Magyar fotósok a World Press Photo díjazottjai között

Vágólapra másolva!
Magyar fotóriporterek, köztük Gárdi Balázs és Szigetváry Zsolt is díjat nyert a World Press Photo sajtófotó versenyen - derült ki a seregszemle pénteki amszterdami eredményhirdetésén. 
Vágólapra másolva!

Gárdi Balázs, a VII Network képügynökség munkatársa két első díjat nyert általános hír kategóriában, az egyiket egy Afganisztánban készült önálló képért, amely egy sebesült fiút a karjában tartó afgán férfit ábrázol, a másikat egy fotósorozatért, amely szintén Afganisztánban készült egy tavaly októberi katonai művelet során.

Szigetváry Zsolt MTI-fotós második díjat kapott aktuális közügyek (contemporary issue) kategóriában a tavaly nyári budapesti melegfelvonuláson készített képével.
Berekai Judit sportriport kategóriában ítélték oda a harmadik díjat egy lengyel fotóssal párban az észak-indiai Váránasziban készült, jógázó férfiakat ábrázoló képpel.

Húsz kategóriában összesen 59 fotóst díjaztak az idén 51 alkalommal megrendezett versenyen. A díjakról nemzetközi zsűri dönt. A World Press Photo világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó szemléje, amelyen rendszerint több ezer fotós indul. Tavaly közel 4500-an küldték be munkáikat.

A 10 ezer dollárral párosult fődíjat idén egy brit fotós, Tim Hetherington kapta a Vanity Fair magazinnak készített színes képért, amely egy halálosan kimerült Afganisztánban harcoló amerikai katonát ábrázol. "Ez a kép egy ember és egy nemzet halálos kimerültségét mutatja be" - értékelte közleményében Gary Knight, a zsűri elnöke. Hetherington és győztes társai április 27-én vehetik majd át a díjakat az Amszterdamban megrendezett ceremónián - közölte a nemzetközi sajtófotós díj honlapja.

Forrás: MTI/EPA/world press photo/VII Network
Gárdi Balázs díjnyertes fotója | Nézzen még több képet!

A World Press Photo 1955-ben Hollandiában alapított független, nonprofit szervezet. Fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése. A díjazott fotók vándorkiállításon mutatkoznak be a világ számos nagyvárosában, így Budapesten is.

(MTI-Panoráma/AP-Reuters)