Igazolták, hogy az alma lassítja az öregedést

Vágólapra másolva!
Először sikerült igazolni, hogy az almában található antioxidáns hatású vegyületek akár tíz százalékkal meghosszabbíthatják az átlagos élettartamot muslicákban. Az alma legújabb előnyös hatásáról a Journal of Agricultural and Food Chemistry című mezőgazdasági és élelmiszertudományi szaklapban számoltak be.
Vágólapra másolva!

Az öregedés egyik fő oka, hogy az élet előrehaladtával egyre több halmozódik fel az anyagcserefolyamatok során keletkező szabadgyökökből, amelyeknek szövetroncsoló hatása van. A szabadgyökök ellen az őket hatástalanító antioxidánsok nyújtják a legfőbb védelmet, amelyek egyrészt a szervezetben termelődnek, másrészt a táplálékkal vesszük fel őket.

A gyümölcsök és zöldségek, különösen az élénk színűek, mint a paradicsom, a brokkoli, az áfonya és az alma, nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidáns vegyületeket. A Hongkongi Kínai Egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatása van az almában található, antioxidáns hatású polifenoloknak az élettartamra. Kísérleti alanyként az ecetmuslicát (Drosophila melanogaster) használták, amely az öregedéssel kapcsolatos kutatások egyik legnépszerűbb állatkísérletes modellje.

Zhen-Yu Chen és kollégái azt találták, hogy az almában található polifenolok nem csak a muslicák átlagos élettartamát hosszabbították meg, de hatásukra az állatok tovább megőrizték járó- és mászóképességüket és mozgékonyságukat. Ezen kívül az alma-polifenolok növelték a muslicák szervezetében termelődő antioxidánsok koncentrációját, és csökkentették a methuselah (matuzsálem) nevű, a szervezet elöregedésében szerepet játszó szabályozó fehérje mennyiségét.

Az alma szabadgyök-gátló hatását korábban emberekben is igazolták: egy vizsgálatban az almalé fogyasztását követő 30 percen belül kimutatható volt a kedvező hatás, ami további másfél órán át fennmaradt.