Vágólapra másolva!
Ritka eljárással mentették meg egy 36 éves szívbeteg életét kaliforniai orvosok: Tyson Smith beteg szíve mellé egy új szívet ültettek be, így most két szív dobog a mellkasában.
Vágólapra másolva!

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i Thorton Kórházában elvégzett, úgynevezett heterotopikus szívátültetésre azért volt szükség, mert a fiatal beteg állapota (kisvérköri magas vérnyomás, vagyis a tüdő ereinek túlságosan nagy ellenállása) nem tette lehetővé a hagyományos szívátültetést.

Két lehetőség merült fel: vagy egy mechanikus segédeszközt ültetnek a bal kamrába, amely ellátja a bal szívfél funkcióját, és néhány hónappal később hagyományos szívátültetést végeznek, vagy egy új szívet ültetnek be, amely helyettesíti a beteg bal szívfelét, míg a régi szív jobb fele továbbra is a tüdőbe pumpálhatja a vért. Az utóbbira esett a választás, így a beteget csak egyszer kellett operálni, ami nem csekély idő, kellemetlenség, fájdalom és költség megspórolását jelentette.

A heterotopikus eljárás során az új szívet a beteg saját szívének jobb oldalára ültették be. A két szív bal pitvarait sebészileg összekötik, így az oxigéndús vér a beteg saját szívéből az új szívbe tud áramlani. Ezután a vér az új szív bal kamrájába, majd a beteg aortáján keresztül a nagyvérkörbe jut. A heterotopikus átültetés után a beültetett szív átlagos túlélése tíz év.

Smith valószínűleg két hét múlva hagyhatja el a kórházat.

Két szív dobog egy mellkasban