D-vitamin, napozás és emlőrák: összefüggések 70 ezer nő vizsgálata alapján

Vágólapra másolva!
A D-vitaminban gazdag étrend, valamint a sok napsugárzás (amelynek révén ugyancsak D-vitamin termelődik a szervezetben) akár 43 százalékkal csökkenti a nőkben a mellrák kialakulásának kockázatát - derült ki egy közel 70 ezer nő egészségi állapotát tíz éven át követő francia vizsgálatból. Önmagában a bőséges D-vitamin-fogyasztás nem csökkenti az emlőrák-kockázatot.
Vágólapra másolva!

A franciaországi Járványügyi és Népegészségügyi Központ munkatársai egy évtizeden keresztül 67 721, 41 és 72 év közötti nő körében vizsgálta az emlődaganat kialakulásának gyakoriságát. Befolyásoló tényezőként feljegyezték táplálkozási szokásaikat és lakhelyükön az ultraibolya sugárzás szintjét. Az évtized végére 2871 nőnél diagnosztizáltak mellrákot.

A résztvevők körében a táplálékkal során bevitt D-vitamin 45 százaléka halból, 16 százaléka tojásból, 11 százaléka tejtermékekből, 10 százaléka olajakból és margarinokból, hat százaléka pedig süteményekből származott.

Azokban a nőkben, akiknek lakóhelyén a legmagasabb ultraibolyasugárzás-értékeket mérték, körülbelül 10 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki mellrák, mint azokban, akik a legkevésbé napos helyeken laktak.

Akik napos területen éltek, és étrendjük D-vitaminban gazdag volt, 32-43 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek mellrákban, mint azok, akik szintén napos településen éltek, de kevés D-vitamint fogyasztottak.

A francia kutatók hangsúlyozzák, hogy a napozást a bőrrák fokozott kockázata miatt egyébként nem szabad túlzásba vinni. "Eredményeinkből az látszik, hogy az emlődaganatok szempontjából a napsugárzás védő hatást jelent. A D-vitaminban gazdag táplálkozás önmagában nem bizonyult elégségesnek: csak ezen az úton nem lehet elegendő mennyiséget felvenni a vitaminból" - állítja a kutatás vezetője, Pierre Engel.

A D-vitamin kétféle forrásból származik: a felvett táplálékból és a napsugárzás hatására. A növényi eredetű táplálékkal bevitt molekula neve D2-vitamin vagy ergoszterol. A másik forma, a D3-vitamin vagy kolekalciferol, amelynek fő forrása a máj, a tejtermékek, a halak, a halolaj és a máj. A D3-vitamin azonban a bőrben is keletkezik napsugárzás hatására.

Aki testfelületének legalább 20 százalékát naponta 10-15 percre napoztatja, nem szenved D-vitamin-hiánytól. Mivel télen nálunk ez kevésbé kivitelezhető (a szoláriumozástól pedig nem termelődik D-vitamin), és a magyarok halból is csupán három kilót fogyasztanak egy évben, ősztől-tavaszig a népesség döntő hányadában D-vitaminhiány alakul ki.

A magyar D-vitamin-ajánlás felnőtt ember számára napi 5 mikrogramm (200 Nemzetközi Egység) - ez csupán harmada a közelmúltban megemelt új amerikai ajánlásnak. Az amerikai Orvostudományi Intézetet (Institute of Medicine, IOM) november végén 400 Nemzetközi Egységről 600-ra, 71 év felettiek esetében 800-ra emelte a felnőtt amerikaiaknak szóló ajánlását.