Digitális páncélszekrény fotósoknak

Vágólapra másolva!
Nem kell hozzá természetfeletti dolognak történnie, hogy pillanatok alatt eltűnjenek a féltve őrzött fotók és dokumentumok a számítógépről: jöhet egy villámcsapás vagy egy vírus, de el is lophatják a laptopot. Utánajártunk a legjobb védelmi módszereknek.
Vágólapra másolva!

Az analóg fotós nyersanyagok korában sem volt már lényegtelen, milyen körülmények között tároljuk a fényképeket és a negatívokat: védeni kellett őket a vegyszerektől, az erős fénytől, hőtől, víztől, csak hogy a legalapvetőbb dolgokat említsük.

Sajnos a digitális eszközök megjelenésével a helyzet nem sokban lett könnyebb, hiszen adott területen ma már jóval több adatmennyiséget tárolunk. Egy zsebben több tízezer digitális fénykép is elfér, így a sérülés kockázata is nagyságrendekkel nőtt meg.

Bár sokan vakon megbíznak a modern technikában, nem szabad elfelejteni, hogy a korábbi veszélyforrások a digitális adatokat ugyanúgy károsíthatják, egy tűzvész, árvíz, vagy földrengés egy fotós egész gyűjteményét teheti váratlanul tönkre, de egy szimpla túlfeszültség az elektromos hálózaton, vagy egy emailben érkező ismeretlen vírus is visszavonhatatlan károkat okozhat.

Biztonsági mentés

Az első módszer, amivel hatékonyan lehet védekezni az adatvesztés ellen, az a biztonsági mentés. Ez hétköznapi nyelvre lefordítva azt jelenti, hogy rendszeresen, például hetente érdemes másolatot készíteni a legfontosabb digitális fájlokról, így katasztrófa esetén a másolatból visszaállítható lesz a legtöbb fontos adat.

De hogyan célszerű menteni? A leglényegesebb, hogy a mentés olyan eszközre történjen, ami fizikaliag nincs a számítógépben. Külön helyen tárolva kisebb az esélye, hogy a másolatot is természeti csapás éri, vagy ellopják. Ebből logikusan következik, hogy annál jobb, minél távolabb vannak egymástól az elmentett adatok, a profi fotósok gyakran a városon belül több helyszínen, sőt akár több földrészen tárollják fényképeiket.

CD, DVD, külső merevlemez vagy online tárhely?

A külső eszközök között több lehetőség közül lehet választani, ezek között az adatmennyiség, az ár, és a várható élettartam alapján szoktak dönteni. Elterjedt módszer például a CD és DVD lemezekre való mentés: ezek hátránya, hogy viszonylag kevés fotót képesek tárolni, ráadásul gyakran pár év után olvashatatlanokká válnak. Így hiába lehet fillérekért beszerezni, hosszú távon ezek nem jelentenek jó megoldást. Egyedüli kivételek a jóval drágább, körülbelül ezer forintért beszerezhető Kodak speciális korongok lehetnek, amelyekre 300 év garanciát vállal a gyártó.

Forrás: [origo]

Magyarországon még kevésbé elterjedtek az otthoni felhasználók körében a külső winchesterek, viszont áruk mára annyira lecsökkent, hogy gyakorlatilag bárki számára elérhetővé váltak. Ezek a termékek gyakorlatilag hagyományos asztali és hordozható gépekben használt merevlemezek egy külső dobozban, amit USB vagy Firewire kábellel lehet a PC-hez csatlakoztatni. Az ilyen eszközökön jóval több adatot lehet tárolni, mint az optikai lemezeken, és a karcolódással ellentétben meghibásodásukat nehéz kivédeni, és a rázkódást sem kedvelik, így szállításnál nagyobb odafigyelést igényelnek. Egy 320 gigabájtos külső tároló ára a hazai boltokban 20-25 ezer forint körül mozog.

A legbiztonságosabb módszer természetesen a távoli tárolás, erre már külön vállalatok szakosodtak. Az egyszerűbbek webes felületen keresztül, a profibbak saját hálózati eszközök használatával teszik lehetővé a fizikaliag, földrajzilag is távoli tárolást. A technológia hátránya, hogy az internetkapcsolatok átlagos sebessége miatt sokkal tovább tart a biztonsági mentés, ráadásul borsos árat kell érte fizetni. A legolcsóbb szolgáltatóknál (iBackup, Apple .Mac) az éves díj 99 dollár, vagyis 18 ezer forint, és sok esetben 1-2 ezer forint havidíjat is kell fizetni egy 10 gigás tárhelyért.

Backup szoftverek

Az ideális tárolóeszköz kiválasztása után már csupán az maradt hátra, hogy a megfelelő szoftver elvégezze az adatmentést, és erre rendszeresen figyelmeztessen is. Kevesen tudják, de már a Windows XP operációs rendszer alatt gyárilag megtalálható egy erre alkalmas program, aminek a neve meglepő módon Biztonsági másolat, és a Programok>Kellékek>Rendszereszközök menüben rejtették el a Microsoft mérnökei.

Alapszintű mentésre ez a program is képes, a Windows Vista viszont felszereltségtől függően tartalmazza ezt az opciót, és még a legdrágább Ultimate változatban található szoftvert is felülmúlja beállítási lehetőségek terén a teljesen ingyenes, magyarul beszélő Cobian Backup. Itt már be lehet állítani a menteni kívánt könyvtárakat, a mentés gyakoriságát, a tömörítést, sőt 1024 bites titkosítást is lehet alkalmazni a féltve őrzött fotókra.

Forrás: [origo]

Az Apple OS X Leopard operációs rendszerben szintén található biztonsági mentés funkció, Time Machine, azaz időgép néven. Az Apple megoldása kizárólag külső merevlemezre készít másolatot, ezt viszont rendszeresen teszi, és kimondottan a törölt adatok visszaállítására, és a fáljok korábbi változatainak megtalálására találták ki.

Összegzés

A számítógéphasználók elenyésző része végez magától rendszeres adatmentést, azonban a komoly fotósoknak egyre kevesebb kifogása lehet ez alól. A külső merevlemezek már nem jelentenek luxusberuházást, és sokaknak az online mentési megoldások is megérik a felárat, a legújabb operációs rendszerek pedig automatikusan, a háttérben elvégzik helyettünk a szükséges feladatokat.