Milyen táplálékra allergiás a legtöbb csecsemő, kisgyerek?

baba hason fekszik, baby, csecsemő, kisbaba
Vágólapra másolva!
A csecsemő- és kisgyermekkori táplálékallergia egyre gyakoribb jelenség, de megfelelő kezeléssel a gyerekek többsége óvodáskorra kinövi. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyászt, a Madarász utcai Gyermekkórház Rendelőintézetének gasztroenterológusát kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról.
Vágólapra másolva!

"Először is fontos leszögezni, hogy a táplálékkal szembeni allergiát a gyerekek az esetek 90 százalékában négyéves korra kinövik. Addig azonban az immun- és bélrendszer fejletlensége miatt egyes tápanyagokkal szemben ellenanyag keletkezhet szervezetükben, amelynek hatására gyomor- és bélrendszeri, légúti és bőrtünetek jelentkezhetnek" - mondja dr. Polgár Marianne, a Madarász utcai Gyermekkórház Rendelőintézetének gyermekgyógyásza, gasztroenterológus főorvosa.

Az immun- és a bélrendszer fejletlensége áll a háttérben

Az immunrendszer, a bélrendszer, valamint az emésztési képesség csecsemő- és kisdedkorban még éretlen. Hiába fejlődik szépen, egészségesen a baba, egy fajidegen fehérjével, például tehéntejjel való túl korai találkozás allergiás tüneteket válthat ki. Ráadásul a bélnyálkahártya a fejletlenségéből adódóan át is ereszti ezeket a fajidegen fehérjéket, így ezek viszonylag nagy mennyiségben kerülhetnek a baba szervezetébe.

Gondoljunk bele, hogy ha egy tápszerrel táplált kisgyerek naponta ötször 200 milliliter tejalapú tápszert kap, az azzal egyenértékű, mintha egy liter tehéntejet inna meg. "Azt szokták mondani, hogy felnőttek esetében ez arányosan egy vödör tej elfogyasztását jelenti. Nem csoda, hogy a babáknak néha fáj a hasuk, nehezen dolgozzák fel ezt a mennyiséget" - mondja Polgár.

Egy táplálék allergiát okozó hatása tehát elsősorban mennyiségtől és a bevezetés időpontjától függ. "Ha bőrkiütés, légúti tünetek, gyomor- és bélrendszeri panaszok jelentkeznek egy tápláléktól, azt szoktuk javasolni, hogy 2-3 hónapig ne próbálkozzon az anyuka vele. Utána újra meg lehet próbálni. Ha a tünetek egyéves kor után is jelentkeznek, akkor félévente szoktuk vizsgálni, hogy még mindig fennáll-e az érzékenység. A legnehezebben a gyerekek a földimogyoró-, a hal- és a tojásallergiát növik ki" - magyarázza a szakember.

A leggyakoribb táplálékallergiák csecsemőkorban

A csecsemők többsége kezdetben anyatejet fogyaszt, amellyel szemben csak nagyon ritkán fordul elő allergiás tünet. "Ilyenkor sem szoktuk az édesanyát lebeszélni a szoptatásról, inkább azt javasoljuk, hogy kevesebb allergént tartalmazó élelmiszert, tejet, tejterméket, tojást fogyasszon, mert ezek az anyatejen keresztül a csecsemőbe átjutva allergiás tüneteket okozhatnak" - mondja a főorvos.

Jóval gyakoribb allergén a tehéntej, amely a legkisebbeknél tehéntej alapú tápszer, nagyobbaknál sajt, túró, Túró Rudi, joghurt és egyéb savanyított tejtermékek formájában szerepelhet az étrendben. "Attól, hogy egy tejtermék savanyítási eljáráson esik át, a tejfehérjék még nem bomlanak le, a táplálék megőrzi allergén aktivitását" - magyarázza a gasztroenterológus.

Korai életkorban táplálékallergia forrása lehet a tojás is. A gyermekorvos azonban hangsúlyozza, hogy mivel a tej és a tojás is nagyon értékes fehérjéket tartalmaz, ha a baba egészséges, ne halogassuk a bevezetésüket csak azért, mert esetleges allergiás tünetek válthatnak ki. Próbáljuk ki, és ha a tünetek valóban jelentkeznek, akkor tekintsünk el adásuktól. Ugyancsak gyakori csecsemőkori allergén a szója, erre gondolni kell szójaalapú tápszer alkalmazása esetében.

Nálunk is egyre több a földimogyoró-allergiás gyerek

A hathónapos kor után bevezetett táplálékok közül allergiás reakciókat válthatnak ki a gabonafélék: a búzaliszt és a rozsliszt, valamint az olajos magvak, különösen a földimogyoró. "Az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában, ahol régóta fogyasztják földolgozott formában is a földimogyorót, az allergiás esetek száma igen magas. Néhány évvel ezelőttig mi alig ismertük ezt az allergiát, manapság azonban már nálunk is nő a földimogyoró-allergiás gyerekek száma. Különösen akkor veszélyes, ha asztmás tünetekkel jár együtt, mert a kettő együtt nehezen kezelhetővé teszi az asztmás állapotot" - mondja Polgár.

Zöldségek, gyümölcsök esetében gyerekeknél ritkábbak az allergiás reakciók, a szülők leggyakrabban a paradicsom esetében észlelhetik, hogy fogyasztása során a gyerek szája körüli rész kipirul. Ugyancsak előfordulhatnak allergiás tünetek a citrusfélék fogyasztásakor is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Mit tehet a szülő táplálékallergia esetében?

Míg zöldségfélék esetében főzés hatására az allergén-aktivitás csökken, ez nem igaz az állati eredetű fehérjékre. Ez utóbbit tartalmazó táplálékokban az allergének aktivitása csak akkor mérséklődik, ha a fehérjéket különleges eljárással, úgynevezett hidrolízissel bontják. A tejpépek, tejtápszerek címkéjéből kiderül, hogy bontatlan vagy hidrolízisen átesett fehérjét tartalmaznak-e.

Valószínűleg sok kismama meglepve tapasztalta, hogy ma már négyhónapos csecsemők számára is létezik eperrel, málnával, azaz erős allergénhatású gyümölccsel ízesített bébiétel. "Az eper, málna, ribizli esetében felnőtteknél a szőrős külső és az apró magvak valóban allergénhatásúak. Bébiételek esetében azonban eltávolítják a gyümölcs külsejét, tulajdonképpen nem is a gyümölcs, inkább csak az íz az, amely a pépekbe kerül. De természetesen legyünk az ilyen bébiételekkel is óvatosak, kóstoltassuk meg a csecsemővel, és ha tünetek jelentkeznek, ne adjuk a továbbiakban" - javasolja a főorvos.

Gyógyszerre többnyire nincs szükség

"Ha a táplálékallergiának csak gyomor- és bélrendszeri tünetei vannak - hasmenés, székrekedés, puffadás-, nem adunk gyógyszert, egyszerűen csak elvonjuk az ételt, pontosabban helyettesítjük más, allergiát nem kiváltó táplálékkal. Ha bőrtünetek is vannak - ekcéma, csalánkiütés, nedvedzik a gyerek bőre -, a gyermekbőrgyógyász kenőcsöket ír fel. Ha pedig az immunrendszerre is kihat, és fulladásos-köhögéses légúti tünetek is jelentkeznek, szükség lehet gyógyszerre" - mondja Polgár.

Három fontos szempont a kismamáknak

Az allergia típusa nem, de az allergiás hajlam családon belül öröklődhet. Ezért a kismamának már a terhesség alatt ajánlott számba vennie a saját és a családtagok allergiáját, és hogy mit tud ellenük tenni. Bizonyított, hogy a dohányzás fokozza a légúti allergiás betegségek gyakoriságát és súlyosságát. Ugyancsak fontos a tiszta környezet, a rendszeres portalanítás - a porallergia ugyanis szintén gyakori.

Ha megszületik a baba, törekedni kell az anyatejes táplálásra. Ha a csecsemő az anyatejre allergiás reakciót mutat, először az anyukának kell az étrendjén változtatnia. Ilyen esetekben nagyon fontos a kismama kalcium-utánpótlása.

A harmadik legfontosabb, hogy ha tünetek jelentkeznek, és az édesanya szakemberhez fordul, fogadja is meg a tanácsait. "Gyakran találkozunk súlyos ekcémás, véresre vakart bőrű gyerekekkel, akiknek a gyermekbőrgyógyász írt fel kenőcsöt, ám a szülők úgy döntöttek, hogy azt szteroidtartalma miatt nem használják. Ha orvoshoz fordulunk, gyermekünk védelmében nem helyénvaló felülbírálni a megfelelően képzett, nagy tudású, felelősségteljes szakember ajánlásait" - mondja dr. Polgár Marianne.