Fémallergiát válthatnak ki a mobiltelefonok

Vágólapra másolva!
Allergiás reakciót válthat ki a mobiltelefonokban található nikkel azoknál, akik szinte megállás nélkül beszélnek a fülükre szorított készüléken - figyelmeztettek szakemberek az Amerikai Allergiás, Asztmás és Immunológiai megbetegedések Kollégiumának (ACAAI) éves találkozóján. 
Vágólapra másolva!

Az ékszerek és piercingek mellett egyre gyakrabban váltanak ki fémallergiát a mobiltelefonok. "A kézi telefonok fokozott használata miatt ugyanis egyre hosszabb ideig vagyunk kitéve a készülékben lévő nikkelnek" - mondta a Phoenixben múlt héten megrendezett találkozón Luz Fonacier allergológus, az ACAAI tagja.

"Az érintettek az arcukat, az állvonalukat és a fülüket borító száraz, viszkető bőrfoltokkal jelennek meg a rendelőben, és általában fogalmuk nincs, hogy mi okozza az allergiás tüneteket" - idézte a szakembert a ScienceDaily tudományos hírportál.

A nőknek csaknem 20 százaléka érzékeny a nikkelre

A nikkel az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó anyag: a nők 17, a férfiak 3 százaléka reagál rá érzékenyen. A kulcsok, pénzérmék, gémkapcsok is tartalmaznak nikkelt, ám ezek többnyire nem okoznak allergiás reakciót, mert nem érintkezünk velük tartósan. Ám, ha "fémes" kézzel megdörzsöljük a szemünket, az irritációt válthat ki. Az allergia kialakulásának kockázata erősödik, ha sokáig érintkezünk bizonyos nikkel-tartalmú tárgyakkal, például mobiltelefonnal, ékszerrel, órával, vagy akár szemüvegkerettel.

Az amerikai allergológusok egyre több nikkelallergiás pácienssel találkoznak, néhány szakember már azt is felvetette, hogy több fémhasználatra vonatkozó szabályozásra lenne szükség az országban, hasonlóan európai országhoz.

A fémallergia tünetei: vöröses foltok, duzzanatok, viszketés, ekcéma, hólyagosodás, valamint bőrsérülések. A legjobb ellenszere a közvetlen érintkezés elkerülése. Mobiltelefonok esetében például segíthet a műanyag borítás, vagy a vezeték nélküli fülhallgató használata, vagy olyan készülékre való váltás, amelynek a borítása nem tartalmaz fémet - sorolja a megelőzési intézkedéseket Luz Fonacier.

A tetoválás is kiválthat allergiát

A testékszerek és a tetoválások is kiválthatnak allergiás reakciókat. A 18 és 50 éves kor közötti amerikai felnőttek 24 százalékának díszíti a testét tetoválás, és 14 százalékuk visel piercinget. A tetoválások által kiváltott allergiás reakciókat főleg a nikkel tartalmú festékek okozzák.

De komoly allergiaforrások a kozmetikumok is. "Egy átlagos személy naponta 12 kozmetikai terméket használ. Ebben a tucatnyi termékben akár 168 kémiai anyag is lehet, amelyek közül nagyon sok irritációt és allergiás tüneteket okozhat" - hangsúlyozta Luz Fonacier előadásában. A kozmetikai szerekben az illatanyagok és a tartósítószerek okozzák a legtöbb allergiás reakciót.