Meglepő kapcsolatot találtak a testtömegindex és a zöldhályog között

Vágólapra másolva!
A túlsúlyos nők körében kisebbnek találták a zöldhályog kialakulásának kockázatát amerikai kutatók, akik eredményeiket az Archives of Ophthalmology című szemészeti szakfolyóirat legfrissebb számában tették közzé.
Vágólapra másolva!

A Harvard Egyetem orvosi karának kutatói vizsgálatukban 4 ezer holland nőt és férfit követtek nyomon egy évtizeden át, akiknek az életkora a felmérés kezdetén 55 év fölött volt.

A követés átlagosan tíz éve alatt a résztvevők mintegy három százalékánál jelentkezett zöldhályog (glaukóma). Az adatok elemzésekor az derült ki, hogy a nőknél a nagyobb testtömegindex (BMI) a zöldhályog csökkent kockázatával járt együtt. A kilogrammokban mért testsúly és a méterben kifejezett magasság négyzetének hányadosaként kiszámítható BMI-érték minden 1 egységnyi növekedése a zöldhályog kialakulási kockázatának 7 százalékos csökkenésével járt együtt a felmérésben.

Más tényezők - így az életmód, az iskolázottság vagy a jövedelem - nem befolyásolták a glaukóma kockázatát. A férfiak körében a fentihez hasonló összefüggést nem találtak a kutatók, ezért feltételezik, hogy a nőknél a rizikócsökkenés az ösztrogén hormon szintjével állhat kapcsolatban, utóbbi ugyanis magasabb azoknál a nőknél, akiknek nagyobb a testzsír-aránya.

Mint azonban a tanulmányt vezető Louis Pasquale, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa hangsúlyozta, az összefüggés oka továbbra is tisztázatlan.

A zöldhályog kialakulásának okai

A zöldhályog (nem tévesztendő össze a szürkehályoggal) több betegség összefoglaló elnevezése, melyek közös jellemzője a szem hátsó részéből kilépő látóideg károsodása. Ez az ideg szállítja az információt a szem ideghártyájáról (retina) az agyba, lehetővé téve ezzel a látás folyamatát.

A betegség hátterében a szem belső nyomásának megemelkedése áll. A szemnyomást a szemben található folyadék, a csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly alakítja ki. Amennyiben az elvezetés valamilyen akadályba ütközik, felborul az egyensúly, és megnő a nyomás. A nyomásemelkedés okozza a látóideg károsodását, és ezzel a látás romlását.

Negyven éves kor után a betegség kialakulásának valószínűsége egyre nő, 70 éves korra előfordulási gyakorisága eléri a 10 százalékot. Fokozott kockázatot jelent az idős koron kívül az, ha valakinek a családjában már előfordult ilyen megbetegedés, valamint a nagyfokú rövidlátás, a cukorbetegség, és egyes keringési betegségek.

Műtéttel, szemcseppekkel kezelhető

Minél hamarabb fedezik fel a zöldhályogot, a kezelés annál hatásosabb lesz. A cél az egészséges szemnyomás visszaállítása. Legelterjedtebb a szemcseppek alkalmazása, melyek közvetlenül a szemben fejtik ki hatásukat. Különböző hatóanyagok léteznek, ezek csökkentik a szemnyomást, javítják a szemben a vérkeringést és az anyagcserét.

A szemorvos minden betegnek személyre szóló kezelést javasol. Ennek sikeréhez nagyon fontos a szemcseppek pontos, előírás szerinti használata, és a rendszeres szemészeti ellenőrzés. Műtétre van szükség, amennyiben a gyógyszeres kezelés hatástalan, vagy teljesen elzáródtak a csarnokvíz-elvezetési utak. Az operáció mikrosebészeti vagy lézeres eljárással történhet. Ma már ezek az eljárások kis kockázattal járnak, és nagyon jó eredményt hoznak.