hirdetés
fényképezészoPanasonicEastman Kodak CompanyKodak

Futurisztikus fényképező óriási zoommal

2006.09.01. 13:23

A Kodak EasyShare Z612 szokatlan formavilága azonnal felhívja magára a figyelmet, és a rengeteg beállítási lehetőség elősegíti a kreatív fotózást. Sajnos összességében mégsem elég meggyőző az ezüstszínű kütyü.

A jelenlegi gyártók közül talán a legnagyobb múlttal rendelkező amerikai vállalat, a Kodak már a tizenkilencedik század végén gyártott könnyen kezelhető fényképezőket, azonban ezt az évszázados tapasztalatot csupán meglehetősen lassan képes átültetni a mai, digitális korba. Az elmúlt években sorra kényszerült létszámleépítésekre, legutóbb pedig arról számolt be, hogy a cég teljes fényképezőgép-gyártását átadják a szingapúri székhelyű Flextronicsnak.

Mindezek fényében egy-egy új termék sikere óriási jelentőséggel bír a Kodak számára, éppen ezért kockáztatnia kell, és folyamatosan meglepő kialakítású eszközökkel rukkol elő. Sajnos azonban a próbálkozások mindeddig nem voltak kimondottan sikeresek, az egyedül szépnek mondható kamerák az új, dupla optikás sorozatból kerültek ki.

Az elmúlt héten az egyik legújabb fényképezőt, a hat megapixeles, tizenkétszeres, stabilizált optikai zoommal rendelkező EasyShare Z612-t teszteltük.

Forrás: [origo]

Külső kialakítás, fogás

Kicsomagolás után az első reakciók gyakorlatilag két végleg között mozognak: vagy azonnal beleszeret valaki, vagy erős távolságtartással viszonyul ehhez a géphez. Aki sci-fi sorozatokon nőtt fel, annak mindenképpen kötelező darab, hiszen bármelyik film kelléke lehetne a Kodak fényképezője.

A váz műanyag borítású, és az akkumulátorral együtt a súlya 330 gramm. A kezelőszervek elrendezésével kapcsoltban két dolgot érdemes kiemelni: az egyik, hogy egyes gombok azonos méretűek, és túl közel helyezkednek el egymáshoz, ezért tapintással nehéz őket megkülönböztetni, a másik pedig az exponálógomb és a beállítótárcsa kialakítása.

Az exponálógomb a megszokottól eltérően nem kör alakú, sőt, nem is emelkedik ki a géptestből, így nem kifejezetten kényelmes a használata. A hátoldali beállítótárcsa azonban jól sikerült, segítségével nagyon gyorsan módosítható egy-egy beállítás, bár a gyenge műanyag kivitele nem sejtet hosszú élettartamot.

További zavaró tervezési hiányosság, hogy az optikát védő sapka nem rögzíthető a vázra, mindössze egy vékony szivacs szorítja a gépre. Valószínűleg pár hónapos használat után lötyögni fog a védőburok, különösen akkor, ha néha bekapcsoláskor is rajtamarad a fényképezőn, ilyenkor ugyanis szabályosan ledobja magáról a kitolódó lencse.

Forrás: [origo]

Stabilizált optika, átlagos élességállítás

Az új EasyShare kamera Schneider-Kreuznach gyártmányú, tizenkétszeres optikai zoommal rendelkezik. A stabilizátoros objektív átfogása kisfilmes értéken számolva 35 - 420 milliméteres tartományban teszi lehetővé a fotózást. A kézremegést korrigáló technológia különösen tele állásban hasznos, hatékonyságát azonban nehéz összehasonlítani a konkurens megoldásokkal, hiszen a Canon, a Panasonic, illetve a Sony saját fejlesztései egyaránt remekül működnek.

Alapvetően az élességállítás sebességére sem lehet panasz: bár a Panasonic High-Speed AF megoldásánál lassabb a rendszer, átlagos felhasználásra tökéletesen megfelel.

Forrás: [origo]

Digitális kijelző, elektronikus kereső

A fényképek komponálására és visszanézésére a hátoldali kijelző, illetve a felette található elektronikus monitor egyaránt használható. A hátsó LCD 2,5 col átmérőjű, 230 ezer pixel felbontású, és kültérben/beltérben egyaránt jól látható képet ad. Aki mégis az átnézeti keresőket preferálja, használhatja a 202 ezer pixel felbontású elektronikus kijelzőt is. Sajnos ez utóbbi dioptriaállítási lehetőséget nem kapott, így például szemüveges fotósok nehézkesen tudják csak használni.

Rengeteg üzemmód

A Kodak messzelátó digitális fényképezőjébe temérdek funkciót zsúfoltak, így a kezdő felhasználók és a kreatívabb fotósok is egyszerűen megvalósíthatják elképzeléseiket. A teljesen manuális expozícióállításon át az idő- és rekeszautomatika módokon keresztül a teljesen automatikus képkészítésre csakúgy lehetőség van, mint az előre beállított témamódok használatára.

A kézi és a félautomata üzemmódokban a már korábban említett vezérlőtárcsa segítségével gyorsan módosítható a fényérzékenység (ISO 80 és ISO 400 között szabályozható), az expozíció-korrekció, illetve a blende és a záridő. A legmagasabb érzékenység ISO 800, azonban ez kizárólag csökkentett, egy megapixeles felbontás mellett érhető el.

Témamódokból összesen tizennégyféle található a gépben: ezek többek között önarckép, éjszakai portré, tengerpart, és gyerekek fényképezéséhez nyújtanak megfelelő beállításokat.

Forrás: [origo]

Mozgóképfelvétel

Természetesen videózásra is alkalmas az ezüstszínű kütyü, mégpedig 640x480 pixeles felbontású, 30 kép/másodperc sebességű felvételt képes készíteni. A filmezés hosszának a memóriakártya mérete szab határt, de legfeljebb 80 perc lehet. Pozitívum az is, hogy a legtöbb eszközzel ellentétben felvétel közben is használható az optikai zoom, igaz ugyan, ilyenkor rövid időre elhomályosodik a kép.

Végszó

A Kodak EasyShare Z612 ára a hazai kereskedésekben jelenleg bruttó 85 ezer forint körül mozog, vagyis 15 - 45 ezer forinttal olcsóbb, mint a hasonló paraméterekkel rendelkező Panasonic, Sony, illetve Canon készülékek. A fényképező ennek ellenére stabilizált, jó minőségű tizenkétszeres optikát kapott, és az autófókusz sebessége is megfelelő volt a tesztünk során.

A külalakra talán kevésbé tetszetős masina mindazoknak megfelelő lehet, akik változatos körülmények között szeretnének fotózni, és olykor szeretik manuálisan beállítani az expozíciót.

Halász Dániel

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
hirdetés
hirdetés
hirdetés
youmetry