Tükörreflexes fényképezők dömpingje

Vágólapra másolva!
A legtöbb japán gyártó nem várta meg a január 31-én kezdődő Las Vegas-i PMA 2008 fotótechnikai kiállítás megnyitóját, már az elmúlt napokban sorra mutatták be új cserélhető optikás gépeiket: a Canon és Nikon egy-egy típussal jelent meg, a Sony és a Pentax viszont összesen négy modellt dobott piacra.
Vágólapra másolva!

Canon EOS 450D

A tükörreflexes fotógépek szegmensében a két legismertebb márkanév a Canon és a Nikon, közülük az előbbi mutatta be elsőként új belépőszintű készülékét. Az új EOS 450D első ránézésre megszólalásig hasonlít a másfél évvel ezelőtt bemutatkozó elődjére, ugyanakkor egy rakás új technológiával vértezték fel ezt az alapmodellt.

A Canon belsejében egy 12 megapixeles CMOS érzékelő kapott helyet, amely a már megszokott pormentesítő rendszert is megkapta. Újdonság viszont, hogy a szenzorhoz kapcsolódó analóg-digitális jelátalakító 14 bites lett, vagyis a korábbinál elméletileg szebb tónusátmeneteket tesz lehetővé.

Forrás: [origo]

Szintén javul t az élességállítás sebessége a gyártó adatai szerint, illetve megnőtt a hátfali kijelző és az átnézeti kereső mérete egyaránt. A 3 col képátlójú hátfali monitoron pedig mostantól már a kompakt gépekhez hasonlóan már komponálni is lehet, ugyanis beépítettek a slágernek számító Live View üzemmódot.

Lényeges változás, és negatívan érintheti az előző változatok használóit, hogy az EOS 450D új akkumulátorokkal működik, ennek köszönhetően a markolat is megváltozott, ráadásul a CompactFlash kártyákat sem ismeri fel a gép, kizárólag SD/SDHC szabványú eszközökre képes a fotókat menteni. Régi hiányosságot pótol a szpotméteres fénymérés bevezetése, a kezdőknek pedig az új Auto Lighting Optimizer automatikus fényerőkorrekció okozhat örömöt.

A Canon EOS 450D várhatóan áprilisban jelenik majd meg a hazai boltokban ezüst és fekete színben. A gépváz ára önmagában 799 dollár, azaz 140 ezer forint lesz a tengerentúlon, míg a 18 - 55 milliméteres, stabilizátoros kitobjektívvel együtt vásárolva 899 dollárt, megközelítőleg 156 ezer forintot kell majd fizetni.

Nikon D60

Akárcsak a legnagyobb rivális 2008-as modellje, a Nikon új fényképezője sem jelent forradalmi előrelépést, inkább ráncfelvarrásnak tekinthető. Alapvetően a sikeres Nikon D40x konstrukcióját veszi át a felfrissített változat: belsejében 10 millió pixeles CCD szenzor lapul, hátfalán 2,5 colos kijelző kapott helyet, és továbbra is kizárólag a beépített fókuszmotoros AF-S optikákkal hajlandó automatikusan élességet állítani.

Forrás: [origo]

Változás a kétlépcsős pormentesítő technológia az előző verziókhoz képest: a képérzékelő egyrészt "lerázza" magáról a port, másrészt pedig az "Airflow Control System" segítségével távol tartja a porszemeket a szenzortól.Újdonságnak számít a hátfali monitor felett található érzékelő, amely a szemhez emelve kikapcsolja az LCD-t, így energiát takarít meg, és kevésbé zavarja a fotóst. Apró és szerintünk lényegtelen újítás a dátumozó funkció és a fényképes animációkészítés, de kevesen fogják érzékelni a módosított fénymérő tulajdonságait is.

Az új Nikon a belépőszinten újabban divatosnak számító SD/SDHC memóriakártyákat támogatja, viszont új akkukat készítettek hozzá, így a régiekkel sajnos nem kompatibilis. A februárban debütáló masina a stabilizátoros 18 - 55 milliméteres optikával együtt 750 dollárba, azaz 130 ezer forintba kerül majd az Egyesült Államokban.

Ezen felül három új objektívet leplezett le a japán vállalat, egy következő cikkben részletesen beszámolunk róluk.

Sony Alpha 300 és 350

Bár a hónap elején már bemutattak egy új fejlesztésű DSLR terméket, az Alpha 200-at, a japán gyártó agresszív üzletpolitikáját jelzi, hogy újabb kettő modellel bővítik palettájukat. A Konica Minolta megvásárlása után egyre merészebb terveket fűz a Sony a tükörreflexes gépekhez, két új modellje elsősorban az alsó kategóriát célozza meg.

Forrás: [origo]

A Sony A300 tíz megapixeles, stabilizátoros képérzékelővel rendelkezik, és az összes eddigi Minolta lencsével kompatibilis, szériafelszereltségébe a pormentesítő rendszer is beletartozik. A készülék hátoldalán egy 2,7 colos, kihajtható LCD található, amelynek felbontása 230 ezer pixel, vagyis teljesen átlagos.

Teljesen egyedi megoldású viszont a Live View komponálás, ugyanis a többi gyártóval ellentétben nem a CCD adatait olvassa ki valós időben a hátfali monitorra, hanem egy külön érzékelőt kapott erre a célra a tüköraknában. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem szükséges felcsapni a tükröt a fókuszáláshoz, így minden bizonnyal kényelmesebb és gyorsabb vele a fotózás.

Az üzemmód folyamatos használatával 410 fénykép rögzítésére képes az akkumulátor, a normál átnézeti keresőt használva ez a szám 730-ra nő.A Sony A350 szinte minden tulajdonsága megegyezik a már leírtakkal, lényeges különbség azonban, hogy 14 megapixeles felbontású szenzort építettek bele.

Forrás: [origo]

Várhatóan mindkét készülék áprilisban jelenik meg a boltok polcain, az Alpha A300 ára a 18 - 70 milliméters optikával együtt 800 dollár, tehát 140 ezer forint lesz, a nagyobb felbontású A350 gépváz ugyanennyibe fog kerülni, a kitobjektívvel együtt pedig 900 dollárt, azaz körülbelül 156 ezer forintot kell majd fizetni érte a tengerentúlon.

Pentax K200D és K20D

A nagy múltú, mára kisebb jelentőséggel bíró Pentax szintén két vadonatúj terméket mutatott be a sajtónak. A Pentax K200D szintén a cserélhető optikás fényképezők legalsó szegmensét célozza meg: tíz millió pixeles, stabilizátoros képérzékelő, pormentesítő rendszer belül, 2,7 colos kijelző hátul.

Forrás: [origo]

Az SD/SDHC memóriakártyákat használó fényképező nem támogatja ugyan a trendi Live View üzemmódot, viszont a konkurensekkel ellentétben por- és időjárásálló burkolatot kapott, ami igazi kuriózum a belépőszinten. Extrém körülmények között jelenthet pozitívumot az is, hogy a készülék négy darab ceruzaelemmel gond nélkül működik, ez szintén extra funkció manapság. A készülék márciustól lesz megvásárolható, kiskereskedelmi ára az új 18 - 55 milliméteres kitobjektívvel együtt 800 dollár, vagyis 140 ezer forint lesz az USÁ-ban.

A gyártó új csúcsmodellje pedig a K20D, melynek több alkatrészét a Samsunggal közösen fejlesztették ki, így nem meglepő, hogy sokban hasonlít a pár héttel ezelőtt bemutatkozó Samsung GX-20 típusra. A 14,6 megapixeles CMOS szenzor stabilizátort kapott, és alapfelszereltség a pormentesítő rendszer is.

Forrás: [origo]

A por- és időjárásálló gépváz hátoldalán a változatosság kedvéért egy 2,7 col átlójú LCD található, viszont ez már komponálásra is képes. Érdekesség, hogy SD/SDHC szabványú kártyákat használ ez a félprofi eszköz, amely egyébként áprilisban debütál az amerikai kereskedésekben. A gépváz ára 1300 dollár, azaz 226 ezer forint lesz.