Vágólapra másolva!
A nagy-britanniai Leicesteri Egyetem kutatói egy orvosi eszközöket gyártó szingapúri céggel (HealthSTATS International) együttműködve olyan készüléket fejlesztettek ki, amely pontosabb vérnyomásmérést tesz lehetővé, mint a klinikai gyakorlatban jelenleg használt módszer, és ezáltal lehetővé teszi a betegek hatékonyabb kezelését.
Vágólapra másolva!

A több mint egy évszázada használt, felkarra helyezett mandzsetta segítségével végzett vérnyomásmérés kényelmes, ám nem tükrözi pontosan a szívhez közeli nagy erekben uralkodó (centrális) vérnyomást, amely klinikai szempontból a legfontosabb. Az új készülékkel azonban az aortában uralkodó szisztolés vérnyomás (central aortic systolic pressure, CASP) nem-invazív módon, nagy pontossággal mérhető.

Az új készülék hasonlít a hagyományos vérnyomásmérőkhöz, ám a felkarra helyezett mandzsetta mellett egy csuklóra erősíthető szenzort is tartalmaz. A szenzor által érzékelt pulzushullám alapján számítógépes matematikai modellezés segítségével kiszámítható a szívhez közelebbi pontokon fennálló nyomás.

A szívhez és az agyhoz is közelebb lévő aortában lévő vérnyomás mérése azért fontos, mert ezek azok a területek, ahol a magas vérnyomás a legnagyobb károkat (szívbetegségeket, illetve stroke-ot) okozhatja. Az aortában mért nyomás nagyon különbözhet attól az értéktől, amit a hagyományos módszerrel, a felkarra erősített mandzsettával mérnek. Különösen - akár teljesen egészséges - fiatalokban fordul elő, hogy a felkaron mért érték aránytalanul magas az aortában uralkodó nyomáshoz képest.

Kulcskérdés, hogy az új módszer elterjed-e a klinikai gyakorlatban. A kutatást vezető Bryan Williams orvosprofesszor és kollégái szerint bizonyára nem fogja egyik napról a másikra felváltani a hagyományos módszert, de nagy előrelépést jelent, mivel segítségével könnyebben azonosíthatók azok a betegek, akiknek a leginkább szükségük van kezelésre, illetve jobban megítélhető egy vérnyomáscsökkentő kezelés hatékonysága.