Fotós újdonságok Las Vegasból

Vágólapra másolva!
Bár a Las Vegas-i CES nem kimondottan fotós eszközökkel foglalkozik, a vásáron a képalkotás terén is számos újdonságot bemutattak: készül a wifi-adatátvitelre képes memóriakártya, lassan hordákban támadnak a tükörreflexes típusok, lassacskán divat lesz a digitális képkeret, s persze a megapixel-háborúban sincs tűzszünet. 
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Jönnek a wifis fényképezőgépek

Las Vegasban a Lexar bejelentette, hogy együttműködik az Eye-Fi mérnökeivel. Ez utóbbi cég tavaly dobta piacra speciális SD-kártyáját, amely lehetővé teszi a digitális kamerával rögzített fotók továbbítását wifi-kapcsolaton keresztül - közvetlenül a fényképezőről. Hazánkban még nem kapható, így még nem volt alkalmunk kipróbálni a két gigás wifis memóriakártyát, viszont a külföldi szaklapok elismerően írtak róla, bár a megoldásnak még vannak gyermekbetegségei.

Egyelőre kevés részletet közöltek az együttműködésről, az azonban biztosnak tűnik, hogy a két gigabájtos, wifizésre képes eszközt a memóriakártyáiról ismert Lexar saját márkaneve alatt is forgalmaza majd. Amennyiben más memóriakártya-típusokhoz is egyaránt elérhető lesz ez a kiegészítő, és kezelését is egyszerűbbé teszik, akkor hatalmas sikere lehet a fotósok körében. Könnyen meg lehetne szokni, hogy egy vezeték nélküli hot-spothoz érve automatikusan feltöltődnek és archiválódnak a fotók egy weboldalra, ahol később nyugodtan lehet böngészni őket - bár nehéz elképzelni, meddig tartana feltölteni mondjuk száz darab tíz megapixeles képet.

Ehhez a technológiához kapcsolódik a Panasonic bejelentése is: a japánok azonban nem licencelik az amerikai fejlesztést, hanem saját megoldást dolgoznak ki. A legújabb vezeték nélküli Lumix kameráj tulajdonosai a T-Mobile hotspotjai közelében egy évig ingyenesen töltheti majd fel a képeket a Google Picasa Web Albums nevű online tárhelyére.

Még ígéretesebb a Sony elképzelése a vezeték nélküli jövőről: a TransferJet néven futó fejlesztés lényege, hogy a technológiával felvértezett eszközök képesek egymással kommunikálni legfeljebb 3 centiméteres távolságból. Mobiltelefonok, digitális fényképezők, videókamerák, számítógépek és tévék között lehetne így egyszerűbben - csupán összeérintésükkel - megteremteni az összeköttetést az 560 megabájt/másodperc sebességű rendszerrel.

Egyre nagyobb választék DSLR gépekből

A nagy gyártók ugyan egyelőre még kivárnak a legújabb bejelentéseikkel, a kisebb vállalatok kihasználták a szórakoztatóipar figyelmét. A Sony leleplezte második belépőszintű tükörreflexes kameráját, amit a Konica Minolta 2006-os felvásárlása óta készített. A tíz megapixeles, stabilizátoros képérzékelővel, 2,7 colos hátfali kijelzővel érkező A200 azonban nem technikai újításaival, hanem elsősorban árával hívta fel magára a figyelmet.

A februárban megjelenő kamera a 18-70 milliméteres objektívvel együtt 700 dollárba, vagyis 120 ezer forintba kerül majd. Másfél évvel ezelőtt mindössze egy gépvázat lehetett kapni 900 dollárért, ami óriási változás.

Forrás: [origo]


Az elmúlt héten egy norvég weboldalnak köszönhetően pedig megjelentek az első valódinak tűnő felvételek a Samsung új cserélhető optikás fényképezőjéről is. A GX-20 fantázianevű modell állítólag por-, eső- és homokálló borítást kapott, belsejébe egy 14,6 megapixeles szenzort szereltek. A kamera a Pentax rajongóinak is felkeltette a figyelmét, hiszen a két vállalat közösen fejleszt, így minden bizonnyal a K20D hasonló paraméterekkel bír majd - hivatalos információ azonban még nincs egyikük modellről sem

Új divat lesz a digitális képkeret?

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Egy éve teszteltünk ázsai képnéző kütyüket, de mivel némelyik minősége bizony hagyott némi kívánnivalót maga után, nem mertük volna jósolni, hogy divatba jönnek. A CES-en látottak után mégis úgy tűnik, lehet jövője ezeknek a termékeknek, ugyanis egyre nevesebb gyártók készítik el saját modelljeiket.

Az AgfaPhoto például bemutatott egy 8 colos készüléket, amelyen Linux operációs rendszer fut, és wifizésre is képes. A programozó zsenik ízlésük szerint alakíthatják majd a kezelőfelületet, de a rendi modell alapból lejátssza a H.264 tömörítést használó videókat, illetve az MP3 és WMA hangfájlokat.

Az itthon elsősorban hálózati eszközeiről ismert D-Link egy 10 col képátlójú képkerettel rukkolt elő, amely a fotókat hagyományos USB eszközökről, memórikártyákról, sőt RSS-hírcsatornákból is képes friss tartalmakat beolvasni - melyeket vezetékes, vagy vezeték nélküli kapcsolaton tölt le.

Végül az ismertebb gyártók közül a Philips debütált új készülékkel: az 5,6, 7, illetve 8 colos kivitelben érkező kereteik semmiféle különleges online szolgáltatást nem kínálnak, azonban a beépített kollázs-effektus használatával egyszerre több fényképet tudnak megjeleníteni a kijelzőn.

Forrás: [origo]


Különleges kamerák

A Sony új tükörreflexes kameráján kívül három figyelemreméltó fényképező tűnt fel a Las Vegasi vásár forgatagában: a Casio Exilim EX-F1, a Kodak EasyShare Z8612 IS, és a Samsung NV24HD. Az előbbi fotógép egyedisége a villámgyors működésben rejlik: 60 képet készít másodpercenként teljes felbontásban, lebutított képminőség mellett viszont akár 1200 felvételt rögzít ennyi idő alatt, így különleges fotókat lehet készíteni vele.

Forrás: [origo]



A Kodak új gépének tizenkétszeres átfogású lencséjébe optikai képstabilizátort építettek, hátoldalán pedig a 2,5 colos monitoron kívül sem átnézeti, sem elektronikus kereső nem kapott helyet. Legfeljebb 15 képet készít másodpercenként VGA-felbontású videó rögzítése közben, ez a minőség manapság már elég gyatrának mondható.

Végül a Samsung NV24HD típusú készüléke érdemel említést, ugyanis ez a világon az első olyan digitális fényképező, amely 720p szabványú HD, vagyis nagyfelbontású videót is tud rögzíteni. A készülék hátfalán található 2,5 colos OLED kijelző kevesebb energiát fogyaszt, mint elődei. Az optikai és elektronikus stablilizátor szinte alapfelszereltségnek számít, extra funkció viszont a HDMI-kimenet, és a mellékelt távirányító, amivel egyes Samsung képernyőket irányítani lehet.

Forrás: [origo]

Amire az idén számítunk

A tavalyi év egyik slágere a képstabilizátor mellett az automatikus arcfelismerő technológia volt a kompakt típusoknál. Az ultrakompakt, kompakt, illetve úgynevezett bridge méretű gépek között ez a funkció gyakorlatilag már alapkövetelménynek számít, mivel azonban egyre több amatőr fordul a tükörreflexes modellekhez a jobb képminőség miatt, nem lenne meglepő, ha a belépőszintű DSLR-készülékekbe is beépítenék a gyártók ezt az opciót.

Forrás: [origo]

Folytatódik a megapixel-háború

Ma már szerencsére egyre többen tudják, hogy a megapixelek száma önmagában nem jelent minőségbeli garanciát, sőt, gyakran még hátrányt is jelenhet, hiszen a lényeg a képérzékelő fizikai méretében rejlik. Ennek ellenére 2007-ben folytatódott a pixelek zsúfolása: egyes vállalatok ezzel próbálták felhívni magukra a figyelmet, így a többieknek is követniük kellett a trendet. Mindezek alapján nem várható ezen a területen forradalmi változás 2008-ban sem, bár sokan várják a Kodak vadonatúj szenzorát, amely a cég állítása szerint felforgatja majd a piacot. A kompakt és DSLR-gépeknél várakozásaink szerint egyaránt tíz millió pixel lesz a legkisebb felbontású készülék az idén. A jelentősebb újdonságokra sem kell már sokat várni: a PMA 2008 fotótechnikai expó a hónap végén nyitja meg kapuit.