Távolítsa el, ami nem kell a képre!

Vágólapra másolva!
Nem mindenkinek van szüksége a Photoshopban elérhető összetett retusáló funkciókra: nekik jó alternatíva lehet az ingyenesen letölthető, és könnyen kezelhető Image Mender vagy a Liquid Resize nevű alkalmazás.
Vágólapra másolva!

Image Mender

A szoftver gyakorlatilag egyetlen célra készült: a régi fényképeken található sérülések, kávéfoltok eltávolítására, illetve logók és más zavaró tárgyak kiretusálására. Az Image Mender kezelése rendkívül egyszerű, hiszen nem halmozták el különféle funkciókkal.

Az alkalmazás elindítása után mindössze meg kell nyitni a módosítani kívánt felvételt, majd egy piros ecsettel átrajzolni a eltávolítandó objektumot. Négyféle ecsetvastagság közül lehet választani, így kisebb felbontású mobiltelefonos fotókat és a több megapixeles digigéppel készített fényképeket egyaránt korrigálni lehet.

Forrás: [origo]

A terület kiválasztásánál különösebben nem kell ügyelni a pontos körberajzolásra sem, a lényeg inkább az, hogy a kívántnál nagyobb képmezőt fedjen le a piros színű kijelölés a képen, hiszen annak helyét fogja majd automatikusan kipótolni a program.

A kijelölés ennek megfelelően pillanatok alatt elvégezhető, nem túl aprólékos feladat, viszont ezután sok türelemre van szükség, ugyanis a korrekció olyannyira lomha, hogy gyakran több, mint húsz percig is eltart. Az egyszerű, homogén hátterű képeknél cserébe néha elviselhető eredményt produkál az Image Mender, viszont a legtöbb esetben csapnivaló az automatikus retusáló, ráadásul egy gyakorlott felhasználó 2-3 perc alatt jobb eredményt tud elérni egy profi képszerkesztő programmal.

Ha nem lett tökéletes az elkészült kép, érdemes a hibás részeket újból kifesteni és elindítani az automata retusálást, így háromnegyed órás várakozás után jó esetben használható lesz a végeredmény.

Az Image Mender kizárólag Windows operációs rendszereken futtatható, előnye ingyenessége mellett viszont az, hogy a JPEG fáljokon kívül tudja kezelni a TIFF, RAW, BMP, és PNG formátumokat is.

Liquid Resize

Ez a program szintén teljesen ingyen letölthető, ám valamivel többet tud, éppen ezért elsőre bonyolultabbnak tűnhet a kezelőfelülete, mint az Image Mendernek. A Liquid Resize nevéből adódóan elsősorban képméretező szoftvernek készült, ám nagyobb felületek eltávolítására is képes.

Kezelése annyiban különbözik az előzőekben leírtaktól, hogy itt szabadon lehet változtatni a kijelölő ecset vastagságát, illetve külön megadható a kitörölni és a megóvni kívánt képrészlet egyaránt.

Forrás: [origo]



Sebesség tekintetében ez utóbbi alkalmazás még az Image Mendernél is lassabb, itt garantáltan fél óránál többet kellett várni a tesztkép kijavítására, bár annak felbontását 1300 pixelesre csökkentettük, és korszerűnek mondható kétmagos processzoron futtattuk a rendszert.

A hosszú várakozás után legalább szebb munkát vártunk el a programtól, de sajnos ezt nem teljesítette, ezért mi kezdőknek jelen állás szerint inkább az Image Mender használatát javasoljuk, vagy egy profibb képkezelő elsajátítását.

A Liquid Resize-ra ugyanakkor érdemes lesz odafigyelni a jövőben, hiszen alig pár hete felvásárolta a jó minőségű pluginjeiről ismert onOne vállalat, és hivatalos közleményük szerint a ki fogják adni a programot Apple OS X operációs rendszer alá is, igaz, már fizetős változatban.

Forrás: [origo]