Panasonic G1: a legkisebb cserélhető optikás gép

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is bejelentették az első Micro FourThirds szabványú digitális fényképezőt, amelyet a Panasonic fog gyártani. A fekete, kék, illetve piros színben érkező Lumix G1 jelenleg a világ legapróbb profi kategóriás fotógépe.
Vágólapra másolva!

Alig egy hónappal ezelőtt számoltunk be az új Micro Four Thirds szabvány kifejlesztéséről, amelynek lényege, hogy tükröt, illetve optikai keresőt sem építenek a fényképezőbe, így a korábbinál jóval kisebb méretű vázakat és objektíveket lehet létrehozni.

Az Olympus és a Panasonic kezdeményezése már két hónap múlva kézzelfogható lesz bárki számára, ugyanis a Lumix G1 novemberben jelenik meg a boltok polcain. A 12 megapixeles fényképező szenzora a korábbi Four Thirds szabvánnyal megegyező méretű, így az összes korábbi optika is használható vele. Ennek ellenére két új objektívet is lelepleztek: a 14 - 45 milliméteres és a 45 - 200 milliméteres lencsékbe képstabilizátort építenek, átfogásuk kisfilmes értékekre számítva pedig kétszeres szorzóval számolható ki.

Forrás: [origo]

A gyártó szerint a 385 gramm súlyú váz jelenleg a legapróbb a világon, amelyen a komponálás a kompakt típusokhoz hasonlóan folyamatosan végezhető a hátfali LCD kijelzőn. A 3 col képátlójú monitor felbontása 430 ezer pixel, ráadásul ki is lehet forgatni, ha a helyzet azt kívánja. Akinek nem tetszik ez a fajta képkészítés, használhatja az elektronikus keresőt: ennek felbontása hihetetlenül nagy, 1.44 millió pixeles.

Az élességállítás a hagyományos cserélhető optikás gépekkel szemben a kontrasztbeli különbségeken alapul, ezért sokan tartanak a sebességétől, de a hivatalos tájékoztató szerint az új rendszer felveszi a versenyt a konkurenciával.

Forrás: [origo]

A külső vakupapuccsal, SD/SDHC memóriakártya foglalattal, és HDMI csatlakozóval ellátott gépváz fogyasztói ára Japánban 80 ezer yen, azaz 123 ezer forint lesz.