Az eper és a málna újabb jótékony hatását igazolták

Vágólapra másolva!
Aki szereti a vörös és sötétkék gyümölcsöket, amelyek sok antocianint tartalmaznak, annak ritkábban kell vérnyomáscsökkentő tablettát szednie - állapították meg angol kutatók.
Vágólapra másolva!

Az eper-, málna-, áfonyafogyasztást ajánló tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozási szaklapban jelent meg.

A Kelet-angliai Egyetem kutatói Aedin Cassidy vezetésével arra voltak kíváncsiak, hogy melyek azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek gyakori fogyasztása csökkenti a vérnyomás emelkedésének kockázatát.

Több mint százezer ember szokásait, betegségeit vizsgálták

A kutatók két olyan, nagy mintaszámú vizsgálat adatait elemezték, amely évtizedek óta zajlik az Egyesült Államokban. A vizsgálatokból a részletes étkezési szokások mellett a résztvevők egészségi állapota is követhető.

Az egyik, 1976-ban kezdődött vizsgálatba mintegy 122 000 nővér és asszisztens kapcsolódott be. A másikban az egészségügyben dolgozó férfiak életmódjáról gyűjtöttek adatokat 1986 óta. Az angol kutatók így többszázezer ember táplálkozási szokásairól kaptak információt, és azt egybevethették a résztvevők egészségi állapotával.

Előnyben a pirosak és a sötétkékek

Kiderült, hogy az antocianinokat tartalmazó színes gyümölcsök bőséges, rendszeres fogyasztása esetén kisebb a vérnyomás emelkedésének kockázata.

Ezek közé tartoznak a vörös és a piros gyümölcsök, mint az eper, a málna, vagy a vérnarancs, illetve a sötétkékek, mint az áfonya és rokonai.

A vizsgálat szerint akik különösen gyakran fogyasztották ezeket a gyümölcsöket, azok között nyolc százalékkal kevesebbnek volt magas vérnyomása.

Az antocianin kedvező hatása különösen fiatalabb korban érvényesült. "Ez fontos, hiszen a helyes étkezés segít a betegség megelőzésében" - áll a tanulmányban.