Az alkohol hatására jobban megülik a gyomrot a nehéz ételek

Vágólapra másolva!
A zsíros ételek mellé fogyasztott bor, sör az emésztést nem serkenti, de a mértékkel fogyasztott bor az "LDL" rossz koleszterin és a szabadgyökök káros hatását némiképp ellensúlyozza. A konyak viszont serkenti az emésztést, ezért ne aperitifként igyuk, hanem inkább étkezés után.
Vágólapra másolva!

"Alkoholt kevésbé az emésztést serkentő hatása, hanem inkább az egyes alkoholos italokban található hasznos vegyületek miatt fogyasszunk, mértékkel. Különösen a vörösborokban vannak jótékony hatású vegyületek" - mondja Nógrádi Katalin, az [origo] dietetikusa. Bár a mérsékelt mennyiségű alkohol segíti a gyomornedv-elválasztást, fokozza a nyálképződést, növeli az étvágyat, a gyomorban emulgeálja a lipideket, de lényegesebbek a szeszesitalok egyéb élettani hatásai.

A bor, különösen a vörösbor például megnöveli a vérben lévő HDL-, azaz "jó" koleszterin szintjét, és ezáltal csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét. Ezzel szemben a káros LDL-koleszterin oxidációját, az érfalon való lerakódását, valamint a vérlemezkék összecsapódását gátolja.

"Fontos azonban a mértékletesség: borból ez nők esetében napi egy-kettő, férfiaknál két-három deciliter fogyasztását jelenti. Sörből férfiaknak 3, nőknek 2 deciliter ajánlott egy nap" - mondja a dietetikus.

A szakember külön kiemelte a vörösbor szívvédő hatását, amely a benne lévő polifenolok, flavonoidok és a rezveratrol, azaz a szabadgyököket megkötő vegyületek (antioxidánsok) révén érvényesül. Az antioxidánsok segítenek a zsíros ételek káros hatásainak kivédésében, megelőzésében is.

A francia paradoxon: egészségtelen táplálkozás, mégis kevesebb szívbeteg

A vörösbornak tulajdonítják, hogy a mediterrán népek és az egyébként nem igazán egészségesen táplálkozó franciák körében a szív- és érrendszeri elhalálozások aránya jóval kisebb, mint nálunk.

A jelenséget a szakemberek francia paradoxonnak hívják. Lényege, hogy a hagyományos, nagy zsírtartalmú sajtokat, libamájat, kacsasültet felvonultató francia konyha bővelkedik koleszterinben és telitett zsírsavakban, amely - a franciáknál is elterjedt dohányzás és mozgásszegény életmód mellett -a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából fokozott kockázatot jelent.

A szív- és érrendszerrel összefüggő halálozások száma azonban - más, hasonló kockázatú országokhoz viszonyítva - a franciák körében jóval kevesebb. Ennek magyarázatát sokan a franciákra jellemző rendszeres, mértékletes vörosborfogyasztásban látják.

A konyak nem aperitif

Nálunk a konyakot sokan aperitifként fogyasztják, pedig inkább étkezés után, emésztéssegítőként célszerű inni, ahogy a franciák is az étkezést befejező kávéhoz kínálják, azaz úgynevezett digestif - mondja Nógrádi Katalin. Nőknek az ajánlott mennyiség konyakból 3, férfiaknak 5 centiliter.



Forrás: AFP
Forrás: AFP

A tea és a víz jobb az emésztésnek, mint az alkohol

"Mielőtt nekiállunk alkoholt fogyasztani, fontos tudni, hogy teli gyomorral lassabban szívódik fel, ezért ajánlatos ivás előtt enni" - hangsúlyozza Nógrádi Katalin.

Egy friss svájci kutatás szerint azonban nemcsak az étel lassítja az alkohol felszívódását, az alkohol is gátolhatja a nehéz, zsíros ételek megemésztését, gyomorból való kiürülését. A British Medical Journal orvosi szaklap karácsonyi számában közölt vizsgálatba a Zürichi Egyetem kutatói 20 egészséges, 23 és 58 év közötti embert vontak be.

Svájci kutatókról lévén szó, a vizsgálatukhoz nehéz ételként sajtfondüt (egy adag energiatartalma 778 kilokalória, zsírtartalma 32 százalék volt) választottak. A résztvevőknek a fondü mellé vagy bort vagy fekete teát kellett fogyasztaniuk, majd másfél órával étkezés után emésztést fokozó céllal egy pohár vizet vagy egy snapszot (egész pontosan cseresznyepálinkát) kellett legurítaniuk. A vizsgálatot két alkalommal végezték el.

Az alkohol emésztésre gyakorolt hatását a kilélegzett levegő analizálásával állapították meg. A teszteredmények szerint azoknak az emésztése, akik a fondü mellé bort, majd utána snapszot ittak, sokkal lassabb volt, gyomruk jelentősen később ürült ki, mint azoknak, aki fekete teát és vizet ittak az ételhez. A vizsgálat szerint a nehéz étel mellé fogyasztott alkohol gyomorproblémákat - gyomorégés, puffadás, böfögés - azonban nem okozott.