Jelentősen gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi miniszter menesztésének híre jelentős forintgyengülést, hirtelen hozamemelkedést okozott; hétfőn fél tíz körül 259,70/75 forint volt az euró árfolyama a péntek délutáni 257,60/80 forint után.  
Vágólapra másolva!

Az euró már a nyitáskor is 258,50 forint volt, de a kora reggeli hírek újabb jelentős lökést adtak az irányzatnak. A kereskedők ideges, kapkodó piacról számoltak be; a befektetők az egészségügy, a koalíció esélyeit latolgatják, és elbizonytalanodásuk egyértelmű jeleként került sor a forint árfolyamának gyengülésére.

Nem különbözik a dollár árfolyamának alakulása sem: a dollár jelenlegi árfolyama 164,40/60 forint, pénteken 163,40/60 forint volt; az euró/dollár keresztárfolyam jelenleg 1,5812.

A bankközi állampapírpiac is megsínylette a reggel politikai fejleményeit. A hozamszint - ami leginkább ajánlati szintnek tekinthető, mivel a likviditás a kereskedők elmondása szerint gyakorlatilag a nullával egyenlő - egy csapásra az "égbe szökött": a hozamok minden lejáratra mintegy 100 bázisponttal emelkedtek.

Fokozódott a várakozás a hétfőn esedékes MNB kamatdöntéssel kapcsolatban is: eddig a 25 bázispontos kamatemelést előre jelző elemzők voltak többségben, de többen prognosztizáltak 50 bázispontos emelést is, ám kereskedők szerint "most új helyzet állt elő", ami könnyen okozhatja a nagyobb mértékű emelést.