Kevésbé vonzónak látjuk a kialvatlan embereket

Vágólapra másolva!
Fodrász, smink és egyéb szépségápolási trükkök helyett aludjunk inkább napi nyolc órát - egy friss svéd kutatás szerint a kipihent embert a környezete szebbnek látja.
Vágólapra másolva!

A stockholmi alváslaboratórium kutatói 23, 18 és 31 év közötti egészséges fiatalt fényképeztek le egy kiadós éjszakai alvás után, majd egy olyan éjszaka után, amikor nem aludták ki magukat.

A kísérletben részt vevő nőket megkérték, hogy a fotózáshoz ne használjanak sminket, és hajukat is hagyják természetesen lógni.

Az első éjszaka előtt a résztvevőknek legkésőbb 11-kor ágyba kellett bújniuk, az ébresztőórát pedig reggel hétre húzták. A második éjszaka csak annyi volt a kikötés, hogy ne aludjanak öt óránál többet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kipihenten és fáradtan

A fotókat 65, 18 és 61 év közötti önkéntesnek mutatták meg, akiknek egytől tízig terjedő skálán kellett értékelniük, mennyire látják vonzónak, egészségesnek és fáradtnak a képen látható személyt.

"A kialvatlan embert a résztvevők kevésbé tartották vonzónak, egészségesnek, és fáradtabbnak is látták. Érdekesség, hogy minél egészségesebbnek láttak valakit, annál vonzóbbnak találták az illetőt" - olvasható a svéd kutatóintézetnek a British Medical Journal orvosi szaklapban megjelent vizsgálatában.

Hogy milyennek lát bennünket környezetünk másnap, ahhoz az is hozzájárul, hogy a kipihent embernek az arcán és a nyakán kevesebb a ránc. Ennek oka, hogy alvás közben többet izzadunk, a nedvesség hatására pedig ráncaink kisimulnak - áll a tanulmányban.