Zsírleszívás házilag, digitálisan

Vágólapra másolva!
Legújabb Photoshop tippünkben az úgynevezett Liquify eszköz használatát mutatjuk be: ez különösen jól jöhet a nyári, fürdőruhás fotók retusálásakor.
Vágólapra másolva!

Az otthoni felhasználóknak szánt képszerkesztő programba, az Adobe Photoshop Elementsbe is beépítették a Liquify eszközt, amelynek használata leginkább a gyurmázáshoz hasonlítható. A képeket szinte folyékony halmazállapotúként kezeli a szoftver, így könnyen meg lehet változtatni az emberi testrészek méretét, például kicsinyíteni az orrot, növelni az izmokat vagy a melleket, vagy egyszerűen egy mosolyt varázsolni az egyébként tökéletes portréra.

A Photoshop Elements elindítása után az Editor részben megnyitva a módosítani kívánt fényképet a Filter > Distort > Liquify menüpontot választva indítható el a retusálás. Amennyiben nagy felbontású képről van szó, érdemes a manipulálás előtt vagy lecsökkenteni annak méretét, vagy egy kisebb területet kijelölni a Marquee Tool eszközzel (bal oldali paletta harmadik sorában található), így ugyanis gyorsabban fog reagálni a műveletekre a Photoshop.

Forrás: [origo]

A Liquify menüpontra kattintva egy új ablak jelenik meg, újabb beállítási lehetőségekkel. Itt a bal oldali palettán a mutatóujjal jelölt maszatoló eszközt fogjuk használni a retusálás során, a módosítani kívánt terület, illetve az elmosó ecset méretét pedig a jobb oldalon elhelyezett Brush Size feliratú csúszka segítségével lehet változtatni.

Mi az adott felvételen a modell fenékformáját, csípőjét, combját, vállát és felkarját karcsúsítottuk le, illetve mellbőségét növeltük meg. A módosítások közben érdemes apró lépésekben haladni, akár egy-egy testrész átformálása után Apply gombot nyomni és újra belépni a Liquify ablakba, így ha elrontanánk az eredményt, a History palettából visszahozható az előző állapot.

Forrás: [origo]

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a változtatások mértéke ne legyen drasztikus, hiszen a fotóretusálás lényege ideális esetben éppen az, hogy a módosítás észrevehetetlen legyen, valóságosnak tűnjön a kép. Nem szabad túlzásba vinni a karcsúsítást, bár mindenképpen jót lehet mulatni vele.

A fotóalany alakjának megváltoztatása után jöhet a bőrhibák javítása: ezt jó esetben pár másodperc alatt meg lehet oldani az úgynevezett Spot Healing Brush eszköz használatával (bal oldali paletta, hetedik sor). A bőrhibára kattintva a szoftver automatikusan retusálja a bőr felületét és eltünteti az apró zavaró jegyeket.

Forrás: [origo]

Ennél valamivel bonyolultabb trükkel fejeztük be a bikinis fotó retusálását: a modell fenekének árnyéka olyan erős, hogy emiatt annak mérete is nagyobbnak tűnik a Liquify ecset ellenére is. Erre megoldás lehet a Clone Stamp eszköz, ezúttal azonban nem egy másik területről klónozunk át egy az egyben egy részletet. A felső palettán a klónozás módját normálról Lighten-re változtatva korrigálunk, így kivilágosodik az árnyék, de a bőrfelület textúrája is megmarad, ha az Opacity értéket 10 százalék alattira állítjuk be.

Az összes módosítás végeztével érdemes előhozni a History ablakot és megnézni, mekkora különbség van az eredeti és a végleges kép között. Jó esetben a változások minimálisak, de az összhatást tekintve mégis ideálisabbá teszik a képet a női és férfi szemeknek. A képet persze ne felejtsük elmenteni a File > Save as menüpont használatával.

Forrás: [origo]