Lévai Katalin: Egy kormányfőnek nem jó fejnek kell lennie

Vágólapra másolva!
Az MSZP belső ügyeiről, a Medgyessy-Gyurcsány párharcról, az Európai Parlamentről, a melegházasságról faggatták az olvasók Lévai Katalin volt esélyegyenlőségi minisztert, aki az MSZP listájáról jutott az Európai Parlamentbe. "Az MSZP-ben szükség van generációváltásra" - jelentette ki a politikus.
Vágólapra másolva!

Lévai Katalin: Jó napot kívánok! Üdvözlöm a kedves chatelőket. Várom a kérdéseiket, amelyekre szívesen válaszolok.

Nem voltak csalódottak, hogy nem az MSZP nyerte a választást? (Nagy_O33)

- Elgondolkodtunk ezen a választási eredményen, és nyilvánvalóan le kell vonni a következtetéseket. Látszik, hogy milyen nagy vihart kavart az európai uniós választás, és úgy gondolom, még nem késő, hogy az MSZP egy hiteles és hosszú távú jövőbeli stratégiát dolgozzon ki, amivel sikeresen indulhat a 2006-os választásokon.

Mit gondol, az Önök pártja nyeri a következő választásokat? (Katica102)
- Ezt ma még nem lehet tudni.

Azt szeretném megtudni, hogy mért pont az MSZP? Hogy került kapcsolatba vele? (rastaboy)
- Következetesen szociáldemokrata elveket vallok, ez jól nyomon követhető úgy 15 éve az írásaimban és a munkámban. Magyarországon az MSZP lehet az a párt, amelyik a szociáldemokrata értékeket a leghatározottabban képviseli. Én egyébként az északi országok jóléti modelljét tartom hozzám legközelebb állónak, és erre a modellre építettem fel az Esélyegyenlőségi Kormányhivatalt is.

Nem gondolja, hogy az MSZP-re ráférne egy nagy fiatalítás? És nem a Újhelyi-féle bohócokra gondolok, hanem valódi értelmiségi fiatal szocialista utánpótlás nem létezne? (Carnivora)
- Az MSZP-ben kell generációváltás. Erős társadalmi támogatottság is kell, a sikeres politizáláshoz meg kell nyerni a fiatalokat. De a politikában más számít fiatalnak, mint a hétköznapi életben. Egy 40 éves politikus még fiatal. Tapasztalatra, tudásra, jó kommunikációra van szükség.

Éppen ezért mondom. Az MSZP a legnagyobb hibákat követi el az EU-választás óta, összevissza kapkod, bűnbakokat keres, a kormányból a vélt bűnbakokat kizárja, miközben az egész ügy mögött az MSZP-n belüli érdekcsoportok harca áll. (Carnivora)
- Én is kritikusan szemlélem ezt a folyamatot, de remélem, hogy letisztul ez a kiélezett harc, és a kapkodás helyébe végiggondolt politizálás lép: A tisztújítás után biztosan jelentős változás következik be.

Milyen érdekcsoportok vannak az MSZP-ben? (mark_hu)
- Többféle érdekcsoport is létezik, és félő, hogy ezek egymás elleni harca energiákat von el a valós politizálástól és az érdemi munkától. Erősnek és esélyesnek látszik Hiller István, Szili Katalin, és nagyon befolyásos személyiség Kiss Péter is, aki a nyilvánosság előtt kevésbé látható.

Az MSZP miért olyan, mint egy neoliberális párt, amikor elvileg 'szociáldemokratának' vallja magát? (Hungaro2)
- Sok vita folyik arról, hogy milyen szociáldemokráciát képviseljen az MSZP. Én azokkal értek egyet, akik a legszegényebbek kirekesztését tűrhetetlen társadalmi jelenségnek tartják. És vitatkozom a neoliberális állásponttal. Idővel ki kell forrnia egy olyan sajátosan a magyar viszonyokra adaptálható szociáldemokrata politikának, amelyet az MSZP következetesen és hitelesen képvisel. Ha ez nem történik meg, akkor nem lehet választást nyerni 2006-ban.

Miért mondanak le a képviselők? Mi az oka? (kisbukfenc)
- Megújulás előtt áll a párt. Ez egy különösen nehéz időszak, mindenki keresi a helyét, és még nagyon képlékeny a helyzet. Sokféle kiút létezik, és mindenki keresi a maga számára legmegfelelőbbet. A legfontosabb kérdés persze az, mi az ország számára a legjobb megoldás.

De ugye ön nem akar lemondani ? (Bobbee)
- Most lettem európai parlamenti képviselő, egyelőre tanulni akarok, és nagyon érdekesnek találom a munkámat.