londonsubsportképgalériazeneépítészetfilmrégióirodalom konyhaiwiwIdőjárás
Londonban:

+10º C
hűvös, borús

Megmentik az ale-t a brit a sörbarátok

Major András2008. 02. 19., 10:39Utolsó módosítás: 2008. 03. 08., 9:00
eszközök:

A csehek és a németek után a britek isszák a legtöbb sört Európában, de a szigetországban másképp főzik a hagyományos habzó nedűt, mint a kontinensen. Az "ale" előbb a bor és a gin, a 20. században pedig a lager sörök terjedésével vívta olykor reménytelennek tűnő harcát, ám a szervezett fogyasztói ellenállásnak köszönhetően mostanában úgy tűnik, reneszánszukat élik a kis, független serfőzdék.

Forrás: [origo]

Az igazi ale

Az ale neve az óangol "alu, ealu" szóból ered: ezt a malátából, gabonából és vízből erjesztett italokra használtak, amit gyakran gyógynövényekkel (fekete üröm, cickafark) fűszereztek. Bár az ale és a beer jelentése eredileg nem különbözött, a beer szót a 15. századtól holland kereskedők és az Európából visszatérő keresztesek hatására inkább a komlót is tartalmazó sörökre kezdték használni. Az ale-hez gabona-komponensként Anglia déli részén árpát, míg északon és nyugaton a zabot alkalmazták inkább. Máshol egyéb összetevőket, búzát, esetleg babot is tettek az alapanyagok közé. A brit ale íze általánosságban gyümölcsösebb, lágyabb a lagerénél. A tradícionális ale szűretlen, pasztörizálatlan, úgynevezett "élő sör", amelyet ezért óvatosan kell kezelni, és amelyhez egy jó kocsmáros is kell az angolok szerint.

Ajánlat

Ajánlat

Klikkbank

Több ezer éves leletek bizonyítják, hogy a sörfőzésnek komoly hagyományai vannak a brit szigeteken: a Hadrianus-fal melleti nyomok szerint időszámításunk szerint 120-ban már végeztek ilyen tevékenységet.

A habzó nedű a korai időktől átütő sikereket érhetett el a britek között, hiszen 975-ben már királyi rendelettel próbálták megzabolázni a fogyasztását. Egy személy legfeljebb 1 pint (valamivel több mint fél liter) sört ihatott, de az efféle korlátozások valószínűleg már akkor is kudarcra voltak ítélve.

Sörkóstolók aranykora

A gazdasági lehetőségeket felismerve az országgyűlés a 13. században adót vetett ki a sörre, amelyet a gabona szezonális ára alapján állapított meg a Kenyér és Sör Tanács. Az adó nagyságában a sör erőssége is fontos szempont volt, bár ez konkét fogódzók híján nem lehetett egyszerű. A sört három erősségi fokozatban gyártották, a közepes erősségű volt a leggyakoribb, és a legdrágább. I. Erzsébet királynő a legkönnyebb változatot kedvelte, és a legerősebb sör gyártását korlátozta, ami a leggyengébbnek számító sör gyártásának komoly támogatást adott.

Az erősséget a sörcefre erjedés előtti cukortartalmának tesztelésével igyekeztek felmérni. A cefrét valamely sík felületre öntötték, ahol a sörkóstoló a cefre ragadóssága alapján próbálta meghatározni a cukortartalmat. A szubjektív faktor bizonyára a korrupció melegágyává tette a sör bevizsgálási és hitelesítési folyamatát.

A londoni serfőzők 1441-ben alapították meg céhüket, de ezek, valamint a vidéken működő uradalmi központok mellett a házi sörfőzés is nagyon elterjedt volt. Ahogyan az a keresett termékekkel lenni szokott, a népszerűség a hamisítók kedvét is meghozta. A hamisítást pénzbírsággal igyekeztek visszaszorítani, bár a szabályozás - főleg a sok házi főzde miatt - nehéz volt.

Egy 1637-es királyi rendelet aztán megtiltotta a sörházak, kocsmák és mások házi sörfőzését, és kötelezte őket, hogy kizárólag hivatalos sörfőzdékből oldják meg ellátásukat, ami a sörfőzési adó beszedését jóval hatékonyabbá tette. A szabályozásnak is köszönhetően a 17. században kezdtek országos ismertségre szert tenni a legnépszerűbb sörök, így például népszerűek lettek a tejjel, vajjal, fahéjjal és cukorral gazdagított, vagy az almával, mazsolával, szederrel ízesített ale-ek.

Nemzetközi kihívások

Az 1600-as években a nemzetközi kereskedelem erősödésével a brit ivási kultúra nagy változásokat élt át. A borok és a röviditalok sokkal népszerűbbé váltak, de főleg a kávé-, csokoládé- és teafogyasztás vált divatossá. A 18. században a bordói vörösbor ugyanolyan természetes volt az angol kocsmákban, mint a sör. Persze, a szegényebb rétegekhez az alkoholt nem tartalmazó italok divatja kevéssé jutott el, közöttük a továbbra is igen divatos sör mellett inkáb a gin és a Scotch fogyasztása terjedt.

A tömény italok a 18. században azonban már olyan közkedveltségre tettek szert, - nem kis részben a gallononkénti (4,54 liter) mindössze 1 pennys fogyasztási adó miatt - ami kormányzati lépéseket tett szükségessé. A Sörház-törvényt 1830-ban fogadták el a miniszterelnök, Wellington hercegének kezdeményezésére. A söradót visszavonták, és bármely háztartás csekély licencdíj ellenében (2 guinea=2,1 font) árusítási joghoz juthatott hajnali 4 és este 10 óra között. A sörházak igen népszerűek lettek. A legtöbb sör a kereskedelmi főzdékből érkezett, amelyek a vasút, a jéghez való könnyebb hozzájutás és a hűtési, tárolási technika fejlődése révén egyre hatékonyabbá váltak.

 

Forrás: EPA

Csaknem kétezer éve csapolják a britek

 

Az Egyesült Királyságban még mindig meghatározó a sörfogyasztás kultúrája, de a nemzetközileg is divatos lager-típusú világos sörök aránya a közelmúltig egyre nőtt, miközben a hagyományos ale fogyasztása visszaesett. Napjainkban 22 százalékkal kevesebb sör fogy Nagy-Britanniában, mint 1979-ben, vagyis a fogyasztás az 1930-as évek szintjére csökkent; közben a brit borfogyasztás jó negyed évszázad alatt többszörösére nőtt.

Mennyiség és minőség

Ennek egyik fő oka a közel 20 milliárd fontos brit piacon zajló vállalati felvásárlásokban és a racionalizálásokban keresendő. A csekélyebb gazdaságosságú, kis ale-főzdék zömét nagyvállalatok, és pub-láncolatok vásárolták föl, melyek inkább érdekeltek a forgalom növelésében, mint egyedi, speciális minőségű termékek szállításában. Ráadásul az ipari forradalomtól a brit nehézipar 1960-as években megindult hanyatlásáig a sörfogyasztás elsősorban a kétkezi munkásokhoz kapcsolódott, akiket jobban megérte olcsóbb sörökkel kiszolgálni, és akik egyébként a mai napig hiányoznak a sörforgalom fenntartásában.

Bár a helyi, független kis serfőzdék jelenléte az utóbbi évekig egyre csökkent az Egyesült Királyságban, mostanában úgy tűnik, a szervezett fogyasztói ellenállás mégis megmenti a hagyományos brit sört. Az 1971-ben alapított CamRA (Campaign for Real Ale) egy ma már több mint 70 ezer tagot számláló fogyasztói szervezet, amely az ale, és a kis sörfőzdék felkarolását tűzte ki céljául.

Emellett úgy tűnik, a tengerentúli piacon is növekszik a kis brit sörök népszerűsége. A jól artikulált fogyasztói igényeket érzékelve a nagyvállalatok mostanában egyre komolyabban veszik a minőségi kérdést. Az eredetileg bezárásra ítélt kis sörfőzdékben újra feltámasztják a tetszhalott márkák gyártását, amelyeket a pubok mellett a népszerű hétvégi sörfesztiválokon is nagy választékban csapolják.

[origo]

eszközök:
betöltés folyamatban...


TolkienBeckett
A szavazás állása

hirdetés

BritZone játékok 2008. 03. 06.

Az Egyesült Királyság régi- óihoz kapcsolódó játékok a British Council kulturális, nyelvgyakorló és szórakoz- tató interaktív oldalán. Nyerj jegyet Londonba!

Brit történelmi kvízek 2008. 03. 06.

Ki vezette a trafalgari csatába az angolokat? Mikor épült a Tower? Tesztelt tudásod a Kvízparton!Írja be a lefordítandó kifejezést!