Felmérték, mennyit alszanak a kisgyerekes anyukák az USA-ban

2010.11.19. 9:44

Az anya rendszeresen felkel éjszakánként a gyerekhez, míg az apa az igazak álmát alussza - úgy tűnik, ez a jelenség nemcsak a magyar családokra jellemző, amelyek többségében az apa a kenyérkereső a gyermek első egy-három életévében.

Az amerikai dolgozó anyáknak jóval nagyobb valószínűséggel kell éjjelente felkelni gyermekeik miatt, mint a dolgozó apáknak - derült ki a Michigani Egyetem kutatói által végzett vizsgálatból. A nők nem csak nagyobb eséllyel kelnek fel éjjel, mint a férfiak, de álmukat hosszabb időre kell megszakítaniuk: átlagosan 44 percre, szemben a férfiak mintegy 30 percével.

A Social Forces című szakfolyóiratban közölt vizsgálatban körülbelül húszezer dolgozó szülő 2003-tól 2007-ig vezetett naplóját elemezték. Az adatokat egy nagy vizsgálatsorozat keretében gyűjtötték, amelyet az Egyesült Államok népességnyilvántartó hivatala végzett az emberek időkihasználásának felmérésére.

Ahol mindkét szülő dolgozott és gyermekük egy évnél fiatalabb volt, a nők 32 százaléka számolt be a baba miatti éjszakai ébredésekről, szemben a férfiak 11 százalékával. Ennek egyik kézenfekvő oka lehet, hogy az első hónapokban az ébredések leggyakoribb oka a szoptatás. Ám a különbség nagyobb gyermekek esetében is megfigyelhető volt: 1 és 2 év közti gyermekek esetén a dolgozó anyák 10, a dolgozó apák 2 százaléka, 3 és 5 év közöttiek esetén az anyáknak csupán 3, az apáknak 1 százaléka kelt fel. (Bár magyarországi adatokat nem ismerünk, itthon valószínűleg jóval magasabb százalékokat kapnánk, anyák és apák esetében is - a szerk.)
 
A nemi egyenlőtlenség az éjszakai gondozásban akkor is megmaradt, amikor az értékeket korrigálták a szülők munkaviszonyával, jövedelmével és végzettségével. Például a család egyedüli kenyérkeresőiként dolgozó anyáknak 28 százaléka kelt fel 1 évnél fiatalabb gyermekéhez, míg az egyedüli kenyérkereső apák körében ez az arány csupán 4 százalék.
  
A szerzők szerint az alvásmegszakítás terhét aránytalanul nagy mértékben viselik a nők. Ez a teher nemcsak a nők egészségét érintheti, de hozzájárulhat a nemek közti egyenlőtlenség fenntartásához a fizetések és a karrierépítés terén. Hiszen az előrelépést könnyen hátráltathatja, ha valaki rosszabb teljesítménnyel dolgozik a kimerültség miatt.
  
Bár egy kapcsolódó kutatás szerint a nők átlagosan mintegy 15 perccel többet alszanak naponta, mint a férfiak, ez a csekély különbség nem feltétlenül kompenzálja a gyakoribb alvásmegszakítást.
 
A szerzők azt javasolják, hogy a kisgyermekes szülők igyekezzenek minél igazságosabban beosztani, hogy melyikük kel fel éjjel a gyerekhez éjjel. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK