Mennyi influenzavírust kapunk egy tüsszentéssel?

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók igazolták, hogy egy influenzás beteg egy tüsszentéssel vagy köhögéssel egész szobányi embert meg tud fertőzni, és a vírusok még órák múlva is jelen vannak a terem levegőjében.
Vágólapra másolva!

Közismert, hogy az influenza cseppfertőzéssel terjed: a beteg köhögéssel és tüsszentéssel néhány méteres körzetben a fertőzéshez elegendő mennyiségű vírust ürít.

A korábbi vizsgálatok szerint az influenzavírusok a gazdaszervezeten kívül hamar elpusztulnak, egy új vizsgálat azonban azt találta, hogy a kórokozók akár órákig a zárt terem levegőjében maradhatnak és fertőzhetnek.

A kutatás magyarázatot ad arra is, hogy miért lesz sok turista rögtön a nyaralás első napján, a repülés, vonatozás után beteg. Az eredmények alapján járvány idején mindenképpen érdemes kerülni az orvosi rendelőket (hacsak nem okvetlenül szükséges orvoshoz mennünk), és betegen nem tanácsos bemennünk a munkahelyünkre.

A korábbi kutatások többsége a köhögéssel és tüsszentéssel levegőbe kerülő nagyobb méretű váladékcseppeket vizsgálta. Ezeken a cseppeken nagy mennyiségű vírus található, ám a cseppek méretűknél fogva hamar a padlóra esnek, ahol nem élnek sokáig a kórokozók.

Sokkal kevesebbet tudunk a kisméretű cseppekről, amelyek a köhögés, tüsszentés után még órákig, sőt akár napokig a levegőben lebeghetnek.

Több tízezer váladékcsepp a levegőben

Az amerikai Virgina Tech Egyetem kutatói vizsgálatukhoz még a tavalyi influenzajárvány idején vettek légmintákat egy orvosi rendelőben, három óvodában és három belföldi repülőjáraton. A mért víruskoncentráció elegendő ahhoz, hogy ha valaki egy órán át tartózkodik a fertőzött levegőjű teremben, szintén elkapja a fertőzést - áll a Journal of the Royal Society Interface című szaklapban megjelent tanulmányban. Ráadásul a kutatócsoport által vizsgált legkisebb méretű aeroszol-cseppek, rajtuk a vírusokkal, akár napokig is lebegtek a levegőben.

Egy tipikus köhögéssel körülbelül 3000 váladékcsepp kerül a levegőbe 80 km/órás sebességgel. A tüsszentéssel pedig akár 40000 csepp is távozhat, és sebességük meghaladhatja a 160 km/órát.