Vágólapra másolva!
A GPS-CS3K olyan, mint egy nyomkövető: bekapcsolás után rögzíti a tulajdonosa által megtett utat, majd ennek adatait utólag írja hozzá a képekhez, akár több fényképezőről is.
Vágólapra másolva!

A Sony új kiegészítője ideális eszköz lehet azoknak, akik szeretik geotaggelni és térképes fotómegosztókra feltölteni a képeiket. A GPS-CS3K nevű modellt az eddig megszokott megoldásokkal ellentétben nem kell rácsatlakoztatni a fényképezőgépre, mivel nem a fotók készítésekor rögzíti a földrajzi koordinátákat, hanem utólag írja azokat hozzá a képek EXIF-adataihoz.

A nagyjából maroknyi, elemes készüléket csak be kell kapcsolni, és magunkkal kell vinni, a tulajdonképpen geotaggelést pedig bármikor el lehet végezni, amikor a készüléket össze tudjuk dugni a számítógéppel. A GPS-be a fényképezőgépből kivett memóriakártyát kell behelyezni, hogy az a készítés időpontjának, és a felhasználó akkori tartózkodási helyének összevetése révén elláthassa a képeket a megfelelő koordinátákkal.

A megoldás előnye, hogy semmit nem kell a fényképezőgépre aggatni, és kívánság esetén több eszközről is geotaggelhetjük a képeinket. A hátránya viszont az, hogy csak olyan fényképezőkkel vagy mobilokkal használható, amelyek SD- vagy MemoryStick kártyára rögzítenek, csak ilyeneket fogad ugyanis a CS3K. Ezen kívül még a készülékek óráinak pontos szinkronban tartására kell odafigyelni, és működik a dolog. (A modell használatát az Akhibara News videója is illusztrálja.)

A Sony készülékéhez egy védőtok is jár, a PC-s szoftverével pedig azonnal fel is tölthetők a geotagginget támogató szájtokra (például Picasa, Panoramio) a fényképes túra termése. A modellt márciusban dobja piacra a gyártó Japánban, az ára 190 dollár (46 ezer forint) körül van.