Gyógyír-e a vízlágyítás a gyerekkori ekcémára?

Vágólapra másolva!
Az ioncserélő elven működő vízlágyítók használata nem jelent kimutatható klinikai előnyt a közepesen súlyos és súlyos ekcémában szenvedő gyerekeknek - foglaltak állást brit bőrgyógyászok.
Vágólapra másolva!

Korábban, szintén brit szerzők tollából, olyan közlemények láttak napvilágot, melyek szerint azokon a területeken, ahol keményebb a csapvíz, gyakoribb a gyerekkori ekcéma előfordulása. A Nottinghami Egyetem kutatócsoportja ennek az eredménynek eredt a nyomába.

Kim Thomas és kollégái összesen 336 gyereket figyeltek meg a vizsgálat során, akik valamennyien Anglia kemény (vagyis literenként legalább 200 mg kalcium-karbonátot tartalmazó) ivóvízzel ellátott területein élnek.

A legkisebb gyerek 6 hónapos, a legidősebb 16 éves volt, és mindannyian orvosilag megállapított, súlyos vagy közepesen súlyos ekcémában szenvedtek.

A gyerekeket véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik csoportban kizárólag a szokásos ekcéma-kezeléseket alkalmazták, a másik csoportban ezen kívül ioncserélő elven működő vízlágyító berendezést is beiktattak a család vízrendszerébe.

A kísérlet 12 hétig tartott; a családokat látogató nővérek a vizsgálat kezdetekor, majd a 6. és a 12. héten, végül 4 héttel a kísérlet vége után felmérték az ekcéma súlyosságát, és feljegyezték az ekcémával kapcsolatba hozható tüneteket (pl. viszketés és az ezzel járó alvási nehézségek), valamint a bőrre kenhető készítmények alkalmazott mennyiségét.

A vízlágyító hasznosabb a háztartási gépek vízkővédelmében

A PLoS Medicine orvosi szaklapban ismertetett vizsgálat során átlagosan mindkét csoportban enyhültek a betegség tünetei, azonban a két csoport között egyik objektív klinikai mérőszámban sem mutatkozott különbség (az eredményeket összegző orvosok nem tudták, melyik gyerek melyik csoportba tartozott, így az ő értékelésük objektívnak tekinthető).

A szülők azonban, akik természetesen tudtak a vízlágyító berendezés beszereléséről, némi javulásról számoltak be a kevésbé objektívan felmérhető tünetek - a viszketés, alvási problémák mértéke - terén. Ezzel együtt alig több mint 50 százalékuk határozott úgy a vizsgálat végén, hogy megveszi a kísérlet során használt berendezést. Döntésüket részben a vélt javulással, részben a vízlágyítás szélesebb körű előnyeivel indokolták.

A vízlágyító ioncserélő berendezés otthoni használata igen hasznos lehet például a háztartási gépek vízkővédelme szempontjából. Ám aki kifejezetten csak azért vállalná a nem kis költséggel járó átalakítást, hogy gyermekének ekcémás tüneteit enyhítse, azt a Nottinghami Egyetem kutatói lebeszélik a beruházásról.