Oldtimer Show a hosszú hétvégén

Vágólapra másolva!
Magyar hathengeres kocsi, 114 éves busz, Ferrari, Bugatti - csupán néhány érdekesség az október 23-án kezdődő Oldtimer Show kínálatából. A ritkaságok mellett a KGST-éra nosztalgikus autói, motorjai is bemutatkoznak, nekik idén külön részleget alakítanak ki.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A 2008-as kiállítás sztárja: Horthy Miklós Maybachja a Közlekedési Múzeumból
(A tavalyi Oldtimer Show galériájának megtekintéséhez kattintson a képre!)


Jön az esős, ködös, havas, hideg idő, a veteránok hamarosan téli álomra vonulnak a garázsok mélyére, de a hétvégén még utoljára megmutatja magát egy körülbelül 250 darabos különítmény. Fogalmazhatunk úgy, hogy a szezont hagyományosan az Oldtimer Show zárja, hiszen az idei már a harmadik ilyen rendezvény.

Mivel a 2008-as kiállítás nagyon jó fogadtatásban részesült, a szervezők érhető módon nem terveznek lényegi változást, a tavalyi Show-t tartják irányadónak. Ezúttal is a SYMA csarnok ad otthont a bemutatónak, melynek idén egy 200 fős nosztalgiamozi is része lesz. A jegyárak nem változtak: a felnőtteknek 2500, a gyermekeknek 1500 forintba kerül a látogatás.

Fotó: Póla Gergely [origo]

Felénk szinte ismeretlen francia sportkocsi: Matra M530 LX
(A tavalyi Oldtimer Show galériájának megtekintéséhez kattintson a képre!)


A kiállítás mégis merőben eltér az egy évvel ezelőttitől, és erről a bemutatott anyag gondoskodik. Más autók, más motorok - és minden típusból csupán egyetlenegy példány. A reflektorfény ezúttal is elsősorban a különleges és drága modellekre irányul: a Ferrari, a Rolls-Royce, a Bentley és a Bugatti csak az ismertebbek a felső tízezer márkái közül, a német Horch és az olasz Iso főként a veteránok iránt érdeklődőknek mond valamit. A luxus jelen lesz a KGST-gyártmányok szekciójában is: az ötvenes években a Pobjeda, később pedig a Tatra és a Csajka jelezte a különleges - mondhatjuk úgy: kivételezett - társadalmi státust.

Nyerjen jegyeket az Oldtimer Showra!

Az alábbi kérdésre helyes választ küldő olvasóink közül tizen fejenként két darab, egyszeri belépésre jogosító jegyet nyerhetnek.


Hol rendezték meg az első Oldtimer Show-t?

a, a SYMA csarnokban

b, a Vasúttörténeti Parkban

c, Budaörsön


Az első Oldtimer Show-t Budaörsön rendezték, tehát a c) választ beküldök közül sorsoltunk. A nyertesek:

Tutinka Zoltán, Rácz Balázs, Kiss Orsolya, Farkas János, Bazsó Ádám, Brutyo József, Kis Georgina, Sasné Grósz Annamária, Hajdú Zita, Nagy Melinda.



A korábbi évek koncepciójával szemben hajdanvolt tucatautók is bemutatkoznak a vasfüggöny mindkét oldaláról, sőt a gépkocsival nem rendelkező többség rendszeres közlekedési eszköze, a "Faros" Ikarus egy példánya is látható lesz a csarnokban. Kollégája, egy 1895-ben gyártott, izzócsöves Bollé busz lesz a seregszemle legidősebb motoros járműve; és nem ez lesz az egyedüli gép, amelynek életkorát három számjeggyel kell leírni. Ezenfelül, akárcsak 2008-ban, a belső égésű motor előtti időszak néhány képviselőjét is kiállítják - a rendezvény kínálata a hetvenes évektől visszanyúlik egészen a XVIII. századig.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=3oOYS1BDmLyqXiAp


Tekintse meg a tavalyi Oldtimer Show-ról készült videót!


Azok is találnak kedvükre való anyagot, akik úgy gondolják, egy fontos oldtimer-kiállításról nem hiányozhatnak a katonai járművek vagy a mezőgazdasági gépek. A szervezők az utóbbiakhoz kapcsolódóan stabilmotor-részleget is elkülönítenek - hasonlóan a tavalyi Show-hoz. No és persze jelen lesz jó néhány motorkerékpár; jól ismert nevek, mint a Harley-Davidson, a Ducati vagy a Jawa, rég letűnt márkák - DKW, Norton, Zündapp -, valamint olyanok is, melyekről a többség valószínűleg nem is hallott: New Hudson, Horex, Mi-Val. Természetesen a kétkerekűek képviselik legnagyobb számban a magyar járműgyártást, főként a Csepel és Pannónia modelleknek köszönhetően. A tervek szerint látható lesz egy Magosix gépkocsi is, amely a magyar személyautó-ipar két világháború közti időszakának egyik legismertebb gyártmánya.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Belga Saroléa motorkerékpár a hőskorból
(A tavalyi Oldtimer Show galériájának megtekintéséhez kattintson a képre!)


A járművek kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont az állapot - a szervezők úgy fogalmaztak, hogy megpróbálják mindegyik típusból a fellelhető legszebb példányt elhozni. Ennek megfelelően a kiállításon jobbára restaurált gépekkel találkozhatunk, de azért akad néhány szépen megőrzött, érintetlen, patinás darab is az ínyencek elbűvölésére. A válogatáskor a szervezők igyekeztek olyan járműveket találni, amelyeket nagyobb hazai veterános rendezvényen még nem mutattak be, vagy ha igen, nem az elmúlt egy évben.

Az Oldtimer Show október 23-ától 25-éig, naponta 9-től 19 óráig várja a látogatókat. Helyszín: SYMA csarnok, Bp. XIV., Dózsa György út 1. Jegyár felnőtteknek 2500 Ft, gyermekeknek (3-12 évig) 1500 Ft.