londonsubsportképgalériazeneépítészetfilmrégióirodalom konyhaiwiwIdőjárás
Londonban:

+10º C
hűvös, borús

Szarva közt a tőgyét - a birminghami Selfridges áruház

Piros padlószőnyegen zokniban, nylon harisnyás lábakon járkáló fiatal emberek tucatjai. No, nem kedves olvasó, távolról sem egy láb-fetisiszta pornófilm díszletei és előkészületei ezek. Isten hozta Önöket a Future Systems tervezőiroda főhadiszállásán.

T5, T5 jelentkezz!!! - Új terminállal bővíti a Heathrow-t a brit high-tech építészet nagymestere

2008. 03. 04., 17:27

A párizsi Pompidou Center, a londoni  Lloyd's biztosító épülete, a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága, a londoni Millennium Dome, a linz-i Solar City és a new york-i ikertornyok helyén épülő Tower 3 épületeinek megtervezése után, Sir Richard Rogers építész repülőterek terén sem akar lemaradni Sir Norman Fosterrel űzött kis privát háziversenyükben.

Folytatás

Az utcán hever - Újabb street art fejlemények Londonban

2008. 03. 04., 15:24

Mindannyian Banksy köpönyegéből bújtunk ki. Pontosabban fogalmazva amióta egy avantgárd művész ahelyett, hogy tiltakozásképpen ellopna, megrongálna múzeumi műalkotásokat, képeket csempész a be oda. Amióta a londoni metró-, és vasúttársaság a saját dolgozói számára megtiltja, hogy ennek a bizonyos alkotónak a fali "firkálmányait" eltávolítsák. Amióta műgyűjtők és sznobok utcai homlokzatok levésett darabjaiért licitálnak nem kevés pénzzel úgy, hogy a művész valódi neve mindezidáig ismeretlen. Azóta minden megváltozott. Irány az utca!

Folytatás

Épület a frontvonalban - Rasszista támadás érte a Stephen Lawrence központot

2008. 03. 04., 12:25

Londonba érkezésem másnapján szégyenletes, gyomorforgató építészeti aktualitással fogadtak a helyi lapok. Valószínűsíthetően rasszista indítékból fakadó gyáva támadás ért egy olyan kortárs építészeti alkotást, aminek éppen az etnikai sokszínűség, tolerancia és együttműködés központjaként kellene betöltenie hivatását.

Folytatás

Osztrigás száj - interjú Marcus Fairs-szel

2008. 03. 04., 11:17

Az eredetileg bútortervezőként diplomázott Marcus Fairs, a legendás ICON magazin egykori vezető szerkesztőjével egyik hakniján, a belgrádi design héten ismerkedtem meg. A karácsony környékén magyarul is megjelent Design a 21. században című könyve kiadása miatt a magazintól viharos körülmények között eltávolított újságíró jelenleg a dezeen.com -ot, azaz a kreatív területen mozgó médiumok egyik legsikeresebbikét szerkeszti. Észak-londoni lakásában beszélgettem vele. Kisvártatva felesége és két kisgyermeke is csatlakozott.

Folytatás

Grafitember az építészetről

2008. 03. 04., 11:16

Nézd meg nagyban!

Newcastle: Angyali szárnyak

2008. 03. 04., 10:55

Nyugat-Európa lepusztult nehézipari létesítményekkel, bezárt gyárakkal, bányákkal leginkább sújtott bugyraiban immár majdnem két évtizedes hagyománya van egyfajta sajátos urbanisztikai hóbortnak, aminek szép példáit Londontól durván ötszáz kilométerre, az acélkemény vidék hírében álló észak-keleti régióban, annak is a fővárosában, Newcastle-ben is megtalálhatjuk. Építészetről lesz szó.

Folytatás

Mindenki mindenkivel - Londoni Divat Hét

2008. 03. 04., 10:39

Egy-egy héten át duplán kígyózik a sor a méltán népszerű londoni Természettudományi Múzeum South Kensinghtonban található lenyűgöző méretű épülettömbjének bejárata előtt. Az egyik sorban feltűnően sok a gyerek, a másikban meg feltűnően hosszúak a lábak. A London Fashion Week-en jártunk.

Folytatás

Mondom a tutit - a Brit Insurance Design of the Year kiállítás megnyitója

2008. 03. 04., 10:17

Minden egy jó kis veszekedéssel kezdődött. Az első kereskedelmileg is igen sikeres porzsák nélküli porszívó konstruktőreként világhírűvé lett James Dyson formatervező, mint a londoni Design Museum igazgató tanácsának elnöke nekiment Alice Rawsthorn igazgatónő kurátori felfogadásának. A casus belli egy harmincas években igen sikeres virágkötő-fenomén életmű kiállításának megrendezése volt.

Folytatás

betöltés folyamatban...


TolkienBeckett
A szavazás állása

hirdetés

BritZone játékok 2008. 03. 06.

Az Egyesült Királyság régi- óihoz kapcsolódó játékok a British Council kulturális, nyelvgyakorló és szórakoz- tató interaktív oldalán. Nyerj jegyet Londonba!

Brit történelmi kvízek 2008. 03. 06.

Ki vezette a trafalgari csatába az angolokat? Mikor épült a Tower? Tesztelt tudásod a Kvízparton!Írja be a lefordítandó kifejezést!