Vágólapra másolva!
Bármennyire is vigyázott digitális fényképezőgépére, a nyár folyamán minden bizonnyal poros,  ujjlenyomatokkal teli lett a lencse és az LCD, esetleg porszemek jelentek meg a képérzékelő szenzoron. Ezek tisztítására rengeteg módszer lehetséges: kipróbáltuk a legjobb háztáji megoldásokat.
Vágólapra másolva!

Objektívtörlés

Egy fényképezőgépen leggyakrabban az optika szokott bepiszkolódni: a szél port fúj rá, ráesik pár csepp eső, vagy használat közben véletlenül megfogja tulajdonosa az ujjával. Az első módszer, amivel ilyenkor érdemes próbálkozni, az a fújás. Természetesen nem a szájjal való fújásra gondolunk, ugyanis az több kárt okozhat, mint hasznot, hanem kifejezetten erre a célra kitalált gumilabdás, pumpás tisztítóra.

A hazai fotós boltokban két fő típus található meg ezekből. Az egyik apró, ecsettel ellátott változat: ennek az az előnye, hogy le lehet sepregetni vele a porszemeket, viszont a kibocsátott légáram sajnos nagyon gyenge. A másik változat ökölnyi méretű, így elég erős légáramot tud produkálni. Az [origo] egyik fotósától a Giottos Rocket Air nevű rakétaforma típust kaptuk meg kipróbálásra.


Rövid használat után a durva szennyeződéseket eltávolítottuk ezzel az eszközzel, melyet később még a szenzor pormentesítésénél is kipróbálunk majd. A tajvani gyártó pumpás tisztítóját kétezer forint körüli áron lehet beszerezni.

A zsíros ujjlenyomatokat fújással persze nem lehet letisztítani, így erre más technikát kerestünk. Sokan rálehelnek a lencsére és a pulóverük anyagával törlik meg az optikát, azonban ez nem a legjobb ötlet, ugyanis egyrészt karcolódhat, másrészt pedig gombás lehet ettől az üveg.

Forrás: [origo]

Érdemes tehát erre a célra lencsetisztító folyadékot, vagy tiszta alkoholt használni. Mi a Hama által forgalmazott löttyöt próbáltuk ki, a külföldi fórumokon viszont azt olvastuk, korábban a Nikon kizárólag etanolt ajánlott, ma az Olympus viszont éppen ettől óvja a felhasználókat.

Ki-ki döntse el maga az igazságot. A tesztünkben használt három részes készlet 12 milliméter oldattal és 30 darab papír törlőkendővel körülbelül 2200 forint. A gyógyszertárban ennél valószínűleg olcsóbban kapható alkohol, a törléshez pedig bárhol beszerezhető szemüvegtörlő-kendőt is megteszi.

Forrás: [origo]

Bár a lencsét a lefújással és a nedves törléssel tökéletesen tisztává lehet tenni, a drágább, tükörreflexes fényképezőknél ajánlott egy előtétlencse használata is. Ezt az optika elé tekerve nem a méregdrága objektív, csak a pár ezer forintos előtét karcolódik össze gyakori fotózás során.

Gépváz és LCD tisztítás

Egy kamerán a külső burkolat és a digitális kijelző is könnyen bepiszkolódik, éppen ezért nem is érdemes túlzott figyelmet fordítani a tisztaságára, hacsak azért nem, mert ezekről is kerülhet az optikára, illetve a gép belsejébe szennyeződés. Tesztjeink során enyhén nedves, puha kendőt használtunk, bár ezt a hivatalos szervizek biztosan nem ajánlanák.

Forrás: [origo]

Tükörtisztítás

Az átlagfelhasználók körében leginkább elterjedt kompakt kamerákban nincs tükör, viszont a tükörreflexes gépeknél ez is könnyen koszolódhat. Ez egy nagyon érzékeny része a fényképezőnek, így óvatosan kell vele bánni. Mi azt javasoljuk, hogy egyáltalán ne tisztítsa senki ezt, elvégre csak komponáláskor zavar, a végső képen nem látszik a tükrön lerakódott por. Ha már nagyon durva a szennyeződés, akkor a már említett pumpával érdemes lefújni úgy, hogy a felnyíló tükörről ne a szenzorra kerüljön a por.

Szenzortakarítás

A cserélhető optikás gépek egyik előnye, hogy mindig az adott szituációhoz való objektívet lehet használni. Ugyanebből adódik viszont egy probléma is, nevezetesen a csere közben jó eséllyel por is jut a gépházba, így a képérzékelőre is. Ennek a gyakorlati jelentősége az, hogy az elkészült képeken rengeteg apró fekete folt lesz szűk blendenyílás, vagyis nagy mélységélesség használata esetén.

Ennek a korrigálására két lehetőség adott: vagy utólag kell retusálni a képeket, vagy meg kell tisztítani a szenzort. Néhány új típus már rendelkezik beépített pormentesítő rendszerrel, azonban sokak szerint ezek e technológiák sem képesek minden koszt eltávolítani. Marad tehát a nagyjából 15 ezerforintba kerülő szerviz, vagy a manuális tisztítás.

Nagyon fontos, hogy a takarítás megkezdése előtt teljesen fel legyen töltve az akkumulátor, ugyanis ha közben lemerül, visszacsapódik a tükör, és maradandó sérülések keletkezhetnek a gépben.

Forrás: [origo]

Az első módszer itt is a pumpás tisztító: a lefelé tartott (hogy ne szálljon bele még több porszem) gépbe pár erős fújás eltávolítja a nagyobb szöszöket. Az általunk tesztelt fényképezőgépekben viszont annyira makacs szennyeződések voltak, hogy ez még nem volt elég az eltávolításhoz, újabb technikával próbálkoztunk.

A Magyarországon kapható egyetlen vákuumos tisztítókészletet, a Green Clean "porszívót" próbáltuk ki. Ez a meglehetősen borsos árú termék kiszereléstől függően 10 és 15 ezer forintba kerül, szerencsére az [origo] egyik fotósa ilyet használ, így az övét próbáltuk ki.

Forrás: [origo]

A környezetbarát hajtóanyagot tartalmazó palackot a porszívó egységre csatlakoztatva lehet leszívni a port. Itt fontos kiemelni, hogy a szenzor felett minden gépben található egy vékony szűrő, vagyis nem közvetlenül a képérzékelőn találhatók a porszemcsék sem, illetve rosszabb esetben csak ez sérülhet takarítás közben.

Komolyabb tisztításért irány a szerviz

Rendszeresen kell viszont mindkét módszert használni, különben már annyira megtapadnak a szemcsék, hogy egyik technikával sem tüntethetők el. Sajnos a saját fényképezőnkkel is ez történt. Hosszú távú megoldás a szakszerviz, addig pedig marad az utólagos retusálás, és a tágabb rekesz használata.