Új családtag az Olympus 500-as szériájában

Vágólapra másolva!
Az Olympus az E-500-as széria legújabb tagjával száll be a ringbe a nagy gyártók által sorra bemutatott digitális tükörreflexes gépekkel szemben. Az E-520 az elődjénél megjelenő újdonságok finomításával, gyorsításával és új elektronikus szolgáltatásokkal jelentkezik. A gépváz mellett 9-18 mm-es nagylátószögű objektívvel is bővítette kínálatát a japán cég.
Vágólapra másolva!

Az ötszázas széria több éves múlttal rendelkezik. Az új gépnek igazodnia kellett az azóta szériaéretté váló újításokhoz. Ezt teljesíti is, hiszen a gépbe - elődjéhez hasonlóan - mechanikus képstabilizátor, pormentesítő rendszer és élőképet is biztosító kijelző került. A gyár ezeket finomította és fejlesztette tovább, emellett a képfeldolgozó rendszerre és a kiegészítő funkciókra fordított nagy figyelmet.

A stabilizátor az összes kompatibilis objektívnél alkalmazható, és a normálisnál 4 FÉ lépéssel alacsonyabb zársebességnél is lehetővé teszi a kézből fotózást. Így a könnyű kis gép mellé nem kell feltétlenül statívot cipelni mindenhová. A közel húsz tagot számláló Zuiko Digital objektívcsalád kiegészül a szintén most megjelenő 9-18 mm-es nagylátószögű objektívvel, amely kisfilmes gépre számolt átfogása 18-36 mm. Az objektív fényereje 1:4.0-5.6, amely nem túl jó érték, de a képstabilizátorral már jól használhatóvá válik.

Forrás: [origo]



A pormentesítő szisztéma az Olympus gyermeke. Több éves fejlesztések után az ötszázas szériába kisebb méretű és hatékonyabb megoldás kerülhetett. A pormentesség könnyen ellenőrizhető a 2,7 colos LCD-n, amely az élőkép funkciót is támogatja. A valós időben megjelenő képet tetszés szerint nagyítható és könnyen elemezhető.

A cég a képfeldolgozás javítását rendkívül fontosnak tartja. A 10 megapixeles, 17,3 x 13,0 mm-es Live MOS adatait a TruePic III. rendszer dolgozza fel. Teszi ezt meglehetősen gyorsan, hiszen a kamera másodpercenként 3,5 kép sebességgel tud exponálni, az átmeneti tárolóba pedig 8 darab RAW kép is elfér. A TruePic nagy előnye a rendkívül eredményes zajcsökkentő, zajszűrő megoldás. Az előképes, valós idejű komponálást segítő, kontraszt alapú élesség-állítási metódus szintén újdonságnak számít az 500-as szériában. Az új módszer a cég 420-as modelljében mutatkozott be. A arcfelismerő és árnyékkompenzáló technológia ezek után már csak hab a tortán - persze gyakorlati hasznát csak a kipróbálás után lehet megítélni.

Forrás: [origo]



A könnyű és könnyen kezelhető gép profi megoldásokat rejt tehát magában. A felhasználóbarát kialakítás nem teszi butává a gépet: bár 32 expozíció-vezérlési beállítás közül választhatunk, bármikor dönthetünk a teljesen manuális üzemmód mellett is. A gyártó kínálatában kompatibilis tartozékok sora kapható, többek közt búvártokot is vásárolhatunk. A gépváz 2008 júniusától lesz kapható több összeállításban.