Fényképezőt ajándékba: ultrakompakt gépek

Vágólapra másolva!
Karácsonyi digitálisfényképező-összeállításunk második részében az idén megjelent legapróbb, ultrakompakt kamerákat vesszük sorra a gagyi kínai minikamerától kezdve a legmenőbb high-tech cuccokig.
Vágólapra másolva!

Belépőszintű készülékek

Panasonic Lumix FX10

Tavaly még nehezen lehetett találni valóban megfizethető árú eszközt a legkisebb fényképezők között, egy év alatt viszont sok esetben gyakorlatilag a felére csökkent egyes új modellek ára. A Panasonic legolcsóbb ultrakompakt készüléke például egy évvel ezelőtt a Lumix FX3 volt bruttó 71 ezer forintért, most pedig a felfrissített utód mindössze 39 ezer forintba kerül a boltokban.

Forrás: [origo]

A hat megapixeles, háromszoros optikai zoommal ellátott Leica objektívbe képstabilizátort is szereltek. Nem változott az átfogás, így továbbra is 35 - 105 milliméteres tartományban lehet vele fényképezni, ráadásul a hátfali LCD is maradt 2,5 colos, 115 ezer pixeles. Változásként leginkább az ISO 3200-ra növelt érzékenységet és a megduplázott (de még így is csak 27 megabájtos) háttértárat lehetne említeni.

Sony Cyber-shot W35

A konkurens japán mamutvállalat szintén kínál 39 ezer forintért egy apró méretű alapgépet. A hét megapixeles Sony W35 háromszoros Carl Zeiss optikája 38 - 114 milliméteres tartományban teszi lehetővé a fotózást, képstabilizátort viszont nem kapott. További hátránya, hogy a 2 colos hátoldali kijelző felbontása mindössze 85 ezer pixel, vagyis valamivel részlettelenebb képet ad, mint a Lumix. A kisebb méretnek azonban nyomós oka van: ebbe a készülékbe még hagyományos optikai keresőt is építettek, így erős napfényben a digitális monitort kikapcsolva tovább bírja szusszal.

Forrás: [origo]

DigiGR8

A legolcsóbb kamera, ami idén a szerkesztőségünkben járt, egy ismeretlen kínai gyártótól származó műanyag kütyü, a DigiGR8. Az ötletesen felmatricázott keleti csoda elméletileg három megapixeles fotókat rögzít, mozgóképet pedig miniDV-re vesz fel. Természetesen mindez inkább figyelemelterelésnek szolgál, ugyanis a készülék SD-kártyára tárolja a legfeljebb két millió pixeles fényképeket.

Az automatikus élességállítással sem rendelkező, megszállott gyűjtőknek való kuriózum tudomásunk szerint fotós boltokban nem is kapható, Magyarországon az internetes aukciós oldalakon tudja beszerezni, aki mindenképpen ilyenre vágyna.

Forrás: [origo]

Különleges típusok

Canon IXUS 960 IS

Az egyik legnagyobb fényképezőgép-gyártó idei felsőkategóriás modelljébe már tizenkét megapixeles szenzort pakoltak, 3,7-szeres objektívjének átfogása pedig kisfilmes értékeken számolva 36 - 133 milliméternek felel meg. Ezeknél azonban sokkal fontosabb, hogy immár optikai képstabilizátorral is ellátták a fényképezőt.

Forrás: [origo]

A titánvázas csúcsgép hátoldalán egy 2,5 colos, 230 ezer pixeles kijelző található, extraként pedig egy átnézeti keresőt is sikerült a gépházba zsúfolniuk a tervezőknek. A mozgóképfelvételi üzemmód egyedi, ugyanis 1024x768-as méretben is tudja tárolni a videókat, igaz, ilyenkor 15 kép/másodperc a sebesség, tehát nem kimondottan élvezhető a minőség. Mindezért természetesen borsos felárat kell fizetni: a legdrágább IXUS bruttó százezerért vihető haza a magyarországi kereskedésekből.

Nikon Coolpix S700

A legnagyobb rivális szintén előrukkolt az idén egy tizenkét megapixeles, 23 milliméter vastagságú, fémvázas kamerával. A kisfilmes értékeken 35 - 105 milliméter tartományt átfogó fényképező kategóriájában a legkisebb optikai stabilizátoros termék a világon. A rövid reakcióidejű készüléken a legnagyobb fényérzékenység ISO 3200, bár ez csak öt megapixeles módban érhető el.

Forrás: [origo]

Optikai keresővel ezt a fényképezőt nem látták el, hátoldalán viszont az átlagosnál nagyobb, 2,7 col képátlójú, 230 ezer pixeles kijelző kapott helyet, tükröződésmentes bevonattal. Meglepő módon a Nikon jóval kedvezőbb áron kínálja az IXUS-hoz hasonló paraméterekkel felszerelt csúcskészüléket: fogyasztói ára mindössze nyolcvanötezer forint.

Természetesen ezúttal is helytállóak azok a tanácsok, amiket a kompakt gépek vásárlása kapcsán leírtunk, így ezeket érdemes újra elolvasni. Legközelebb a komolyabb munkára is alkalmas, ám méretes tükörreflexes digitális fényképezők olcsóbb típusait vesszük sorra.