Bedagadt térd és sör: mit ér a foci harmincöt fölött?

középkorú férfi focizik, negyvenes, sport
Vágólapra másolva!
Van-e bármi értelme hetente egyszer lejárni a haverokkal focizni, ha utána a középkorú kocafocis napokig sántít és nyög? A szakemberek szerint a semminél jobb, de sok veszélyt rejt magában, és fogyni nagy valószínűséggel nem fogunk tőle. Főleg akkor nem, ha utána rögtön megiszunk néhány üveg sört.
Vágólapra másolva!

"Ö. f.-nek (öregedő futballistának) mindene fáj. Ami van, az fáj vagy fájni fog. Nincsen olyan mozdulat, amelyhez ne kapcsolódna fájó múlt, fájó történet és jelen idejű "rinya". Kötözések, ragasztások, fagyasztások, bokagumi, térdgumi, combgumi, fáslik, kötszerek, kenőcsök, olajak, görcsoldó pirulák. Ha rendesen bemelegít, halálosan elfárad, ha nem, rásérül" - írja Esterházy Péter Utazás a tizenhatos mélyére című könyvében.

Tilos a bemelegítés elbliccelése

A bemelegítés nagyon fontos - mondja dr. Holnapy Gergely ortopéd-traumatológus szakorvos, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának munkatársa. "Meccs előtt kötelező futni, passzolgatni a labdát egy keveset, hogy az izomzat bemelegedjen, illetve hogy az ízületi folyadék áramlása meginduljon. Az ízületi porcfelszínek tápanyagellátása ugyanis nem a véráram útján történik, hanem az ízületi folyadékon keresztül. Ha a porcfelszín tápanyagban jobban ellátott, az ízületek jobban bírják a terhelést, az ízületi porc ellenállóbb" - magyarázza a szakorvos.

Az óvatosság része az is, hogy az öregedő kocafocis a saját kortársaival játsszon, és ne a feleannyi idős, kétszer gyorsabb játékosok tempóját próbálja felvenni.

Achilles-ín szakadás: a negyvenesek rettegett sérülése

Mivel a focival az alsó végtagot terheljük teljes testsúllyal, (ráadásul harminc felett rendszerint egyre gyarapodó súllyal), a leggyakrabban a térd- és a bokaízület, valamint ezek szalagrendszere sérül. A legrettegettebb baleset pedig a rossz vérellátású és emiatt nehezen gyógyuló Achilles-ín szakadása, ami ráadásul mindenképp műtéti beavatkozást is igényel.

"Bizonyos boka- és lábbetegségek, amelyek a hétköznapi életben nem feltétlenül okoznak problémát, mint például a láb boltozatainak süllyedése, sarokcsont-kinövések, intenzív mozgás hatására szintén panaszossá válhatnak" - teszi hozzá dr. Holnapy. A szakorvos külön kiemeli a térdízület porcos gyűrűinek sérülését, az úgynevezett meniszkusz-sérüléseket. Ezek első sorban a térd csavaró, rotációs jellegű túlterhelésére alakulhatnak ki, rossz esetben akár keresztszalag-sérüléssel társulva. Az ízületi terhelő porcfelszínből is leválhat porcdarab, úgynevezett ízületi szabadtestet alkotva, amely azután a térdízületben "vándorolva" változó intenzitással okozhat panaszt.

Forrás: AFP

A jelenség Esterházy előtt sem ismeretlen, így ír róla: "Ö. f. (öregedő futballista) a térdét tiszteli leginkább. Van a porcleválásnak egy fajtája, melyet úgy hívnak - így hallotta -: porcegér. Erre a porcegérre sokat gondol. Hogy ott bolyong a térdében, ott tanyázik - ettől ö. f. különbnek érzi magát, kiválasztottnak és sebezhetőnek. Néha szeretettel megsimítja a térdét. A porcegeret Bélának hívja, és tegezi. Ha ne adj' Isten gólt rúg, odaszól: Jó Bélám, akkor ezt most bevágtuk... Úgy érzi, Béla a barátja, rá számíthat. A barátság fájdalommal jár, így már ezt is tudja."

Két-három korsó sör, és oda a foci fogyasztó hatása

Egy óra intenzív focival 500-600 kilokalóriát (kcal) égethetünk el, kevésbé izzasztó sportágaknál, például röplabdánál, ez az érték 250-300 körül van.

"Ha a sportot baráti sörözés követi, könnyen lenullázhatjuk a mozgás zsírégető hatását, hiszen egy deciliter sör 50 kilokalória bevitelt jelent, azaz négy korsó sörrel két óra foci fogyasztó hatását már el is tűntettük" - mondja Hartmann Gabriella dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakértője. Ha az italozást még egy kiadós vacsorával is megtoldjuk, nem csupán elvész a mozgás fogyasztó hatása, de plusz kilókat is magunkra szedünk.

"Másrészről viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy a közös mozgás, a barátokkal való együttlét, hogy felszabadultak vagyunk, jól érezzük magunkat, feltölt érzelmileg" - teszi hozzá a dietetikus. Akinek pedig a foci több mint baráti együttlét, a dietetikus azt tanácsolja, maradjon a könnyű vacsoránál (saláták, natúr hal), amihez fogyasszon ásványvizet.

Az NB3-ban is figyelni kell

"A statisztikák szerint az összes sportág közül a nagypályás focinak van a legtöbb halálos áldozata" - mondja Csank János, a ZTE edzője. Aki nem edz heti 2-3 alkalommal, könnyen eshet abba a csapdába, hogy belelkesedve, emocionálisan felfokozott állapotba kerülve nem érzi a pályán a távolságokat, felszökik a vérnyomása és esetleg 180-200-ra ugik a pulzusa. Ehhez jön még az, hogy a fociban a terhelés nem egyenletes, hanem lökésszerű. "Ha valaki nincs hozzászokva tartós aerob mozgáshoz, a szíve nehezen bírja a focival járó terhelést" - mondj az edző.

Az NB3-ban focizó 35 feletti futballisták körében gyakori a térd- és csípőprotézis, ezek általában a sok rotációs mozdulat következményei (rögzített boka mellett elcsavarodó térd, felsőtest). "Az ízületek nem erősíthetők, sérülékenységük tulajdonképpen genetikailag meghatározott, az izmok viszont edzhetők, és az erős combizom például védi a térdízületeket" - magyarázza Csank.



Korral jár az elhízás - több mozgás az ellenszere

Aki teheti, ne csak heti egy alkalommal mozogjon - tanácsolják a megkérdezett szakértők. Ahogy öregszünk, lassul az alapanyagcserénk: a 30. és a 80. életévünket összehasonlítva idős korra körülbelül egyharmaddal kevesebb energiára van szükségünk alapvető életfunkcióink ellátására. Ha nem akarunk elhízni, az energiaszükséglet csökkenését kétféleképpen ellensúlyozhatjuk: vagy kevesebbet eszünk, vagy többet mozgunk.

Ízületeink számára előnyösebbek azok a sportágak, amelyeknél alsó végtagjainkra nem teljes testsúllyal nehezedünk - magyarázza Holnapy Gergely ortopéd-traumatológus. Ilyen például az úszás vagy a kerékpározás, és ez utóbbit társaságban is lehet űzni. "Persze aki inkább futni vagy focizni szeret, csinálja, a lényeg, hogy mozogjunk."

"A heti egyszeri mozgás mindenképpen több a semminél, de hosszú távon kevés: igazolható pozitív hatása annak lenne, ha hetente legalább háromszor mozognánk intenzíven. A heti egy mozgás, különösen ha valami 'durrbele' mozgásformát választunk, meglehetősen sérülésveszélyes" - mondja Hartmann Gabriella.