Körkép: trendi digitális kamerák

Vágólapra másolva!
Ma már közhelynek számít, hogy dömping van a digitális fényképezők piacán. A gyártók sorra hozzák ki új modelljeiket, ráadásul a konkurens gépek tudása gyakran megegyezik, így a vásárlók egyre nagyobb figyelmet fordítanak az ár mellett a külső kialakításra is. A legtrendibb 2008-as fényképezőkről készített körképünkből kiderül, mire érdemes figyelni a színes borításon kívül.
Vágólapra másolva!

Fujifilm FinePix Z20fd

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A tíz megapixeles, mindössze 19 milliméter vastag japán fényképező egyik különlegessége, hogy a szivárvány szinte összes árnyalatában kapható: létezik belőle kék, zöld, piros, rózsaszín, illetve fekete változat egyaránt.

A háromszoros optikával ellátott masina kisfilmes értékeken számítva 35 - 105 milliméteres tartományban teszi lehetővé a fotózást, ennél viszont érdekesebb lehet, hogy a beépített arcfelismerő rendszer akár 10 emberi fejet képes automatikusan felismerni a képmezőben. Az élességet és az expozíciót ennek megfelelően beállítva a kép rögzítése után minden arcot külön ellenőriz és szükség szerint korrigálja a piros szemeket. A FinePix Z20fd ára jelenleg 44 ezer forint körül mozog.

Sony Cyber-shot T300

A fekete, ezüst, és piros színben debütáló Sony fotógép első ránézésre azzal kelti fel a figyelmet, hogy az exponálógombon kívül gyakorlatilag nem található rajta más kezelőszerv, ugyanis a kütyü teljes hátoldalát egy 3,5 colos, szélesvásznú LCD monitor borítja. Az érintőképernyős készülékkel telefonálni ugyan nem lehet, viszont tíz millió pixelben rögzíti a Carl Zeiss optikán át érkező fényt. Az ötszörös átfogású, stabilizátoros objektív átfogása kisfilmes értékeken 33 - 165 milliméternek felel meg.

Forrás: [origo]

Természetesen ezt a fényképezőt is ellátták arcfelismerővel: a Fujifilm megoldásával szemben mindössze nyolc arcra képes az expozíciót, élességet, fehéregyensúlyt, illetve a vaku fényerejét állítani, viszont megkülönbözteti a csecsemőket a felnőttektől, illetve igény szerint csak akkor exponál, ha mosolyognak a képen szereplő alanyok. Ki-ki döntse el magának, ez mennyire lényeges funkció. Magyarországon bruttó 90 ezer forintért vihető haza a készülék.

Nikon Coolpix S52c

A lilásfekete színben bemutatkozó digigép kevésbé divatos, mint előbb bemutatott társai, és még érintőképernyővel sem látták el. A kilenc megapixeles képeket egy háromszoros, stabilizátoros optika segítségével lehet elkészíteni, melynek átfogása az átlagosnál valamivel rosszabb, kisfilmes értékeken számítva 38 - 114 milliméter.

Forrás: [origo]

Az arcfelismerővel és piros szem korrigálóval egyaránt felszerelt készülék valódi különlegességét azonban a beépített WiFi vezetéknélküli technológia adja. Ennek használatával automatikusan feltölthetők és megoszthatók a fényképek az interneten a Nikon ingyenes, két gigabájtos tárhelyén. Mindezért cserébe 73 ezer forintot kér a japán vállalat a hazai kereskedésekben.

Olympus Stylus 1030SW

Extrém körülmények között is megállja a helyét a fekete, ezüst, illetve zöld színben kapható Olympus. A tíz megapixeles fényképező 2 méterig ütésálló, 10 méterig vízálló, akár 100 kilogramm terhelést elbír, még -10 Celsius fokon is működik, de a pornak szintén ellenáll. Ilyen adatok mellett már szinte felesleges felsorolni a gép többi jellemzőjét, pedig olyan tekintetben is átlagon felüli típusról van szó.

Forrás: [origo]

A Stylus 1030SW valódi nagylátószögű felvételek rögzítésére képes a kisfilmes értékeken számítva 28 - 102 milliméter átfogású optikájával. A fényképező hátoldalán egy 2,7 col képátlójú LCD található, az előlapján pedig egy LED-es fényforrás helyettesíti a vakut rossz fényviszonyok között. Külön érdekesség, hogy a víz alatti mélységet is tárolja a készülék a beépített manométer segítségével. Az extra funkciókkal felszerelt, de mégis trendi fotógép kiskereskedelmi ára 90 ezer forint.

Leica D-Lux 3

Az összeállításban szereplő egyetlen európai vállalat a Panasonic közreműködésével alkotta meg a D-Lux 3 nevű modellt, amely fekete és ezüst szinben kapható. A jó minőségű, négyszeres átfogású Leica optikába képstabilizátort építettek, átfogása pedig kisfilmes értékeken 28 - 112 milliméternek felel meg, így az Olympushoz hasonlóan kitűnik a tömegből.

Forrás: [origo]

A D-Lux 3 érdekessége, hogy tíz megapixeles szenzora 16:9 képarányú, csakúgy, mint a hátfali 2,8 colos kijelző. Arcfelismerő funkcióval és egyéb extrákkal nem szerelték fel ezt a fényképezőt, inkább a hagyományos fotózást kedvelők igényeihez igazodtak a tervezéskor. Az expozíciót teljesen manuálisan is be lehet állítani, vagy választani lehet a blende- és időautomata üzemmódok, illetve a teljesen automata témamódok között. A retró kinézetű fotóapparát ára meglehetősen borsos, bruttó 140 ezer forint.

Mire érdemes még figyelni vásárlás előtt?

A színes külsőn és az elegáns vonalakon kívül érdemes megnézni a gép kiválasztása előtt, hogy építettek-e bele optikai képstabilizátort, és gyakran hasznos lehet a legalább 35 milliméteres gyújtótávolság is. Ezekről a tulajdonságokról már a fenti leírásban részletesen írtunk, viszont általában kevesebb szó esik arról, milyen memóriakártya való a gépbe.

A memóriakártya típusa akkor befolyásolhatja különösen a döntést, ha egyszerre több géppel rendelkezik a fotós, így kényelmesen lehet váltogatni a kártyát a fényképezők között. A legelterjedtebb és egyben legolcsóbb típusnak az úgynevezett SD és SDHC eszközök számítanak, ezt a szabványt használja a legtöbb kompakt gép, de a belépőszintű tükörreflexesek is. Egy átlagos sebességű, két gigabájtos verzió ára négyezer forint alatt van jelenleg.

Jóval drágábbak viszont a Sony és az Olympus készülékekkel kompatibilis tárolóeszközök. Az előbbi MemoryStick kártyákat használ, az utóbbi pedig xD memóriát, ezek kiskereskedelmi ára pedig 8 - 10 ezer forint körül mozog két gigabájtos kapacitás esetén.