Fotózzunk jobban a kamerás mobillal!

Vágólapra másolva!
Ma már szinte minden mobiltelefonban van beépített kamera, és bár ez az apró szerkezet nem váltja fel a hagyományos fényképezőgépet, aránylag jó, webes közlése alkalmas fotót azért ezzel is lehet készíteni. A technikai tanácsok mellett adunk pár új ötletet is a kamerás mobil hasznosítására.
Vágólapra másolva!

Ha a telefon kameráját rendszeresen használni szeretnénk, először is csiszolnunk kell egy kicsit a technikánkon. Lássuk, mi az, amire érdemes odafigyelni!

Menjünk közel!

Minél közelebb vagyunk ahhoz, amit fényképezünk, annál jobb lesz a felvétel. Ez még olyankor is aranyszabály, amikor hagyományos géppel fotózunk, pláne mobillal, ahol a kis felbontás (az átlagos telefon 1,3-2 megapixeles) és a legkisebb zoomolás is nagyon sokat árthat a felvétel minőségének. A digitális zoom használatát mindenképpen kerüljük - a legtöbb telefonon csak ilyen van -, mivel ez nagyon rossz képminőséget eredményez: a "közelebb hozni" kívánt részletet utólag is kivághatjuk a jó felbontású képből, ha nem tudtunk elég közel menni a tárgyhoz.

Arra is oda kell azonban figyelnünk, hogy ne menjünk túl közel: sok készülék pár tíz centiméteres távolságon belül már életlen képet produkál, szuperközeli fotózásra pedig alkalmatlan. Célszerű pár próbafelvétellel kitapasztalni a telefonunk minimális fókusztávolságát - az újabb típusokat már autófókuszos optikával szerelik, ezek könnyebben eltalálják a helyes élességet, bár sötétben gyakran csődöt mondanak.

Ügyeljünk a jó megvilágításra!

Nem hiába nevezik a fényképezést fény-képezésnek: fény nélkül nem megy... A telefonok törpe lencséjű kameráinak fényereje többnyire sokkal rosszabb, mint a hagyományos gépeké, ezért a világításra is jobban oda kell figyelni a használatuk során. Kerüljük az ellenfényt, rossz fényviszonyok esetén ha lehet, használjunk lámpát (akár a kéznél lévő lámpákat a "céltárgy" bevilágítására). Ideális, ha a mobilt ledes fotófénnyel ("vaku") is felszerelték, ez nagyban segíti az éjszakai fotózást, persze csak akkor, ha elég közel vagyunk a célponthoz - lásd az egyes pontot.

Sok telefonon van éjszakai üzemmód is, ez azonban rendszerint megnöveli a záridőt, emiatt könnyedén produkál elmosódott felvételeket. Ennek elkerülése végett ilyenkor lehetőleg tegyük le a telefont, vagy támasszuk meg a kezünket valamivel exponálás előtt.

Forrás: [origo]
Kamerás mobil akció közben

A telefon fehéregyensúly-beállítási opcióit (white balance) is érdemes kiismerni. Ezek általában előzetes beállításokat tartalmaznak villanyfényhez, neonfényhez és természetes megvilágításhoz, és a valódi a hatásuk típusonként eltérő. Ha bizonytalanok vagyunk a dolgunkban, és van rá lehetőség, csináljunk több felvételt eltérő beállítással. Egy idő után tudni fogjuk, melyik adja vissza a legjobb minőséget, vagyis mikor nem sárgább vagy kékebb a kép a normálisnál.

Tartsuk stabilan!

Az éjszakai üzemmód mellett a normál körülmények között készített fotóknál is fontos, hogy ne mozduljon be a készülék, már csak azért is, mert sok telefonon viszonylag hosszú idő telik el az exponáló gomb megnyomása és a felvétel elkészítése között. Ha csak lehet, támaszkodjunk neki valaminek, vagy üljünk le, amikor fotózunk, tartsuk a kezünket minél stabilabban, és fogjuk két kézzel a telefont.

Manapság már egyre több készüléken van külön exponáló gomb, rendszerint a mobil oldalán, ami megkönnyíti a dolgunkat, ennek hiányában viszont valamelyik menügombbal kell elsütni a felvételt - és ha a billentyű kemény, rossz helyen van, vagy egyszerűen nagyot kell nyomni rajta, akkor könnyen bemozdul a felvétel. Tapasztaljuk ki, hogy tudjuk jól elsütni a kamerát!

Szerkesszük meg a képeket!

Bár egyre több fotós mobilon van beépített képszerkesztő funkció, ha a legjobb minőséget szeretnénk elérni, célszerűbb a számítógépre lementeni, és ott retusálni a képeket. Jó alapanyagot pedig akkor kapunk, ha a maximális felbontásban, zoom és egyéb különleges effektusok nélkül fotózunk - ezeket majd ráérünk utólag hozzáadni a PC-n. Ha van helyünk, nem érdemes azonnal törölni az elhibázott felvételeket sem, mivel a telefon kijelzőjén rendszerint nem látszik jól, milyen is a kép valójában. Lehet, hogy végül egy kevésbé jónak tűnő képet tartunk meg, mert csak a monitoron lehet eldönteni, mi sikerült jobban.

Forrás: [origo]
A zoomolással (jobbra fent) ugyanazt érjük el, mintha kivágnánk egy részletet (középen)

A fotók lementéséhez használhatjuk a telefon saját kliensszoftverét és adatkábelét. Ez viszont nem jár minden modellhez, és a beszerzése pár ezer forintba belekerül - ha pedig van, akkor sem biztos, hogy megbízhatóan működik (nekünk már sokszor meggyűlt a bajunk az ilyen feladatokkal). Lehetséges megoldás még a Bluetooth: USB-s adaptert a PC-hez pár ezer forintért lehet vásárolni.

Ha a készülékbe lehet memóriakártyát helyezni, akkor sokkal könnyebb dolgunk van egy kártyaolvasóval: ez szintén belekerül pár ezer forintba, viszont akkor is tovább használhatjuk, ha lecseréljük a telefont más típusúra, valamint nem csak otthon menthetjük le vele a fotókat.

Ha minden kötél szakad, a képeket akár MMS-ben is elküldhetjük magunknak - az e-mail címünkre. Ilyenkor nem e-mailt, hanem MMS-t kell küldeni a telefonról, de telefonszám helyett e-mail címet kell beírni, és a képet csatolmányként kapjuk meg. Ez a funkció különösen akkor hasznos, ha csak ritkán fotózunk a telefonnal, és nincs hozzá se kábel, se kártya, igaz, ilyenkor az MMS-ek maximális méretét a szolgáltatók korlátozzák, így nem biztos, hogy a legjobb minőséget kapjuk - ám a semminél még ez is jobb.

Tartsuk tisztán a lencsét!

Mivel a telefont általában a zsebében, táskájában hordja az ember, az optika könnyedén bekoszolódhat. Apróság, de nem árt minden használat előtt rápillantani, és egy megfelelő tisztítóeszközt (kendőt, ecsetet) is kéznél tartani hozzá, ha sokat fotózunk.

Forrás: [origo]
Ahová a telefon befér

Tartsuk feltöltve!

A fotózás, képnézegetés, esetleg szerkesztgetés erőteljesen lemeríti a készülékünket, ezért ha a sokat használjuk telefonálástól eltérő feladatra, figyeljünk oda a töltésvisszajelzőre. Ha kimondottan fotózni indulunk a telefonnal, ne legyünk restek előtte teljesen feltölteni az akkumulátort, nehogy menet közben hagyjon cserben.

Kísérletezzünk sokat!

Mint már fentebb is említettük, a jó képek készítésének titka abban rejlik, ha kiismerjük a készülékünket - már csak azért is, mert a telefonba integrált fényképezőeszköz sok tekintetben más, mint egy fényképezőgép. Ez egyszerre előny és hátrány is: a kamerás mobillal nehéz ugyan a hagyományos értelemben véve jó felvételeket készíteni, de éppen ezért bármit megengedhetünk vele magunknak, ami a komponálást illeti. Fotózhatunk egészen extrém szögből, bedughatjuk a telefont szűk helyekre (például egy söröskorsóba), vagy készíthetünk vele elmosódott, bizarr képeket.

Tartsuk be az illemszabályokat!

Ez persze nem jelenti azt, hogy visszaélhetünk a kamerával, ezért ne készítsünk vele lesifotókat, és az idegenektől kérdezzük meg, lefényképezhetjük-e őket. Sok embert eleve zavar, ha fényképezik, ezért a mobilkamerás akciók közben legyünk tekintettel rájuk - különösen akkor, ha a felvételeket közzé is tesszük az interneten.