogy az 528, 1904 előtti antik kocsi közül a magyar gyűjtő tulajdonában lévő ősautó nyerte a fődíjat.

Fotó: Szabó Pál

Nem mellékszereplők a motorkerékpárok. Mintegy ötven darab van belőlük
(Több mint nyolcvan fotó a galériában. Kattintson a képre!)

A másik, 1902-es Panhard-Levassor mellett a Ford T-modell századik születésnapjának tiszteletére több karosszériaváltozatát is bemutatják az első, nagy sorozatban gyártott autónak. A harmincas évek utáni kocsikból értelemszerűen jóval több van, a teljes létszám százharminc körüli, a galérián helyett kapott motorok száma közel ötven. A veterános szaklapokból és különféle versenyekről, találkozókról ismerős szereplők mellett eddig nem, vagy csak ritkán látott különlegességekből is akad bőven. Ez volt a cél - mondja Kiss Tamás, az esemény szervezője, aki bár öt éve foglakozik rendezvényszervezéssel, eddig csak rajongott az oldtimerek iránt, velük kapcsolatos programot most hozott először tető alá. Minden gyűjtőt személyesen keresett fel, az egyeztetések nyomán alakult ki a lista, amely néhány restaurátorműhely vagy classicautó-kölcsönző járműveivel vált teljessé. Ezek - bár természetesen hirdetik cégüket - illeszkednek az arculatba, nincs bántó reklámszag.

Fotó: Szabó Pál

Sok érdeklődőre számítanak. A budaörsi épület kitűnő helyszín a hasonló rendezvényeknek, nyolcezer négyzetméter az összterület
(Több mint nyolcvan fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Az ötezer négyzetméter alapterületű csarnokban a hasonló kiállításoknál jóval kulturáltabb körülmények között, egymástól egészséges távolságra, rendesen megvilágítva láthatók az autók és motorok; egyenként ugyan nem járhatók teljesen körbe, de általában több nézetből is megtekinthetők. Sajnos a hazai kiállításokon általános a tájékoztatás hiányossága, amely alól ez a show sem kivétel. Az információs táblákon a típuson, évjáraton és főbb műszaki adatokon kívül leírás is szerepel, ezzel nem lenne baj. Kisebb hiba, hogy sok lapnak nem jutott tartó, és jobb híján a kocsi előtt, a földön fekszenek, de a súlyos gond az, hogy elég sok darabnál egyáltalán semmilyen tájékoztató nem található. Egy ismertebb modellnél sem hátrány a kiegészítő olvasnivaló, ám az végképp nem várható el, hogy érdeklődő gyermeke kérdésére magabiztosan vágja rá az apja: kisfiam, ez bizony egy Javelin Jupiter 1952-ből. Kiss Tamás elmondása szerint azoknál a két- vagy négykerekűeknél nincs ismertető, amelyek gazdája nem küldte el időben az adatokat, ez viszont a lényegen nem változtat. Katalógus pedig nem kapható.

Fotó: Szabó Pál

Nehéz lenne tagadni, hogy a férfiak jelentik a célcsoportot. A ritka és értékes járművek azért az egész család figyelmét képesek lekötni
(Több mint nyolcvan fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Ezt leszámítva nívós az Oldtimer Show. Két T-modell közé helyezett hangszerén másfél óránként játszik Havasi Balázs zongoraművész, aki lassan a magyarországi luxusautó- és oldtimer-kiállítások hivatalos zenészévé válik. Nevezett T-Fordok jubileuma kapcsán mindkét hétvégi nap fél hatkor előadást tart dr. Lőrinc Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Szakmailag kevésbé jelentős, de fontos tényező, hogy van kulturált kávézó, kapható hot-dog, néhány sarkot megtölt a kellemes kürtőskalácsillat. A szervező mintegy tizenötezer látogatóra számít, ami túlzottnak tűnhet, összesíteni persze csak zárás után lehet majd. Nyilván ettől is függ az Oldtimer Show jövője, de Kiss Tamás bízik a folytatásban. Az első, 2007-es show mindenképpen jó referencia a későbbiekhez.

Az Oldtimer Show a pénteki nyitónap után szombaton és vasárnap is 9-től 20 óráig látogatható Budaörsön, a Budaparkban.