Vágólapra másolva!
Rendkívül egyedi digitális fényképezőgépet mutatott be az Olympus: a PEN E-PL1-esnek olyan objektívje van, mint egy profi tükörreflexes gépnek, mérete és kezelése azonban az átlagembereknek szánt kompakt típusokéra hasonlít, emeleltt nagyfelbontású videót is lehet rögzíteni vele.
Vágólapra másolva!

Az előd P1-es típust leváltó Olympus E-PL1-es márciusban kerül a boltokba 600 eurós, vagyis mintegy 160 ezer forintnak megfelelő áron. Ez a modell gyakorlatilag egy olyan univerzális típus, amely nem csak kezdő, vagy éppen profi felhasználók igényeit képes kiszolgálni, hanem mindkét csoportét egyszerre.

Ez annak köszönhető, hogy a készülékbe a Mikro-Négyharmad elnevezésű technológiát építették be, ami gyakorlatilag a fotóriporterek által is használt tükörreflexes fényképezőgépek jobb képminőségét teszi elérhetővé kisebb, kompakt gépházzal rendelkező típusokban is. Az E-PL1-es másik fontos paramétere, hogy objektívje cserélhető - például nagylátószögű vagy ultrazoomos - típusra cserélhető , ami a kompakt kategóriában igen egyedi jellemző. Alapból 28-85 mm-es átfogású, azaz háromszoros optikai zoomot biztosító lencse jár a kamerához.

Forrás: [origo]



12,3 megapixeles Live MOS képérzékelővel szerelik fel az új modellt, emellett a gépházba képstabilizátort is építettek, ami abban segít, hogy ne legyenek bemozdultak azok a fotók, amelyeket nem túl jó fényviszonyok közt, állvány nélkül készítenek. A készülék 720p felbontású HD-videót is tud rögzíteni, s nem csak fotózás, hanem mozgókép felvétele esetén is lehet például effektusokat, vagy mélységélességet állítani - utóbbival azt lehet szabályozni, hogy mi legyen éles, és mi elmosódott a képen. Sajnos a PEN fényképező a mostanra kissé elavult MJpeg formátumot használja, amely bár jó kompatibilitást biztosít, hatalmas méretű fájlokat generál.

Az E-PL1-es menüjéből különböző szűrők, automatikus beállítást biztosító témamódok, panorámafunkció is elérhető, a felnyitható vaku mellett pedig akár külső villanót is lehet csatlakoztatni a készülékre, amelyet HDMI-csatlakozón keresztül tévére is egyszerűen rá lehet dugni. Hátlapján 2,7 colos LCD-n lehet visszanézni a felvételeket, de szükség szerint átnézeti keresőt is lehet csatolni a fényképezőre.