Szardínia-rali: győzelmi kényszerben a Ford

Vágólapra másolva!
A teszttel és a rajtceremóniával megkezdődött a Szardínia-rali. Mikko Hirvonen lázasan ült autóba, a leggyorsabb Loeb volt a Solberg fivérek előtt. A gyári Ford pilóták hajszálra egyforma időt autóztak.
Vágólapra másolva!



Loeb kezdett a legjobban, ám a shakedown eredményei nem mindig mérvadók. A francia nehéz versenyre számít


Egy 3,75 kilométer hosszú szakasz állt a mezőny rendelkezésére, hogy a péntek reggel kezdődő verseny előtt elvégezzék az utolsó simításokat az autókon, illetve kipróbálják a különböző beállításokat. Az emelkedős, visszafordítókkal tűzdelt igen technikás pályán Loeb érte el a legjobb időt, mögötte a Stobart Ford versenyzője, Henning Solberg következett. Öccse, Petter futotta a harmadik időt, Sordo a negyediket, akit holtversenyben követett a Ford két gyári pilótája, Hirvonen és Latvala. Előbbi lázzal küszködik, így mindössze kétszer futott neki a szakasznak, majd visszatért a szállodába pihenni. Matthew Wilson igencsak megközelítette márkatársait, alig egy másodperccel maradt le tőlük. Az első nyolcba még az az Östberg fért be, aki ezen a futamon barátnője navigálása mellett fog versenyezni.



Hirvonen lázasan is jó időt futott. Péntektől már élesben kell megmutatnia, hogy képes legyőzni vetélytársát


A délutáni sajtótájékoztatón Loeb elmondta, hogy győzni jött, mint minden versenyre. Ennek ellenére a Ford pilótáit komoly ellenfélnek tartja, akiket rajtpozícióik is - Hirvonen harmadikként, Latvala hetedikként hajt majd a pályákra - segítenek az első napon. Márpedig a Szardínia-rali pedig az a verseny, ahol a sorrend a legtöbbet számít. Malcolm Wilson, a fordosok csapatfőnöke hozzátette, hogy bár hátrányuk tetemes, nem adják fel, és a szezon további versenyein ők szeretnének nyerni. A négy gyári autóval - amint a bemelegítés eredményei is igazolják - a Solberg család tagjai vehetik fel a versenyt, de meglepetés lenne, ha be is tudnának közéjük furakodni.



Idén több szakaszt is nyert már Henning Solberg, aki murván általában jól teljesít. Vasárnap délutánig sokminden történhet, akár dobogós helyen is végezhet a norvég


Kora este Olbia belvárosában megvolt az ünnepélyes rajtceremónia is, ahonnan a versenyzők visszahajtottak a kikötőben felépített szervizparkba. Innen indul péntek reggel nyolc órakor a mezőny, hat hosszú gyorsasági az első napi penzum.

A shakedown eredményei:

1.

Loeb/Elena

Citroën C4 WRC

3:15,0

2.

H. Solberg/Menkerud

Ford Focus RS WRC

+1,1

3.

P. Solberg/Mills

Citroën Xsara WRC

+3,2

4.

Sordo/Marti

Citroën C4 WRC

+3,9

5.

Hirvonen/Lehtinen

Ford Focus RS WRC

+4,4

6.

Latvala/Anttila

Ford Focus RS WRC

+4,4

7.

Wilson/Scott

Ford Focus RS WRC

+5,5

8.

Östberg/Engan

Subaru Impreza WRC

+7,4