Fedezze fel a világ különleges helyeit

Vágólapra másolva!
Hideg téli hétvégéken sokan melegebb tájakra vágynak, ezért körülnéztünk hogyan juthatunk el egzotikus helyekre az internet segítségével. Virtuálisan sétáltunk Miami tengerpartján, és távcsővel nézegettük a távoli helyeken készített óriási panorámákat.
Vágólapra másolva!

Nézzen körül amerikai városokban

Három évvel ezelőtt a Google felvásárolta a Keyhole (magyarul kulcslyuk) nevű amerikai vállalatot, majd ingyenesen elérhetővé tette a korábban méregdrágán terjesztett szoftverüket. A Google Earth néven ismertté vált program segítségével szabadon böngészhetők viszonylag nagy felbontású műholdképek és légi felvételek, vagyis bárki átnézhet a szomszéd kerítéssel védett kertjébe, vagy a Himalája csúcsára is.

Forrás: [origo]
Séta a Google Street View virtuális világában

A kukkolás, voyeurkedés alapvető emberi tulajdonság, így hamar népszerű lett a szolgáltatás, még manapság is sorra jelennek meg hozzá bővítmények, hogy gazdagítsák a felülnézeti élményt. Az egyik legérdekesebb fejlesztés a Google Maps honlapján jelent meg, Street View néven, és lehetővé tette, hogy a nagyobb amerikai városok utcáin készült képeket nézegetve virtuálisan sétálni lehessen.

Forrás: [origo]
Ugyanaz a sarok Everyscape-el

Ehhez hasonló, de fejlettebb szolgáltatást nyújt az Everyscape, itt már jobb minőségű fényképek vannak, ráadásul teljesen szabadon lehet forogni, ugyanis mindenhol gömbpanorámákat rögzítenek, vagyis horizontálisan 360, vertikálisan pedig 180 fokos látványt nyújtanak. Bár az oldalon egyelőre csak négy városban lehet bandukolni, külön pozitívum, hogy különféle kategóriák szerint válogathatunk az ismert látványosságok között, sokszor még az épületek belsejébe is be lehet menni, és például Miamiban nézelődni a gyerekek múzeumában.

Az ingyenes szolgáltatást a tervek szerint abból tartják majd fenn, hogy naprakész információkat szolgáltatnak, tehát nem egy virtuális világot hoznak létre, hanem a valódi világ mását. Így előre meg lehet majd nézni a lefoglalni kívánt hotelszobát New Yorkban, benézni egy designboltba és megrendelni egy lámpát, vagy akár jegyet foglalni az aktuális színházelőadásra.

Forrás: [origo]
A floridai Miami Crobar pultja így néz ki

Az oldalon egyébként lelkes fotósok jelentkezését várják az adatbázis bővítése céljából, és a megfelelő minőségben készített fényképekért pénzt is fizetnek, bár valószínűleg ez egyelőre a magyarországi felvételekre nem vonatkozik.

Gigantikus panorámák egzotikus helyekről

A Google, a NASA, illetve a Carnegie Mellon Egyetem közös projektje a Gigapan, vagyis egy olyan robotra épülő szerkezet, amely egy digitális fényképezőgépből és szoftverekből áll. Az első fotó elkészítése után a robot nagy pontossággal mozgatja a kamerát és rögzíti a többi felvételt, majd a program több gigapixeles képpé rakja össze a képeket.

A Gigapan előnye a többi képmegosztóval szemben az, hogy a hatalmas méretű panorámákba bele lehet nagyítani, így rengeteg olyan apró részlet tűnik elő a fotókon, ami első ránézésre fel sem tűnik. Olyan, mintha távcsővel pásztáznánk a helyszínen. A fejlesztés alatt álló rendszert a tervek szerint kereskedelmi forgalomba hozzák majd, addig pedig szétosztottak pár darab tesztpéldányt. Az tesztgépekkel, illetve a teljesen hétköznapi készülékekkel fotózott hatalmas méretű panorámákat szabadon lehet böngészni a projekt weboldalán.

Forrás: [origo]

A Google és a NASA mindenki előtt ismert névnek számít, de a Carnegie Mellon Egyetem is legalább ilyen jelentős agyközpont, elég csupán annyit megemlíteni, hogy idén ők nyerték a DARPA hadügyi fejlesztési központ által kiírt robotautó versenyt. Nem nehéz belegondolni, milyen ütemben fejlődik majd az oldal, ha egy robotautó egy robotfényképezővel kezdi el fotózni a világot.

Az új képrögzítő technológia első verzióját a marsi kutatójárműhöz tervezték, a Marsról készült panorámák egy másik bolygón létezést szimulálták. A projekt jelenlegi célja egy ehhez hasonló élmény létrehozása a Föld nevű bolygón.

Jelenleg ezernél több részletgazdag panoráma van már az oldalon, ezek között pedig érdemes böngészni, ugyanis egzotikus helyekre is el lehet jutni így virtuálisan. Le lehet nézni a párizsi Eiffel toronyról, szétnézni a brüsszeli főtéren, megcsodálni az isztambuli mecset belsejét, egy dél-koreai buddhista templomot, a Buenos Aires-i művésznegyedet, a tokiói parton sátorozó japánokat, a guetamalai piacon pórázon vitt malacot, vagy akár a Gellért térről nyíló budapesti panorámát.

Forrás: [origo]

Többféleképpen lehet keresni a feltöltött anyagok között: tetszés szerint listázza az oldal a legújabb és a legnépszerűbb panorámákat, de konkrét helyszínre is enged keresni. A felvételekhez kommenteket fűzhetnek a látogatók, vagy kiemelhetnek részleteket a fotóból, felhívva arra mások figyelmét. A képek úgynevezett Explore Score-t is kapnak, ebből megállapítható hányan nézik a fényképet, illetve mennyire mélyednek bele, mennyit zoomolnak rajta.

Magyar tájakat tudomásunk szerint eddig két fotós örökített meg. Imreg egy ősrégi Olympus C-4000 kamerával és házilag készített panorámafejjel dolgozik, Csapdani pedig egyszerűen mobiltelefonját használja a fotózáshoz. Felvételeik között megtalálható a Feneketlen tó, az Erzsébet híd, és a Velencei-tó is. A jövőben remélhetőleg egyre többen töltenek majd fel képeket, bőven vannak még bemutatásra váró tájak itthon is.