hirdetés
tengerpartkameraStylus 720SWSamsungOlympus

Vízálló kamera a strandra

2006.07.01. 7:48

Tengerparti fürdés, de akár rafting-túra során is lehet használni az Olympus új, kompakt digitális fényképezőjét. A Stylus 720SW túléli a kisebb eséseket, és víz alatt is gond nélkül használható. Alaposan kipróbáltuk: megúsztattuk és hajigáltuk is.

Nézze meg filmünket a vízálló fényképezőről!

A mai digitális fényképezők már szinte minden igényt kielégítenek, melyet többek között az is jelez, hogy legutóbbi szavazásunk eredménye szerint legtöbb olvasónk nem szélesebb zoomtartományt, vagy jobb minőségű képérzékelőt szeretne, hanem alacsonyabb árakat. Valószínűleg hasonló trendet figyeltek meg több gyártónál is, hiszen az elmúlt évben újabb és újabb gépek jelentek meg korábban különlegesnek számító tulajdonságokkal. A Pentax Optio WPi, illetve a strapabíró, de csak egy méterig vízálló, de itthon még nem kapható Ricoh Caplio 500G után most az Olympus is hasonló termékkel debütált.

A januárban leleplezett Olympus Stylus 720SW hét megapixeles érzékelőt kapott, ezzel az előbbi két fényképező között foglal helyet, a minőségügyi tanúsítványok alapján viszont jobb azoknál: akár három méterrel a víz alatt is működik, illetve nem jelent neki problémát egy másfél méteres zuhanás sem. Próbáink során nem kíméltük a strapabíró fényképezőt: jópárszor leejtettük, s a konyhai mosogató mellett megjárt egy szökőkutat és egy halastavat is. Bár a vízalatti fotózás izgalmait tesztünk néhány napja alatt éppencsak érintettük, összességében elmondhatjuk: szemet gyönyörködtető képek készítésével inkább kristálytiszta tengervízben érdemes próbálkozni, bár a vaku és a napfény segítségével néha a zavaros köztéri tóban is sikerült elfogadható felvételeket készítenünk. (A sós tengervízben való fotózás után mindenképp ajánlatos leöblíteni a masinát édesvízzel.)

Forrás: [origo]
Tesztfotókért klikk a képre!

Könnyű kitakarni a lencsét

Annak ellenére, hogy erőteljesebb igénybevételnek is ellenáll, a fényképező méretei korántsem mondhatók nagynak: mindössze két centiméter vastag, körülbelül kártyapakli méretű. A váz masszív fémborítást kapott, de az ütésállóságot azonban elsősorban a belső szerkezet biztosítja, így szerencsére nem lett ormótlan a külseje, sőt, kollégánk szerint a kék, illetve a rózsaszín változat kimondottan nőies.

A kezelőszervek a gép jobb oldalán találhatók, vagyis akár egy kézzel is lehetne használni, hacsak nem lenne kockázatos vizes, napkrémtől csúszós kézben tartani. Markolatot ugyanis nem tettek a kütyüre, ezért könnyen a tenger mélyén végezheti némi elővigyázatosság nélkül. Két kézzel fényképezve ugyanakkor az jelent gondot, hogy az optikát rossz helyre tervezték, és folyamatosan ügyelni kell arra, ne lógjon bele a bal kéz: ez velünk a teszt során többször is előfordult.

Forrás: [origo]

Középszerű optika, képminőség

A strapabíró Olympus riválisaihoz hasonlóan háromszoros optikai zoomal rendelkezik. Kiábrándító viszont, hogy a kisfilmes értékekre átszámított gyújtótávolság tartomány 38 milliméteres állásnál kezdődik, vagyis gyakorlatilag nem képes nagy látószögű fényképezésre. Ezzel szemben a Ricoh terméke például 28 milliméteres tartományt is biztosít, és véleményünk szerint ez lenne a követendő példa a többi gyártó számára is. További negatívum, hogy optikai képstabilizátort sem kapott az aprócska kamera, pedig ez ma már nem számít extrának. Az objektív javára írható viszont, hogy zoomolás közben nem tolódik ki a gépvázból, így az esetleges esés sem viseli meg.

Az élességállítási rendszer nem bizonyult tökéletesnek, sebessége nem felel meg a célközönség követelményeinek, és az exponálógomb és a tényleges kép elkészülte között is túl sok idő telik el ahhoz, hogy mozgás megörökítésére használható legyen. Emellett az elkészült fotókon jelentős képzajt tapasztaltunk még alacsonyabb ISO-érték használata esetén is.

Forrás: [origo]

Tükröződő képernyő

Az új digigép hátoldalán nincs optikai kereső, amely önmagában nem lenne probléma, de a beépített LCD minősége nem felel meg a mai követelményeknek, így ezúttal negatívumként könyveltük el. Komponálásra csupán a 2,5 collos digitális monitort lehet használni, ennek mérete elvben tökéletes is lenne, egyetlen hibája, hogy felbontása mindössze 115 ezer pixeles, vagyis nem elég éles a képe. A kijelző bevonata pedig annyira tükröződik, hogy normál napfényben is alig látni, s  ez a vízben történő fotózáskor is eléggé kimutatja a foga fehérjét.

Forrás: [origo]

Tengernyi témamód

A 720SW-t nem a manuális beállításokat kedvelő fotóamatőröknek, hanem inkább az egyszerű, problémamentes fényképezést kedvelőknek tervezték. A gyakorlatban ez abban mutatkozik meg, hogy kézi expozícióállításra egyáltalán nincs lehetőség, viszont nem kevesebb, mint huszonnégyféle témamódot építettek bele a kütyübe. Ezek között található a szokásos portré, tájkép, éjszakai felvétel módokon kívül számos egyéb opció - például vízalatti fotózáshoz szükséges mód  kapott helyet - szerintünk talán túl sok is.

Természetesen ebben a kategóriában is kihagyhatatlan a beépített videómód, éppen ezért érdekes, hogy valamelyest rejtve található: nem kapott külön gombot, hanem a témamódok között található. A maximális felbontás ugyan 640x480 pixel, a felvétel sebessége viszont csupán 15 kép/másodperc, így a mozgóképen nem túl folyamatos a mozgás. Videózás közben a hangot is rögzíti a masina, de az optikai zoom nem működik, a digitális pedig nagyon rossz minőségű. Ennek ellenére nagyon jól szórakoztunk a vízalatti videofelvételek készítésével.

Forrás: [origo]
Fotónk a víz alól (a többi fotóért kattints a képre!)

Vízben verhetetlen, szárazföldön nem

Az Olympus Stylus 720SW paraméterei alapján igencsak ígéretes fényképezőnek tűnt, azonban próbáink során kiderült, hogy a vízállóság és az ütésálló kivitel tekinthető kizárólagos pozitívumainak. Magyarországon jelenleg bruttó 89 ezer forint körüli összegért lehet megvásárolni, és ennyi pénzért mi jobb kijelzőt, stabilizátoros optikát, gyorsabb autófókuszt, és jobb minőségű mozgóképfelvételi lehetőséget várnánk el. Aki kimondottan vízben, esőben vagy túrázás közben is használható fényképezőre vágyik, jól járhat a vízálló Olympussal, aki viszont legtöbbször szárazföldön, vagy legfeljebb a partról készít képeket, azonos áron is könnyen találhat jobb képminőségű alternatívákat a Stylus 720SW-nél.

Halász Dániel

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
hirdetés
hirdetés
hirdetés
youmetry