Meglepően sok koffeint fogyasztanak a gyerekek

Vágólapra másolva!
A szülők nagy részének fogalma nincs róla, hogy gyermeke az üdítők és csokoládék révén nagy mennyiségű koffeint fogyaszt - és minél nagyobb egy gyerek koffeinbevitele, annál kevesebbet alszik.
Vágólapra másolva!

William Warzak és kollégái az amerikai Nebraska Egyetem Orvosi Központjából 200, 5 és 12 év közötti gyereket és szüleiket kérdeztek meg arról, hogy a gyerek egy nap alatt mennyi üdítő italt, snacket és desszertet fogyaszt el. A megkérdezettek között akadt olyan ötéves gyermek, aki naponta megivott egy palack kólát.

A Journal of Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint minél idősebb volt egy gyermek, annál nagyobb mennyiségben fogyasztott koffeines italt. A 8 és 12 évesek átlagosan napi 109 milligramm (mg) koffeint vittek be szervezetükbe, ez körülbelül 4-5 pohár kólának felel meg.

A kutatók az ágybavizelés és a koffeinbevitel között nem találtak összefüggést, ellenben a sok koffeint fogyasztó gyerekek jellemzően kevesebbet időt töltöttek alvással.

Koffein a kávéban, a teában, a kólában és a csokiban

A koffein (más néven 1,3,7-trimetilxantin) a természetben sokféle növényben fellelhető, a növények természetes védelmét szolgáló anyag. Megtalálható többek között a kávé- es kakaóbabban, tealevelekben, guarána bogyókban, kóladióban.

Táplálkozási ajánlások szerint egy felnőtt ember számára az ajánlott koffeinmennyiség naponta maximálisan 300 mg, de az érték Európában átlagosan 200 mg körül van. Egy csészényi (2 dl) hosszú kávéban átlagosan 90-180 mg, egy adag (0,5 dl) presszókávéban 100 mg, egy csésze fekete teában 20-90 mg, egy csésze oolong teában 10-45 mg, míg egy csésze zöld teában 5-30 mg koffein található. Egy pohár (kb.2,5 dl) guaránát tartalmazó energiaital koffeintartalma pedig 28-87 mg közötti tartományban mozog.

A gyerekek leginkább kólával és csokoládéval jutnak hozza a koffeinhez. Egy pohár (2 dl) kólában 20-30 mg, egy szelet (kb. 45 g) tejcsokiban pedig 10-30 mg koffein van.