Szupergyors fényképező az Olympustól

Vágólapra másolva!
Gyorsabb sorozatfelvételre és automatikus fókuszbeállításra képes a japán gyártó új középkategóriás D-SLR fényképezőgépe, az E-30-as, azonban januárig még várni kell rá.
Vágólapra másolva!

Az új típus is a négyharmados szabványt támogatja, ami többek közt képérzékelőjének méretarányát jelöli, és jobb minőségű fotózást tesz lehetővé. Az új modellt a cég a legolcsóbb E-520-as, és a profiknak szánt E-3 típus közé szánja. Az E-30-assal 12,3 megapixeles fotókat lehet rögzíteni, és a gyártó közlése szerint jelentősen javítottak a 11 pontos autofókusz rendszerén is, a CCD-jét pedig képstabilizátorral is ellátták.

A fényképezőgép ISO100 és 3200-as fényérzékenység mellett tud dolgozni, sorozatfelvétel esetén 5 képkocka/mp-es rátával dolgozik: nyers RAW fájlból gyors egymásutánban 12 darabot, hagyományos JPG-ből gyakorlatilag bármennyit képes rögzíteni. A készülék hátoldali LCD-jét is lehet komponálásra használni, ez ráadásul azzal is segíti a használót, hogy ki lehet hajtani. Az E-30-ast az Olympus új, TruePic III+ nevű képfeldolgozó processzorával szerelik fel, és rendelkezik portalanító megoldással is, amely segít megelőzni a nemkívánatos szemcsék lerakódását, amire például az objektív cseréjekor van esély.

Forrás: [origo]

Mivel az új masinát igényes amatőröknek is szánják, beépítettek 27-féle expozíció-programot, illetve szoftveres szűrőket is a menüjébe. Ez utóbbiak például pop-art effekteket, vagy lágy hatást kölcsönöznek a felvételnek, emellett akár 16:9-es, szélesvásznú fotók rögzítése is lehetséges, az arcfelismerő technológia pedig a portrék exponálását teszi egyszerűbbé. Az Olympus E-30-as idén karácsonyra még nem kerülhet a fa alá, ugyanis 2009 januárjában kezdik majd árulni objektív nélkül a külföldi árak alapján nettó 250-300 ezer forint körüli áron.