A Bükk és a Bükk-fennsík

Vágólapra másolva!
A Bükk hegység az Északi-középhegység része, az ország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. Húsz csúcsa emelkedik 900 méter fölé, köztük a legmagasabb az Istállós-kő (959 méter). Ezt követi a Bálvány 956 méterrel és a Tar-kő 949 méterrel.  A Bükk legérdekesebb része a Bükk-fennsík, egy meredek sziklafalakkal és lejtőkkel körülzárt, majdnem vízszintes terület.
Vágólapra másolva!

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Galéria a képre kattintva

A hegység nevét leggyakoribb fájáról, a bükkről kapta, amely itt közel 100 ezer hektáron terül el, és amelyet ezzel Magyarország legnagyobb összefüggő erdőségeként tartanak számon. A Bükk hegység középső része 1977 óta nemzeti parkká nyilvánított terület.

A Bükk legérdekesebb része a Bükk-fennsík, egy meredek sziklafalakkal és lejtőkkel körülzárt, majdnem vízszintes terület. A fennsík a Bükk hegység központi részének tekinthető. 7-800 méteres magasságával körülbelül 20 négyzetkilométeres területével Magyarország legnagyobb és legmagasabban fekvő karszt-fennsíkja. Látványos, közkedvelt turistacélpont, ám csak igen kevés helyen lehet rá feljutni.

A fennsíkot a Garadna-völgy osztja két részre méghozzá a magasabb, nagyobb alapterületű a nagy-fennsíkra, (itt található a Nagy-mező és Jávorkút) illetve a kisebb és alacsonyabb kis-fennsíkra ahol a legtöbben Szentlélek, Örvény-kő felé igyekeznek. A Garadna és a Szinva völgy találkozásánál mesés környezetben bújik meg Lillafüred, ami többek közt az egyedülálló szubalpin klímájának köszönhetően már évszázadok óta kedvelt nyaralóhely.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nézegessen még több képet, kattintson a fotóra!

A bükk és a bükk fennsík környékén páratlan természeti jelenségek csoportosulnak, ezért a környéken egészen a bükk lábánál található kistelepülésekig igen fejlett a turizmus. A kerékpározás, a barlangászat és túrázás mellett a gyógyfürdőzés, illetve bor és gasztronómia túrák a legnépszerűbbek.

Kerékpáros túrák

A hegyi-kerékpározás lehetőségei a Bükk hegységben országos szinten is a legjobbak közé sorolhatók. Magyarországon itt alakult ki elsőként a teljes területet lefedő hegyi kerékpár- úthálózat.

Az útvonalak többsége túrakerékpáros út, de az adottságokból kifolyólag nem hegyi-kerékpáros túravonal. Az emelkedők és a helyenként rossz útminőség miatt viszont ajánlott a sok áttétellel bíró, erősebb biciklikkel készülni.

Barlangászat

A Bükkben a sima bámészkodós barlangi sétától az overallos fejlámpás kalandokig nehézségi foktól függően legalább 10 barlang közül választhatunk.

A Bükki Nemzeti Park területén a komolyabb erőnlétet és figyelmet igénylő túrák a Bolhási-víznyelőbarlangban, az Esztázkői-barlangban, a Gyurkó-lápai-barlangban, valamint a Kő-lyukban, a Kecske-lyukban, a Vénusz-barlangban, a Lilla-barlangban, és a Létrási Vizes-barlangban tehetők.

Nézzen körül a Bükk-fennsíkon interaktív panorámafotónk segítségével!