Új remény a macskaszőr-allergia ellen

Vágólapra másolva!
A nagy-britanniai Nottinghami Egyetem kutatóinak új felfedezése reményt adhat azoknak, akiknek allergiájuk miatt is választani kellett egészségük és kedvenc macskájuk között.
Vágólapra másolva!

Amir M. Ghaemmaghami és immunológus kollégái laboratóriumi egérkísérletekben igazolták, hogy egy korábban is ismert molekula kulcsszerepet játszik a macskaszőr kiváltotta allergiás válaszban. A Journal of Biological Chemistry című lapban közölt felfedezés fontos adalék az allergénekkel és az általuk kiváltott reakcióval kapcsolatos tudásunkhoz, és ígéretes új célpontot kínál a macskaszőr-allergia elleni terápiák számára.

Az allergia az immunrendszer fokozott reakciója a szervezetbe jutott, nem allergiás ember számára ártalmatlan molekulákkal, úgynevezett antigénekkel szemben. A veszélyesnek vélt antigén (allergén) ellen az immunrendszer egyes sejtjei E-típusú immunglobulint (IgE-t) termelnek, amelynek hatására gyulladásos folyamat indul el, és többféle szövetben egy hisztamin nevű anyag szabadul fel - ez okozza az allergia legtöbb klasszikus tünetét, az orrfolyást, a szemviszketést, a tüsszögést és a köhögést.

A szervezetbe jutó antigént az úgynevezett antigénbemutató sejtek veszik fel, dolgozzák fel, és mutatják be a többi immunsejtnek. A nottinghami kutatók a közelmúltban kimutatták, hogy az antigénbemutató sejtek közé tartozó dendritikus sejtek egyik receptortípusa, a mannózreceptor számos különböző allergént képes megkötni, és fontos szerepet játszik többek között a háziporatka-allergiában.

Mostani vizsgálatukban a kutatók a mannózreceptorok szerepét a macskaszőr egyik fő allergénje, a Fel d1 kiváltotta allergiában vizsgálták. Sikerült igazolniuk, hogy a mannózreceptorokra szükség van ahhoz, hogy a szervezet felismerje a Fel d1-et mint pontenciálisan veszélyes antigént, és IgE-t termeljen ellene.

Az új eredmény különösen jó hír az asztmás betegek számára, akiknek állapotát gyakran súlyosbítja a macskaszőr (illetve a macska hámrétegéről leváló mikroszkopikus darabkák) vagy a háziporatka kiváltotta allergiás reakció. Egyes vizsgálatok szerint az asztmás gyermekek közel 40 százaléka allergiás a macskára.